radiološki izvid
Spoštovana,
v izvidu navajajo oteklino zunanjega dela sklepnega hrustanca pogačice in zakolensko (Bakerjevo) cisto (ta je znak draženja v kolenu).
Priporočam usmerjeno okrepitev štiriglave stegnenske mišice in nato injekcijo hialuronske kisline v koleno.
Zdravljenje lahko opravite pri nas. Za začetek priporočam pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Prosim za razlago izvida MR in ali bo po vašem mnenju potrebna artroskopija.
Napotna diagnoza: ruptura S-L lig dex.
Na tekočinsko občutljivih sekvencah je v distalnem delu navikularne kosti 8 mm veliko področje zvišane intenzitete signala. Kost ni destruirana, kortikalna plast je intaktna.
Mnenje: Kostni edem v distalnem delu navikularne kosti – postkontuzijsko?
Hvala in lep dan.
Spoštovana,
v izvidu MR navajajo višjo intenzivnost signala (oteklino) v končnem delu navikularne kosti, ki je običajno posledica poškodbe (udarnine). Operativno zdravljenje zelo verjetno ne bo potrebno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni¨!
Prosila bi za pomoč pri prevajanju diagnoze iz mr.
izvid pravi :
izliva v sklepu ni.
kolateralna ligamenta sta ohranjena
PCL primeren
ACL ob femoralnem narastišču ne definiran-suspektna ruptura
Meniskusa sta ohranjene oblike in primerne debeline. Prostornina roga tsa fokalno zvišanega signala predvsem v področju lateralnega meniskusa, brez večje rupture.
Defekta hrustanca ni videti.
Edema kostnine ni.
Patelarni hrustanec je nekoliko stanjšan predvsem v področju lateralne fasete, fokalnih defektov ni.
TEtiva kvadricepsa in ligament patele sta ohranjene kontinuetete. tetiva kvadricepsa je 1,5 cm od patelarnega narastišča minimalno fokalno zadebeljena – blaga tendinoza.
Mnenje: ACL ob femoralnem narastišču slabo dediferenciram- suspektna ruptura, svetujem pregled pri ortopedu in korelacija s klinično sliko.
Strukturno spremenjen posteriorni rog predvsem lateralnega meniskusa, brez večje rupture.
V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam!
Larissa
Spoštovana,
v izvidu MR navajajo raztrganino sprednje križne vezi v predelu stegneničnega narastišča, stanjšan sklepni hrustanec na zunanjem delu pogačice, okvaro kite štiriglave stegenske mišice in zunanjega meniskusa.
Kot naslednji korak priporočam klinični pregled in hkratni pregled slik opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni
zanima me kaj pomeni sledeče:
minimalni izliv.
Epifizne rastne plošče so odprte, znakov za epifiziolizo ni.
MM- drobna fisura v posteriorni tretjini korpusa, ki gre iz periferije v femoralno ploskev meniska.
LM bp.
Vezi bp.
Hondralnih poškodb ni videti.
Mnenje:
Manjša fisura v medijalnem menisku.
Kaj naj bi to pomenilo?
Hvala za odgovor
Spoštovana,
navajajo manjšo poko (raztrganino) notranjega menisksa. Priporočam klinični pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
gre za delno iztrganje notranje glave mišice gastroknemius z narastišča na stegnenico. Odločitev o zdravljenju (operativno ali neoperativno) je odvisna od deleža iztrgane mišice.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
malo verjetno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
prosim vas za hiter odgovor in sicer sem dobila radiološki izvid, ter CD.
Zanima me, kaj pomeni medialni menisk je hiperintenziven in kaže špranje ki poteka v prosto površino meniska kar kaže na poškodbo medialnega meniska. Lateralni menisk ima normalno obliko, gladko in regularno površino. Notranja struktura ima homogen signal nizke intenzitete.
Se je potrebno napotiti ponovno zdravniku ali pomeni ta izvid da je vse OK?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav,
Sara
Spoštovani,
v izvidu navajajo spremembe v strukturi notranjega meniskusa, ki lahko pomenijo tudi raztrganino le-tega. Priporočam presojo z ozirom na ugotovitve kliničnega pregleda (ga priporočam) ter z ozirom na Vaše težave.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
prosim za razlago izvida in kakšno je nadaljnje zdravljenje:
Kratka vertikalna fisura lateralne fasete retropatelarnega hrustanca, ki zajema polovico debeline hrustanca.
Horizontalna ruptura na prehodu telesa v posteriorni rog in posteriornega roga medialnega meniskusa.
Majhna povrhnja erozija hrustanca obremenilne površine medialnega femoralnega kondila lateralno ob interkondilarnem tuberklu.
5×1,5×1 cm velika Bakerjeva cista
Mnenje:
Fokalna hondropatija lateralne fasete patele in medialnega femoralnega kondila
Ruptura MM.
Bakerjeva cista
Hvala in lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvare/poškodbe sklepnega hrustanca pogačice in notranjega končnega dela stegnenice, vodoravno raztrganino notranjega meniskusa in zakolensko cisto. Za odločitev o načinu zdravljenja so odločilne Vaše težave in ugotovitve kliničnega pregleda. Priporočam pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni.
Zanima me sledeće.Stopila sem napačno in začutila manjšen pok na levi nogi,ter začutila ogromno vročino,na predelu poškodbe.Odšla sem k zdravniku,kateri me je napostil na slikanje noge in ugotovil,da na nogi nimam kaj večjih poškodb,BREZ ZLOMA.
Vendar je opazil CISTO,katero me zdaj zelo skrbi,in bi rada izvedela kaj več.
Hvala za odgovor!
Lp
Spoštovani,
če gre za cisto v kosti, priporočam pregled z opravljenimi rentgenskimi posnetki pri ortopedu, če pa gre za mehkotkivno cisto, pa lahko pridete na ultrazvočni pregled k nam.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, že kot dijakinja sem imela zaradi padca s smučmi probleme s kolenom. To se je skozi leta ponavljalo, lani pa sem pri igri z sinom nerodno stopila in v kolenu mi je poknilo . Od takrat se bolečina samo še stopnjuje, na trenutke krepko preseže moj prag bolečine .Zdravnik me je napotil na MR, predpisal pa mi je še fizioterapijo. Sedaj sem prejela izvid v katerem piše: v kolenskem sklepu je izliv, tetiva kvadricepsa in ligament patele sta v mejah normalnega, manjša delna ruptura sprednje križne vezi, zadnja križna vez je ohranjena, lateralni miniskus je v mejah normalnega, medialni meniskus je v predelu zadnjega roga ter korpusa rupturiran ,intenziteta signala skeleta je v mejah normalnega. Naj omenim, da sem imela pri pregledu Lachman ++, kasneje pa sem dobila tudi blokado, saj naj bi šlo za bursitis. Prosim za vaše mnenje , saj me bolečina že rahlo jezi , da ne omenjam, da me ovira pri vsakdanjih opravilih . Za odgovor se iskreno zahvaljujem .
Spoštovani,
v izvidu MR navajajo delno raztrganje sprednje križne vezi in raztrganje zadnjega dela notranjega meniskusa.
Glede na težave, ki jih opisujete, priporočam operativno zdravljenje. Pred odločitvijo o vrsti operativnega zdravljenja priporočam opraviti še meritev stabilnosti obeh kolen z artrometrom GNRB, ki ga izvaja sodelavka dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]. Predlagana meritev objektivno izmeri delovanje sprednjih križnih vezi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani, približno pred dvema tednoma sem dobil močan udarec v desni bok, po približno 10 dneh se mi je naredila bula, ki je boleča na otip. Prilagam vam fotografije, saj me zanima se vase mnenje za kaksno vrsto poškodbe gre ali je problem v misici ali gre za hematom, ki je ostal pod mišico, saj z zunanje strani po udarcu ni bilo videti modric. Kaksen način zdravljenja svetujete? Kako dolgo traja okrevanje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!