Najdi forum

Spoštovani,

danes je hčerka (16 let) prejela izvid MRI d.kolenskega sklepa, narejenega zaradi že dlje časa ponavljajočih močnejših bolečin v kolenu, ki se pojavljajo ob športnih dejavnostih (trenira atletiko):
Nekaj sinovialne tekočine v sklepu.
Edem Hoffinega maščevja med zgornjim lateralnim femoralnim kondilom-ekcesivno lateralni presijski sindrom.
Manjša medialna parapatelarna sinovialna plika.
Suspekten edem patelarnega hrustanca v območju lateralne fasete-suspektna začetna hondropatija patele.
Preostali artikulacijski hrustanec je normalen.
Ligamentarni aparat ne kaže patoloških sprememb,
Mnenje: Ekscesivni ateralni presijski sindrom. Suspektna začetna hondropatija patele.

Prosim za kratko obrazložitev: kaj izvid pomeni, ali in kakšno zdravljenje bo potrebno?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

v izvidu MR navajajo oteklino podpogačične maščobne blazinice predvsem v zunanjem delu ter oteklino sklepnega hrustanca na zunanjem delu pogačice.

Če opisu ustrezajo tudi ugotovitve kliničnega pregleda in hčerkine težave, priporočam v prvi fazi lokalno (fizioterapija) in sistemsko (zdravnik) protivnetno zdravljenje, prekinitev športnih obremenitev in nato mišično rehabilitacijo (okrepitev notranje glave štiriglave stegenske mišice). Za slednjo je nepogrešljiva mišična elektrositmulacija, zakar se lahko dogovorite s sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. (041 753 913, [email protected]).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!

Stara sem 59 let. Kolena nisem imela še nikoli poškodovanega. Tokrat pa mi je ob malo hitrejši hoji klecnilo koleno in začutila sem močno bolečino. Od takrat imam bolečine v kolenu, ki mi onemogočajo vsakdanja opravila. Opravila sem že rentgensko slikanje in ultrazvok, kjer so mi odkrili cisto, sedaj pa sem dobila še izvide magnetne resonance. Prosila bi Vas, da mi obrazložite izvid in kaj temu najverjetneje sledi. Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem!

Izvid:

Večji izliv. Bakerjeva cista (8 x 4 x 4 cm).
Nakazan edem pateralnega hrustanca in hrustanca trohlee femurja, prisotni so majhni površinski defekti – začetna patelofemoralna hondropatija.
Zmerna difuzna artroza v medialnem in lateralnem delu kolenskega sklepa (hrustanec je zmerno difuzno stanjšan, na medialnem femoralnem kondilu so prisotni številni majhni defekti, ki segajo do kosti; v zadnji tretjini lateralnega femoralnega kondila so vidni majhni površinski defekti hrustanca in na subhondralni kostni edem).
Zmerna degeneracija medialnega meniskusa, v zadnjem rogu je nakazana majhna horizontalna fisura, ki se širi s spodnje površine.
Zmerna degeneracija lateralnega meniskusa, na prehodu korpusa v zadnji rog je nakazana manjša horizontalna fisura, ki se širi z zgornje površine.
Ligamentarni aparat je ohranjene integritete.

S spoštovanjem!

Nataša

Dobil sem naslednje mnenje radiologa po MR:

Suspekten lateralni presijski sindrom.Začetna entezopatija proksimalnega nasadišča patelarne tetive. Manjša medialna parapatelarna sinovialna plika. Hondropatija patele.

Prosim za vašo pojasnitev omenjenega mnenja.

Hvala že vnaprej.

Spoštovani,

navajajo sum na utesnitev podpogačične maščobne vrečke v zunanjem delu, začetno okvaro zgornjega dela pogačične vezi, manjšo gubo kolenske ovojnice na notranji strani pogačice (lahko normalno) ter okvaro sklepnega hrustanca na pogačici.

Nasvet za zdravljenje je odvisen predvsem od ujemanja naštetega z ugotovitvami kliničnega pregleda.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni! Po slikanju Mri – je sem dobila ta izvid. Mi lahko poveste kako hudo je ? Ker hodim že na terapije (bazen in protibolečinska) pa me zelo boli, bi prosila za mnenje….je možna operacija v kratkem ? Travmatologa imam šele čez 10 dni…Hvala za odgovor

MRI levega kolena
Zmerni sinoviitis
simpatična distrofija
Srednje velik izliv
lateralizacija patele
velika medijalna parapatelarna plika
Očitne hondropatije patele ni, fovealnega hrustanca ni možno oceniti.

Zmerna tendinoza QT
edem prepatelarno
patelarni ligament bp

Kompletna ruptura ACL
MM je celoti tanjši, plast meniscealne mase je pamknjena anteriorno in malo medijalno oz. interkondilarno

Mnenje:
Sinovitis
Trofične motnje kostnine
Stanje po težji poškodbi srednje križne vezi in medijalnega meniska
Velika medijalna plika pogačice

Spoštovana,

v izvidu navajajo raztrganje sprednje križne vezi in notranjega meniskusa, katerega del je pomaknjen v sredino kolena (vkleščenje ali inkarceracija meniskusa). Navajajo tudi razdraženo sklepno ovojnico (sinovitis), ki je zelo verjetno posledica same poškodbe.

Glede na opisano predvidevam, da ne morete popolnoma iztegniti kolena. Zaradi tega priporočam čimprejšnjo operacijo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Hvala za odgovor!

Res je, nogo ne morem iztegniti do konca, tako tudi ne skrčit. Največ lahko skrčim samo 45 stopinj, in edino vaje v bazenu omogočajo da pridobim zopet nekaj mišic.

lp

Prosim.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Dobil sem izvide od MR

Manjši izliv:
Začetna tendinoza QT.
Medijalna parapatelarna plika.
Suspekten fokalni edem hrustanca na medijalni faseti
Edem v Hoffi fokalno superolateralno

Zanima me kaj to pomeni in kaj lahko pričakujem.

Spoštovani,

navajajo: malo več tekočine v kolenu, kot je to običajno, začetne okvare kite štiriglave stegenske mišice, sum na omejeno oteklino sklepnega hrustanca na notranjem delu pogačice ter oteklino zgornjega zunanjega dela podpogačične maščobne blazinice.

Pri takšnih okvarah običajno zadostuje neoperativno zdravljenje (fizioterapija, jemanje protivnetnih zdravil in usmerjena okrepitev mišic). Pred konkretnim nasvetom za zdravljenje priporočam pregled s posnetki MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Na izvidu iz magnetne resonance desnega kolena mi piše: srednje velik izliv, nakazana Bakerjeva cista, nakazana medialna parapatelarna sinovialna plika. Suspektna začetna patelofemoralna hondropatija. Medialni kolateralni ligament je zadebeljen v višini femoralnega nasadišča, nekoliko višje intenzitete signala, v celoti nje ohranjene integritete-stanje po distenziji ali manjši delni rupturi. Sprednji križni ligamenta je prekinjene integritete nekoliko pod višino femoralnega nasadišča-ruptura.

Bi lahko prosim prevedli tole “kitajščino”? Hvala za odgovor že v naprej!

Spoštovana(i),

v izvidu MR navajajo prekomerno tekočino v sklepu, nakazano zakolensko cisto (prostor napolnjen s tekočino za kolenom), sum na začetne okvare sklepnega hrustanca v sprednjem delu sklepa, zadebelitev notranje stranske vezi v zgornjem delu (tipično mesto za poškodbo) ter popolno raztrganino sprednje križne vezi v zgornjem delu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni !

Po operaciji sem dobila odpustno diagnozo.
– ruptura meniskusa sveža / ruptura menisci medialis genus sin.
– strganina sprednje križne vezi kolena / ruptura LCA GENUS SIN
– strganina notranje kolateralne vezi kolena / leasio MCL genus sin.
– ruptura sklepnega hrustanca na kolenu sveža / laesio chondralis condy medialis femoris sin

Dr opravi delno resekcijo medialnega meniskusa, ugotovi pa tudi stanjepo rupturi sprednje križne vezi in lezijo na medialnemkondilu stegnenice, delne debeline hrustanca.-….

SEDAJ PA ME ZANIMA, kaj je operater pravzaprav operiral ???’

Stanje po operaciji ( po 4 mesecih ) je, da me skoz boli pod pogačico oz peče. Hodim na fitnes, bila sem v toplicah, kolesarim na prostem….bolečine so pa še kar prisotne. Včasih neznosne, včasih samo toliko da me opozarja da ni več noga to kar je včasih bila.

Je to normalno ???
Hvala za odgovor in lp

n.

Spoštovana,

glede na Vaš zapis sklepam, da je operater delno odstranil notranji meniskusa, ki je bil strgan.

Bolečine v sprednjem delu kolena so zelo verjetno posledica oslabitve štiriglave stegenske mišice (ta je običajno posledica operacij v in na kolenu), zakar priporočam delo predvsem v tej smeri. Za nasvet se lahko obrnete na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. na telefonu 041 753 913 ali [email protected]. Če se bodo težave nadaljevale, priporočam pregled.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Moj MR izvid je naslednji:

Manjši izliv v kolenski sklep.
Primerno široka kolenska sklepna špranja, brez bistvenih kostnih naplastitev.
V obeh meniskih je videti minimalno povišano intenziteto signala, zanesljivih znakov za bistveno rupturo ni videti.
Sprednji in zadnji križni lig. primerna.
Kolateralna lig. primerna.
Nekaj povišane intenzitete signala oziroma tekočine je videti tudi ob lateralnem kondilu femurja, lahko bi šlo za manjši tako imenovani sindrom iliotibialnega trakta.
Lig.patele ne kaže posebnosti.

MNENJE:

Manjši izliv v kolenski sklep, brez zanesljivih znakov za poškodbo pomembnih struktur.

Prosil bi vas za obrazložitev, kaj izvid pomeni in kakšno zdravljenje bo potrebno (glede na zapisano, mislim, da ni prehudo).

Hvala!

Spoštovani,

v izvidu navajajo malo (prekomerne) tekočine v kolenu, ne opisujejo pa znakov za poškodbo pomembnih struktur v kolenu. Prekomerna tekočina je znak draženja v kolenu. Potrebno je ugotoviti vzrok. Priporočam natančen klinični pregled kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni. Dobila sem izvid MR levega kolena.

Stanje po artroskopiji. Napredovalne degenerativne spremembe patelofemoralno. Drobni distrofični osifikati ob posteriornem rogu medialnega in anteriornem rogu laterarnega meniska.

Kaj to pomeni? Kakšno je priporočeno nadaljne zdravljenje? Naj omenim da imam 26 let.

Hvala
Alenka

Spoštovana,

v opisu izstopajo napredovale obrabne spremembe sprednjega (pogačično-stegneničnega) dela kolena. Če so Vaše težave prisotne predvsem v sprednjem delu kolena, priporočam najprej okrepitev štiriglave stegenske mišice (za to se lahko obrnete na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. [email protected] ali 041 753 913), nato pa injekcijo hialuronske kisline v koleno, zakar se lahko dogovorite pri tajnici na telefonu 041 654 330 ali na elektronskem naslovu [email protected].

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

pozdravljeni!
dolila sem izvid iz magetne resnonance levega kolena.

Nakazan edem lateralne fasete retropatelarnega hrustanca. bakerjeva cista, ki longitudinalno meri 7cm, povsem proksiminalno je cista širša in prečno meri 1 cm.

vse ostale prikazne strukture izgledajo v mejah normale.

prosila bi za razložitev tega, in na koga naj se obrnem naprej.
hvala in lep pozdrav

New Report

Close