Najdi forum

Spoštovani,

približno 12 mesecev. Predvsem je pomembno okrepiti štiriglavo stegensko mišico!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

prosim Vas za razlago izvida
Brez izliva
Krizna lig. sta ohranjena.
Tetiva kvadricepsa in lig sta ohranjena.
Precej priostren rob patele z blagim edemom maščevja ob njem.Hrustanec je na strani patelekot tudi sosednje trhleje femurja ohranjen.Tudi v femoro tibialnem sklepu je hrustanec ohranjen.skelet ima normalen signal.

MNENJE:

Nekoliko priostren spodnji rob patele s posledičnim draženjem Hoffa maščevja.

Spoštovani,

v izvidu MR opisujejo kostne priostritve na spodnjem robu pogačice z draženjem maščobne blazinice v tem predelu.

Najprej priporočam poiskati fizioterapevtsko rešitev (forum: ARTHRON – fizioterapija), če pa bolečina ne bo nazadovala na znosno raven ali popolnoma izginila, priporočam pregled in zelo verjeten dogovor o artroskopskem operativnem zdravljenju.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!

Vljudno vas prosim za razlago izvida MR, oziroma kaj me čaka glede na spodnji izvid.

Preiskavo opravimo v standardnih ravninah in sekvencah:
Brez izliva.
Suspektna ruptura sprednjega roga medialnega meniskusa tik ob narastišču, manj verjetno anatomska varianta narastišča blizu korpusa s prominentnim tranzverznim lig. korpus in zadnji rog sta v redu.
Lateralni meniskus je ohranjen.
Križna lig. sta ohranjena.
Kolateralna lig. kompleksa, tetiva kvadricepsa in lig .patele so v redu.
Znakov za hrustančno lezijo ni. Skelet ima normalen signal.

MNENJE:
Suspektna ruptura sprednjega roga medialnega meniskusa, manj verjetno anatomska varianta.

Za odgovor se vam zahvaljujem

Spoštovani,

v izvidu MR navajajo sum na raztrganino sprednjega dela notranjega meniskusa. Podobna je lahko tudi oblikovna posebnost meniskusa.

V vašem primeru bo potrebno odločitev o načinu zdravljenja sprejeti predvsem na osnovi ugotovitev pregleda in na osnovi vaših težav.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

izvid magnetne resonance: Aktivna artroza akromioklavikularne sindezmoze z izrazitim obsklepnim kostnim edemom na strani klavikule .Tendinoza tetive muskulusa supraspinatusa. Degenerativna entezopatija in tendinoza tetive muskulusa infraspinatusa. Izrazit adhezivni kapsulitis desne rame. Zakrčena vratna hrbtenica.Bolečine trajajo že 4 mesece. Opravila UZ, RTGin nazadnje MR deshe rame. Ves čas jemljem protibolečinske tablete, 10 FTH, 4 inekcije protibolečinske, in blokado . Stanje ni nič boljše.Bolečina se širi v desno dojko in v desno lopatico zadaj .Gibljivost roke je slaba,ob dvigu roke do 60 st. nastane utesnitev in nastopi bolečina.Noge imam zjutraj mravljinčaste in boleča stopala. Lepo Vas prosim za nasvet kako naprej,in kaj bi bilo najboljše za nadaljnje zdravljenje.

Spoštovana,

glede na vse opisano bi ob pregledu zelo verjetno priporočil artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

zanima me kako nevarno je če imam pri 15 letih poškodovano laterarno parapatelarno pliko bolečine čutim dostikrat in športni zdravnik mi je enkrat omenil da se kar nekaj ljudi odloči za operacijo tega predela.

Spoštovani,

odvisno od tega, kakšne težave dela in če so te težave res posledica draženja s strani lateralne parapatelarne plike (pomemben predvsem pregled!). Lateralna parapatelarna plika je sicer zelo redko razlog za operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

pred skoraj tremi meseci sem si na smučanju ob padcu poškodovala koleno. Lepo bi vas prosila za razlago izvida magnetne resonance.

Manjši izliv. Bakerjeva cista (6x2x2cm).
sups. lateralni presijski sindrom.
Medialna parapatelarna sinovialna plika.
Edem patelarnega hrastanca in hrustanca trohlee femorja, nakazani so majhni povšinski defekti- začetna patelofemoralna hondropatija.
Medialni meniskus je ohranjene integritete.
V predelu korpusa lateralnega meniskusa je vidna manjša radialna fisura prostega roba.
Medialni kolateralni ligament je zadebeljen v manjšem ventralnem delu femoralnega nasadišča, heterogeno zvišane intezitete signala, preostali večji del ohranjene integritete – stanje po distenziji.
Sprednji križni lig. je stanjšan, elongiran, neravnih kontur, še ohranjene integritete – verjetno stanje po parc. rupturi.
Preostali lig. so ohranjene integritete.
V območju sprednjega dela lateralnega tibialnega kondila je prisoten dokaj izrazit difuzni subhondralni kostni edem – verjetno stanje po impresijski poškodbi.

Mnenje: Sups. lateral. presijski sindrom.
Začetna patelofemoralna hondropatija.
Manjša radialna fisura lateral. mesniskusa.
Stanje po poškodbi sprednjega križnega ligamenta – verjetno delin rupturi.
Stanje po kontuziji lateral. tibialnega kondila.

Lep pozdrav.

Spoštovana,

od kirurško pomembnih navedb so naslednje: manjša prečna raztrganina zunanjega meniskusa, (vsaj delna) raztrganina sprednje križne vezi in okvara sklepnega hrustanca v pogačično-stegneničnem delu kolena.

Nasvet za zdravljenje je odvisen predvsem od vaših težav (bolečine, otekanje, občutek nestabilnosti) in od ugotovitev pregleda.

Lep pozdrav,
Iztok PIlih

Spoštovani, imam vprašanje in izvid MR, za Dr. Iztoka Piliha: Degenerativna entezopatija in tendinoza tetive muskulusa infraspinatusa.Stara sem 50 let . Težave imam z desno ramo že 5 mesecev. Ves čas jemljem protibolečinske tablete, ker te ne pomagajo občasno dobivam inekcije ali infuzijo ,da mi malo olajša bolečine ,opravila fth 15 ,blokado xylocain+kenalog toda bistvene razlike ni .Desna roka je ob dvigu do 60 st boleča in odreveni , bolečine se širijo v desno dojko ,prsa in zadaj v lopatico .Spim slabo , ker zaradi GERB-a težko kombiniram vse skupaj (protibolečinsko zdravljenje in primerno lego)Prosim vas ,če mi lahko svetujete kaj bi bilo primerno za moje nadaljnje zdravljenje, da bi lahko zaživela življenje dostojno človeku(brez bolečin in dokaj normalno gibljivo roko). Lepo se Vam zahvaljujem in lep pozdrav! V. L.

Spoštovani, imam vprašanje in izvid MR, za Dr. Iztoka Piliha: Degenerativna entezopatija in tendinoza tetive muskulusa infraspinatusa.Stara sem 50 let . Težave imam z desno ramo že 5 mesecev. Ves čas jemljem protibolečinske tablete, ker te ne pomagajo občasno dobivam inekcije ali infuzijo ,da mi malo olajša bolečine ,opravila fth 15 ,blokado xylocain+kenalog toda bistvene razlike ni .Desna roka je ob dvigu do 60 st boleča in odreveni , bolečine se širijo v desno dojko ,prsa in zadaj v lopatico .Spim slabo , ker zaradi GERB-a težko kombiniram vse skupaj (protibolečinsko zdravljenje in primerno lego)Prosim vas ,če mi lahko svetujete kaj bi bilo primerno za moje nadaljnje zdravljenje, da bi lahko zaživela življenje dostojno človeku(brez bolečin in dokaj normalno gibljivo roko). Lepo se Vam zahvaljujem in lep pozdrav! V. L.

Spoštovana,

glede na vse do sedaj opravljeno in vztrajanje težav priporočam artroskopsko operativno zdravljenje. Pred njim priporočam opraviti se MR ARTROGRAFIJO ali CT ARTROGRAFIJO ramena (slikanje s predhodno vbrizganim barvilom v sklep) in nato pregled s posnetki.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Zanima me kaj pomenijo vsi ti izrazi in kaj se da postoriti, da bi težave/bolečine zmanjšale oz. izginile.
Težave s koleni so se začele l.2008 po kolesarski dirki okoli Slovenije (1200km). Bil sem že pri različnih ortopedih venda brez uspeha. Že takrat bi moral narediti magnetno resonanco, vendar sem imel to smolo, da sem si malo pred MR zlomil golen, tako da zaradi vijakov in žeblja niso naredili magneta. Sedaj sem po odstranitvi vijakov opravil MR. Zraven sem prilepil sliko izvida.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Blaž K.

Spoštovani,

od kirurško pomembnih sprememb opisujejo v izvidu: okvare kite štiriglave stegenske mišice in pogačične vezi (te so lahko povezane s (prekomernimi) kolesarskimi obremenitvami) in okvare sklepnega hrustanca v notranjem delu kolena.

Za nasvet so najpomembnejši podatki, dobljeni pri pregledu, ki ga tudi priporočam – nujno s slikami MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani,

na Vas se obračam s prošnjo, da mi razložite izvid MR kolena, opravljenega pred 10 dnevi. Danes sem dobila izvid in zdi se, da je s kolenom marsikaj narobe.
Stara sem 23 let. Najprej naj Vam opišem poškodbo: pred časom se mi je med športom (odbojka) zvilo koleno, ob tem je nastal tudi izliv krvi v koleno. Po punkciji in 3-dnevnem bolnišničnem zdravljenju so me poslali domov, češ da je s kolenom vse vredu. Zvini kolena so se ponavljali približno na dva meseca. Ob nerodnem koraku se je koleno spet zvilo. Izliva krvi več ni bilo, nastala je le oteklina in 3-dnevna bolečina. Ob vsaki poškodbi sem spet obiskala zdravnika, opravili so slikanje in ponavljali, da je vse v redu, le da se morajo vezi malo utrditi in mi dali vaje za utrjevanje teh vezi. Te vaje sem izvajala, vendar se stanje ni kaj dosti spremenilo. Odločila sem se, da samoplačniško obiščem priznanega ortopeda, kateri mi je po pregledu in ultrazvoku povedal, da ne opazi prednjih križnih vezi in da je najbolje opraviti magnetno resonanco kolena. Izvid je sledeč:

Srednje velik izliv. Nakazana Bakerjeva cista.
Izrazita patelofemoralna displazija z lateralno subluksacijo patele.
Ob patelarnem nasadišču medialnega patelofemoralnega ligamenta je vidna manjša samostojna kostna formacija – stanje po abrupciji/posledica lateralne luksacije patele/.
Medialni patelofemoralni ligament je stanjšan, elongiraN in se slabše diferencira – stanje po distenziji ali delni rupturi.
Difuzni endem patelarnega hrustanca, v centralnem delu je viden defekt, ki meri v premeru 6 do 7 mm in sega do kosti. Prisotna so številna sagitalno usmerjene fisure – napredovala, hondropatija patele. Izrazita patelofemoralna hondropatija.

Lepo bi Vas prosila, da mi čim natančneje opišete kaj je z mojim kolenom narobe, ali so vezi strgane ali ne, in ali bi bilo najbolje opraviti kirurški poseg.

Za Vaše odgovore se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vam želim lep dan.

Spoštovana,

v izvidu MR navajajo poškodbe, ki običanjo nastanejo pri izpahu pogačice, kar je tudi najverjetnejša poškodba pri vas. Glede na to, da se vam poškodba ponavlja, bo zelo verjetno potrebno operativno zdravljenje – bodisi popravilo ali nadomestitev notranje(ih) pogačično stegnenične(ih) vezi. Pred odločitvijo priporočam opraviti še rentgensko slikanje obeh pogačic tangencialno pri pokrčitvi kolen 30 stopinj in pregled.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let in sem imela že pred 4 leti težave z levim kolenom, takrat so mi naredili tudi sliko magnetne resonance, njen izvid je bil nasleden:

Minimalni izliv. Nakazana Bekerjeva burza. Manjša mediopatelarna sinovialna plika.
Patelofemoralni del sklepa ne kaže patoloških sprememb.
Medialni meniskus je v mejah normale. Lateralni meniskus je nekoliko večji kot običajno (varianta diskoidnega meniskusa).
Ligamentarni aparat in preostale anatomske strukture sklepa so normalne.
Suspektna manjša hondralna lezija v srednji tretni lateralnega femoralnega kondila.

Takrat se na podlagi tega nisem odločila za dodaten obisk pri ortopedu ali komu drugemu. Nadaljevala sem bolj z rekreativnim ukvarjanjem s špotrertom in opustila resnejše treniranje z atletiko-tek. Sedaj pa so se težave začele z bolj intenzivnim ukvarjanjem s športom v zadnjem letu povečevat, v zadnjih 2 mesecih so bolečine onemogočile kakršnokoli športanje, bolečina pa se je le še prenesla iz kolena na celotno nogo. Zanima me, če mi na podlagi izvida magnetne resonance lahko razložite kaj je bilo s kolenom že takrat narobe in če je možnost, da je sedanja bolečina povezana s takratnimi nepravilnostmi?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Monika Adler

Spoštovana,

da, sedanje težave so lahko povezane z že tedaj opisanimi okvarami predvsem sklepnega hrustanca na zunanjem delu stegnenice. Opisali so tudi diskoidni meniskus (neobičajna oblika meniskusa), ki je boj podvržen okvaram in poškodbam, kot običajno oblikovan meniskus.

Priporočam ponoviti slikanje kolena z magnetno resonanco (4 leta, kolikor je minilo od zadnjega slikanja, je namreč dolga doba) in nato pregled s posnetki in izvidom.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close