Najdi forum

Spoštovani,

v izvidu MR ni navedenih sprememb, zaradi katerih bi bilo treba omejiti športno aktivnost. Če imate težave (kar jih z ozirom na opravljeno slikanje MR verjetno imate) priporočam pregled, saj samo MR v večini primerov ni dovolj za postavitev diagnoze (ugotovitev stanja).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
tudi jaz bi prosila za drugo mnenje glede moje diagnoze kolena. Sem profesijonala smučarka, za sabo imam 2 strgani križnji vezi, zadnja poškodba se mi je pripetila pred letom dni. Ob zadnji poškodbi so mi pravtako “zaflikali” hrustanec, ki je bil načet v premeru 8mm. Rehabilitacija je potekala brez zapletov, težave so se pa pričele ob popolni obremenitvi (smučanje), sprva je bila bolečina manjša a se je postopoma stopnjevala, tako da sem bila prisiljena jemati proti bolečinske tablete. Čez nekaj časa sem ugotovila, da tako ne gre, sem obiskala zdravnika in prav tako naredila MR, ki v tistem času ni pokazal točnega razloga. Svetovali so mi krajši odmor, ampak ni bilo nič bolje. Bolečino imam v predelu patelarnega ligamenta in zadnji izvidi MR se glasijo tako:

Nekaj sinovialne tekočine v sklepu. Nakazana bakerjeva slika.
Degenerativna entezopatija nasadišča tetive muskulusa kvadricipsa;
začetna degenerativna entezopatija patelarnega ligamenta; nakazan
edemv poteku prepatelarne burze- postoperativne spremembe.
Medialni parapatelarna sinovialna pilka.
Difuzni edem patelarnega hrustanca, v območju medialne fasete in
laterarno paracentralno so prisotni manjši površinski defekti in
fisure. -hondropatija patele.
Edem hrustanca trohlee femurja,suspektne manjše fisure,-hondropatija
Napredovala artroza v medialnem in laterarnem delu kolenskega sklepa.
Medialni meniskus je v mejah normale.
Laterarni miniskus je prekinjene kontinuitete na prehodu zadnjega roga v dorzalno tibialno nasadišče
Acl je ohranjene integritete.

Prosila bi za Vaše mnenje o tem ali je možno to kako zdravit.
Hvala
Lep pozdrav

Spoštovana,

v izvidu MR navajajo okvare sklepnega hrustanca v vseh delih kolena.

Priporočam, da pridete na pregled s slikami zadnje opravljene MR. Nasvet bi bil brez tega, da vidim vaše koleno (pomembno je predvsem to, od kje izvira bolečina) in slike MR na trhlih nogah.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani g. doktor!
Prosila bi za vašo razlago izvida MR za levo koleno in kakšno zdravljenje bo potrebno.
Prepisala bom samo del, kjer govori o poškodbi meniska.
Citiram: “Medialni menisk je hiperintenziven in kaže špranje, ki poteka v prosto površino meniska (poškodba medialnega meniska). Lateralni menisk je hiperintenziven in kaže špranje, ki poteka v prosto površino meniska (poškodba lateralnega meniska)”.
In še zadnji stavek:”Muskulatura in tetive imajo normalen potek in obliko; ob medialnem kolateralnem ligamentu je vidna velika septirana cistična sprememba” konec citata.
Hvala.
Lep pozdrav.
SP

Spoštovana,

če imate s tem povezane težave (to je bistveno za odločitev!), priporočam artroskopsko operativno zdravljenje – odstranitev okvarjenih (poškodovanih) delov obeh meniskusov.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Hvala, g.dr.Pilih, za vašo prijaznost in hiter odgovor.
Ugotovila sem, da se mi le rahla bolečina na notranji strani kolena pojavi, ko dlje časa pešačim. Stara sem 62 let, težka 57 kg in se, zaradi zdravstvenih razlogov, z nobenim drugim športom ne ukvarjam. Priznam pa, da nisem delala vaj za krepitev kolenskih mišic, če sem se prav izrazila, saj bi se tako morebiti izognila vsem tem problemom. Upam, da si lahko nastalo situacijo kako ublažim (jačanje mišič) in izognem posegu.
Še enkrat se vam zahvaljujem
in vas lepo pozdravljam.
Stojana

Pozdravljeni!
Že približno dve leti imam boleče koleno (najprej le levo, sedaj tudi desno). Za levo koleno sem bila 2x napotena na MRI. Rezultata sta različna. Ker imam težave z razumevanjem izvida vas prosim za “prevod”:
1. izvid z dne27.1.2012

-začetna femoropatelarna artroza
-manjši izliv
-kolateralna ligamenta sta v redu
-zadnji križni kaže znake začetne degeneracije, sprednji križni je stanjšan, vendar ni prekinjen
-lezija zadnjega roga medialnega meniska
-hondralna lezija medialnega tibijalnega platoja
-kondilarni hrustanec je stanjšan
-patelarni hrustanec primerne širine, kaže pa strukturne spremembe, ki govorijo v prid začetne degeneracije

2. izvid z dne 15.1.2013

-povsem minimalen izliv
-plika mediopatelaris, ki nekoliko prominira v patelofemoralni sklep in izgleda malenkost edematozna
-suspektne fisure medialne fasete retropatelasrnega hrustanca
-vse ostalo še v mejah normalnega

Zahvaljujem se vam za čas in odgovor. Lp,Z

Pozdravljeni!
Tudi jaz vas prosim za razlago izvida.

Srednje velik izliv, Bakerjeva cista 7x2x2cm
Medialna parapatelarna sinovialna plika. Hondropatija patele.
Zmerna artroza v medialnem delu kolenskega sklepa.
Degeneracija medialnega meniskusa, degenerativna ruptura.

Ali je potrebna operacija in ali je kljub bolecini potrebno cakati tudi eno leto ali vec.

Hvala in lp.

Pozdravljeni,

Prosila Vas bi za razlago radiološkega izvida desnega kolena.

Večji izliv. Bakerjeva cista (7x3x2 cm).
Nakazana medialna parapatelna sinovialna plika.
Suspekten edem patelarnega hrustanca v območju medialne faste-suspektna začetna hondropatija patele.
Začetna difuzna artroza v medialnem delu kolenskega sklepa.
V korpusu in zadnjem rogu medialnega meniskusa je prisotna horizontalna fisura, ki se širi s spodnje površine.
Na prehodu zadnjega roga lateralnega meniskusa v dorzalno tibialno nasadišče je vidna poševna fisura.
Medialni kolateralni ligament je zadebeljen v višini femoralnega nasadišča, zvišane intenzitete signala, v manjšem ventralnem delu se ne diferencira, preostali večji del je ohranjene integritete-stamje po distenziji ali manjši parcialni rupturi.
Sprednji križni ligament se ne diferencira-stanje po rupturi.
Preostali ligamenti so ohranjene integritete.
Nakazan je subhondralni kostni edem v območju femoralnega kondila-stanje po kontuziji kosti.

Za odgovor se Vam v naprej zagvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Helena

Pozdravljeni! Prosim za razlago MRI levega kolena:

povsem minimalen izliv
plika mediopatelaris, ki nekoliko prominira v patelofemoralni sklep in izgleda malenkost edematozna
suspektne fisure medialne fasete retropatelarnega hrustanca

Hvala za vaš čas,

Lp

Spoštovana,

v izvidu MR navajajo nekoliko več tekočine v sklepu, kot je normalno, nekoliko povečano in otečeno gubo sklepne ovojnice na notranji strani pogačice in okvare (poškodbe) sklepnega hrustanca na notranjem delu pogačice.

Zdravljenje je odvisno od tega, katera struktura povzroča težave (ugotovitne pregleda).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Iz vasega odgovora ne razumem komu je namenjen 🙂
3 poste nazaj sem opisala svoj izvid.
Za odgovor se vam najlepse zahvaljujem.
Lp

Spoštovana,

upam, da je to to.

“Pozdravljeni!
Tudi jaz vas prosim za razlago izvida.

Srednje velik izliv, Bakerjeva cista 7x2x2cm
Medialna parapatelarna sinovialna plika. Hondropatija patele.
Zmerna artroza v medialnem delu kolenskega sklepa.
Degeneracija medialnega meniskusa, degenerativna ruptura.

Ali je potrebna operacija in ali je kljub bolecini potrebno cakati tudi eno leto ali vec.

Hvala in lp. “

Opisujejo srednje veliko tekočine v kolenu, notranjo obpogačično gubo sklepne ovojnice, izbočenje zadnjega dela sklepne ovojnice (Bakerjeva cista), okvaro sklepnega hrustanca pogačice, zmerno obrabo v notranjem delu kolena ter obrabo in raztrganino notranjega meniskusa.

Odločitev o operaciji je odvisna predvsem od tega, kje v kolenu so prevladujoče bolečine. Če so te v notranjem delu kolena, se da stanje z artroskopskim operativnim posegom zelo verjetno izboljšati.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
To je bilo to 🙂 hvala za odgovor, samo se nekaj me zanima.
Kako pa v primeru, da imam bolecine v obeh kolenih, sicer sem imela magnetno sedaj samo za desnega vendar me enako boli tudi levo koleno. Ce se izkaze, da je tudi levo poskodovano, ali lahko operirajo oba hkrati ali se to ne dela. Sprasujem, ker imam dojencka in bi mi bolj odgovarjalo, da se naredi vse naenkrat, kot, da okrevam dva krat.
Se enkrat hvala za vas cas.
Lp

Spoštovana,

operativni poseg, ki je zelo verjeten v desnem kolenu, se lahko brez težav hkrati opravi tudi v levem.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

prosim Vas za razlago izvida desnega kolenskega sklepa;

-srednje velik izliv,nakazana Bakerjeva cista
-edem ob nasadišču patelofemoralnega ligamenta na patelo-entezopatija
-edem Hoffinega maščevja med zgornjim lateralnim delom patelarnega ligamente lateralnim femoralnim kondilom-lateralni presijski sindrom
-manjša medialna parapatelarna sinovialna plika
-izrazit difuzni edem patelarnega hrustanca,zlasti v območju lateralne fasete,prisotne so številne sagitalno usmerjene fisule,ki mestoma segajo do kosti,nakazani so manjši površinski defekti-napredovala hondropatija patele
-začetna difuzna artroza v medialnem delu kolenskega sklepa
-začetna degeneracija medialnega meniskusa v območju zadnjega roga
-lateralni meniskus je normalen
-ligamentarni aparat je ohranjene integritete.

Za Vaš odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

LP Mojca

Spoštovana,

opisujejo okvare sklepnega hrustanca zunanjega dela pogačice, v notranjem delu kolena, okvaro notranjega meniskusa, tekočino v sklepu, nakazano izvbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu (Bakerjeva cista) in oteklino zunanjega dela podpogačičnega maščevja.

Odločitev o vrsti zdravljenja je odvisna predvsem od vaših težav in ugotovitev pregleda.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljen,

še enkrat bi se Vam rada zahvalila, ker ste si vzeli čas in mi odgovorili.Za vas bi imela samo še eno vprašanje in sicer – kakšne vrste zdravljenja so mogoča v mojem primeru? Naj omenim še to,da imam bolečine vedno kadar dlje časa hodim (pekoča in trgajoča bolečina,tudi potem ko se usedem).Narava mojega dela v službi pa je taka, da sem včasih tudi po 10 ur na nogah (trgovina).

Še enkrat lep pozdrav

Mojca

Spoštovana,

če prevladujejo bolečine v sprednjem delu kolena, je verjetnejše neoperativno zdravljenje (predvsem okrepitev štiriglave stegenske mišice), če prevladujejo bolečine v notranjem delu kolena pa je verjetnejše artroskopsko operativno zdravljenje. Bolj usmerjen odgovor vam lahko dam le na osnovi pregleda.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni.

Pred letom dni so se mi začele pojavljati težave v desnem kolenu. Po magnetni resonanci so ugotovili fisuro hrustanca trohlee femurja, ki sega do kosti kjer je nastala subhondralna cista.
Sledila je artroskopija, kjer so našli globoko osteohondralno lezijo v centralnem delu trohlee femurja, ki se širi v globino 5-7mm. Celotna lezija je velika 10×6mm. Odstranili so nestabilne dele ter fibrozo in naredili ležišče mikfofrakture.

od operacije je sedaj minilo 4 mesece in jaz nevidim razlike. Zanima me koliko časa traja celjenje?

New Report

Close