radiološki izvid
Prosim za obrazložitev;
MR DESNEGA KOLENSKEGA SKLEPA
Viden je minimalni izliv, ki komunicira z 4x4x7cm veliko Bakerjevo cisto.
Precej je stanjšan hrustanec zunanjega roba lat.kompartmenta tako na femoralni kot tibialni strani, kjer so majhni osteofiti. Lat. meniskus je stanjšan in delno izrinjen navzven. Vidnih je več majhnih fisur zadnjega roga, ki prekinjajo vsaj spodnjo površino.
MNENJE:
Izliv z veliko Bakerjevo cisto. Ruptura stanjšanega in delno razobličenega zadnjega lat.meniskusa. Stanjšan hrustanec v lat.komparmentu.
Zanima me kaj pri moji diagnozi sledi in kakšen je čas okrevanja, če je seveda potreben operativni poseg?
Hvala in lep pozdrav.
Izvid govori za obrabno dogajanje v zunanjem delu desnega kolena (okvare sklepnega hrustanca in meniskusa). Glede na opisano veliko količino tekočine, ki je posledica obrabnega dogajanja v kolenu, priporočam operativno zdravljenje.
Za natančnejši opis samega operativnega posega bi moral videti slike magnetne resonance in vaše koleno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosil bi za tolmačenje naslednjega izvida:
MRI levega kolenskega sklepa
Narejene so bile običajne sekvence v sagitalni, koronarni in transverzalni ravnini.
Večji izliv. Manjša Bakerjeva cista
Izrazita degenerativna entezopatija nasadišča tetive muskulusa kvadricepsa.
Dokaj izrazita medialna parapatelarna sinovialna plika.
Difuzni edem patelarnega hrustanca v območju medialne fasete je prisotna sagitalno usmerjena fisura, ki sega do kosti, vidni so manjši površinski defekti:hondropatije patele.
Začetna artroza v medialnem in lateralnem delu kolenskega sklepa.
Zmerna degeneracija in nakazana ekstruzija medialnega meniskusa.
Začetna degeneracija lateralnega meniskusa v območju zadnjega roga.
Ligamentarni aparat je ohranjene kontinuitete.
Mnenje : Večji izliv. Manjša Bakerjeva cista. Hondropatija patele. Začetna difuzna artroza.
Meni se zdi kar veliko narobe. Prosim za mnenje in kaj narediti.
Hvala in lep pozdrav
Izvid magnetne resonance govori predvsem o okvarah sklepnega hrustanca v vseh predelih kolena (difuzna artroza), predvsem pa na pogačici. Okvarjen hrustanec, ki se postopoma lušči, je najverjetneje tudi vzrok otekanja kolena (večji izliv, Bakerjeva cista).
V takšnih primerih običajno priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Za dogovor o nadaljevanju zdravljenja priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
če sem pravilno razumela, mi je jasno, da sledi operativni poseg.
Zanima pa me še nekaj drugega! S tem izvidom MR, priloženega CD – ja obiščem ortopeda in me dokončno napoti na operativni poseg? Priznam, da sem to cisto ugotovila še ne dolgo tega, ker me je pri hoji oz. naenkrat zacelo boleti in od kolena navzdol sem imela čuden občutek, kot da imam nogo pretesno in mi ni ustrezal noben položaj, imela sem občutek, kot da v njej kri ne cirkulira.
Najiskrenejše bi se zahvalila za vaš odgovor, saj mi ogromno pomeni, želim pa vam čimveč uspešnosti na vašem poslovnem področju.
Lep pozdrav in lep dan še naprej.
Viktorija
To je prava pot. S slikami MR k lečečemu zdravniku (kirurg, ortoped) in dogovor o nadaljevanju zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred kratkim sem imel MRI desnega kolena v 3. ravninah in običajnih sekvencah.
Izvid je pokazal majhen izliv, plika suprapatelaris. Možna je kratka globoka fisura patelarnega hrustanca centralno, ki zajema nekaj več kot polovico debeline hrustanca.
Zanima me kaj to pomeni za nadalnjo športno življenje in na kaj moram pazit, saj imam tudi poklic ki zahteva zdrava kolena in kakšno zdravljenje se priporoča.
Ali priporočate dodatke glukozamina?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem,
Lp
Glukozamin priporočam.
Zelo pomembno je optimalizirati moč in vzdržljivost stegenskih mišic, kar je dobro natančno izmeriti (izokinetične meritve) ter medsebojni položaj pogačice in stegnenice.
Priporočam opraviti rentgenske posnetke obeh kolen in pogačic tangencialno pri pokrčenju kolen 30 stopinj ter pregled z rentgenskimi posnetki in posnetki magnentne resonance, zakar se lahko naročite na spodnji številki (enako tudi za izokinetične meritve).
Dolgoročno odsvetujem pogoste sunkovite obremenitve pokrčenega kolena (tek, skoki, hoja navzdol).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni! Tudi jaz imam težave s kolenom. Pred enim mesecem sem bila na mr. in so mi ugotovili manjši izliv, minimalna bakerjeva sinovijalna cista. Spodaj so mi napisali tudi sledeče: Hondropatija patele – plitva fisura in blister na medijalni faseti. Patelarni ligament in kvadriceps kita bp. Drobna fisura in strukturne spremembe v korpusu MM. Možnost lažje poškodbe anterolaternega nitja ACL. Spodaj so mi še napisali mnenje : Hondropatija patele. Sedaj me pa zanima kaj vse skupaj to pomeni, ker mene zelo boli koleno, da včasih komaj hodim, če pa stojim zelo dolgo, ker imam pač takšno službo me pa kar začne zbadati v kolenu. Za odgovor se vam zahvaljujem.
V izvidu magnetne resonance so opisane okvare/poškodbe sklepnega hrustanca na pogačici, morebitna majhna raztrganina notranjega meniskusa in sprednje križne vezi.
Okvare sklepnega hrustanca pogačice povzročajo bolečine v sprednjem delu kolena, predvsem pri hoji po neravnem.
Magnetna resonanca prispeva le del informacij pri postavitvi končne diagnoze, pomembni so tudi podatki dobljeni od vas (vaše težave) in podatki dobljeni pri pregledu. Zato priporočam pregled, na katerega prinesite tudi posnetke magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
že približno 4 mesece imam težave z denim kolenom. Danes sem prejela MRI kolena v 3 ravninah in običajnih sekvencah, ter izvid, ki pravi da imam kratko glogoko fisuro medialne fasete retropateralnega hrustanca, ki sega do kortikalica. Horizontalna ruptura posteriornega roga medialnega meniskusa. Majhna Bakerjeva cista.
Za kaj točno gre in ali se lahko še naprej rekreativno ukvarjam s športom, ne da bi s tem koleno še bolj poškodovala (predvsem gorsko kolesarjenje, gorništvo, joga).
Hvala za pojasnilo in lep dan!
Vesna
Pozdravljeni,
pred pol leta sem med vadbo začutila pekočo bolečino v desnem kolenu. Opravila sem pregled in slikanje pri ortopedu, ki me je napotil na MR. Izvidi, ki sem jih prejela pravijo …
Kratka globoka fisura medialne fasete retropateralnega hrustanca, ki sega do kartikalisa. Horizontalna ruptura posteriornega roga medialnega meniskusa. Majhna Bakerjeva cista.
Ker se s športom ukvarjam rekreativno (oredvsem gorsko kolesarjenje, joga in gorništvo), me zanima vaše mnenje glede poškodbe in sanacije ter kakšno je optimalno okrevanje.
Hlava in lep pozdrav!
Vesna
Magnetna resonanca je pokazala globoko poko sklepnega hrustancana na notranjem delu pogačice, vodoravno raztrganino zadnjega dela notranjega meniskusa in majhno zakolensko cisto (gre za izbočenje sklepne ovojnice v zadnejm delu kolena, ki je posledica draženja).
Če so v osprednju boečine v sprednjem delu kolena, priporočam predvsem okrepitev štiriglave stegenske mišice (način okrepitve je odvisen predvsem od ugotovitev pregleda), če pa so v ospredju bolečine v zadnjem notranjem delu kolena, bo zelo verjetno potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
mene pa zanima, kaj to pomeni:
MRI desnega kolenskega sklepa
velik izliv. bakerjeva cista(7x3x3xcm) izrazita edem ob distalnem delu ciste in v poteku notranjega dela medialne glave muskulusa gastroknemiusa-stanje po rupturi ciste(stanje po hematonu)
izrazita medialna parapatelarna sinovialna plika.
v korpusu in zadnjem rogu medialnega meniskusa je vidna periferna vertikalna(longitudinalna)fisura. Lateralni meniskus je normalen.
kaj priporočate? hvala, ter lep pozdrav!
V kolenu imate veliko tekočine, ki se boči v zadnjem delu kolena (Bakerjeva cista). Vzrok je zelo verjetno opisana raztrganina notranjega meniskusa.
Če opisu MR ustrezajo tudi ugotovitve pregleda, priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni…
sem profesionalna športnica za težavami z kolenom.pred kratkim sem opravila MRI desnega kolena. prosila bi vas za interpretacijo izvida:
napotna diagnoza: Patelofemoralne motnje
izvid:
meniska imata primerno obliko in strukturo.
vlakna ligamenta patele proksimalno v srednjem delu so edematozna, verjetno stanjšana z dorzalne strani, blag edem Hoffa maščevja v tem delu ter edem kostnine spodnjega pola patele. Spremembe ligamenta patele so točno na mestu manjše kot kostne izbokline spodnjega pola patele.
ostali ligamentarni aparat je primeren.
sklepni hrustanec je primeren.
spremenjen(izointenziven na PD in PDFS sekvenci) signal kostnine celotnih prikazanih diafiz in metafiz femurja, tibije in fibule, delno je signal spremenjen v epifazah. glede na izgled gre vrjetno za reaktivacijo rdečega kostnega mozga(intenzivno trenira tek na smučeh). vseeno s sigurnostjo ne morem izključiti eventuelnega drugega procesa (patol. infiltracija?)
blag edem povsem medialnega dela medialnega kondila femurja in tibije – kontuzija?
zaključek:
proksimalni tendinitis ligamenta patele, vzrok je lahko manjša kostna izboklina spodnjega pola patele.
spremenjen signal kostnine – verjetno reaktivacija kostnega mozga
kaj priporočate? že v naprej se vam zahvaljujem za hiter odgovor
Če se težave z bolečinami na vršičku pogačice vlečejo več kot 1 leto, priporočam operativno zdravljenje – odstranitev obolelega tkiva in kostnih izrastkov na pogačici. Pred operacijo priporočam tudi posvet z ortopedom zaradi opisanih sprememb v metafizah in epifizah.
Sicer gre za preobremenitvene spremembe na pogačični vezi (tendinoza).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
zanima me sledeče:
Pri skvošu sem si poškodoval koleno (15.3.2012) in bil v UKC Mb tretiran za distorsio desnega kolena. Izvidi travmatologov so govorili v smeri nategnjenega LCL, ter “vezi delujejo čvrsto”. Sprednji in zadnji drawer test sta bila negativna, prav tako lachman in valgus, varus test je kazal odpiranje. Bolečin pri hoji ni bilo nikoli, oteklina je bila prisotna, vendar v mesecu in pol splahnila, gibljivost pa ni bila omejena.
Diagnozo je potrdil tudi osebni zdravnik na kontroli po 3 mesecih.
Nato sem na lastno pest naredil MR kolena, izvid sledi:
Viden majhen izliv.
Radialna luptura lateralnega meniskusa prekinja notranji rob na prehodu korpusa v sprednji rog.
Večja ruptura zadnjega roga medialnega meniskusa.
Popolna ruptura ACL z nakazano posteriorno translacijo femurja naprav tibii.
PCL ohranjen.
MCL, LCL, tetiva kvadricepsa ter ligament patele ohranjeni.
Difuzni nehomogeni edem kostnine prikazanega femurja in metafize tibie – lahko začetni Mb Sudeck.
Zanima me, kako je lahko prišlo do tako ogromnega razkoraka med kliničnim pregledom in izvidom MR? Po prvem naj bi zadostoval počitek in rehabilitacija, po drugem pa je operacija neizogibna.
Kakšni so časovni okvirji nujnosti operacije, glede na suspektni Mb. Sudeck ter ostale poškodbe. (+ Od konca junija do konca septembra imam planirano potovanje po ZDA. Kakšni so lahko zapleti, če bi se operacija prestavila do takrat, ali je bolj smotrno potovanje odpovedati?)
Kakšna je prognoza, glede na to da sem mlad in športno precej aktiven na raznih področjih?
Kakršen koli dodaten komentar je zelo zaželen.
Najlepša hvala za vašo pomoč in mnenje!
Lepo pozdravljeni
Zdravniški (klinični) pregled kolena je osnova za ugotavljanje poškodb ali okvar kolena (postavljanje diagnoze), magnetna resonanca (MR) pa lahko pri tem pomembno pomaga. Pregled sam dosega v izkušenih rokah približno 70% zanesljivost, skupaj s slikanjem z MR pa doseže zanesljivost do 95%. Razkoraki med ugotovitvami pregleda in slikanja z MR so pogosti.
Odločitev o poti v ZDA je odvisna predvsem od vaših težav in trenutnega stanja kolena.
Za ponovno “športno” življenje bo zelo verjetno res potrebna operacija.
Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
prosil bi Vas za obrazložitev izvida MRI:
Narejene so bile običajne sekvence v sagitalni, koronarni in transverzalni ravnini.
Manjši izliv. Nakazana Bakerjeva cista.
Tetiva muskulusa kvadricepsa in proksimalni del patelarnega ligamenta sta ob nasadiščih na patelo zvišane intenzitete signala – začetna entezoptija.
Medialna parapatelarna sinovialna plika.
Patelofemoralni hrustanec izgleda normalen (le-to ne izključuje začetne hondropatije).
Tudi preostali artikulacijski hrustanec ne kaže patoloških sprememb.
Medialni in lateralni meniskus sta normalna.
Ligamentarni aparat je ohranjene integritete.
Menenje: Ni videti večjih postravmatskih sprememb.
Zanima me, ali je pri opisanem stanju priporočljiva kakršna koli posebna rehabilitacija in ali priporočate omejitve pri ukvarjanju s športom?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
KT