Najdi forum

Radiološka diagnoza S836

Pozdravljeni,
imam izvid iz MR, vendar zaradi selitve pred nekaj dnevi nimam še urejenega zdravnika.

Zgodilo se je tako, da mi je v kolenu pri vstajanju iz počepa “prask”. Potem takoj sem šepal,
nato čez en teden pa sem klečal in mi je koleno “zaštekalo” in nisem mogel iztegniti noge cca. 3 tedne.

Mi lahko prosim na kratko obrazložite za kaj se gre. Izvid reče tako:

Napravljene sekvence in projekcije po protokolu za koleno.
Zožena sklepna špranja kolena s strani medialnega in lateralnega platoja tibija. MAnjša sklerozacija sklepnih površin, kar govori zmerno gonartorzo. Stanje po rupturi medialnega meniskusa, tako zadnjega kakor tudi verjetno sprednjega roga na T2 sekvenci hiperintenzivnega horizontalnega linearnega signala. Meniskus je tudi stanjšan. LAteralni meniskus ne kaže posebnosti. Križna ligamenta sta kontinuirana z manjšim edemom sprednega križnega ligamenta v zadnjem delu, predvsem ob nasadišču na femur. Morebitne parcialne lezije ni moč izključiti.

Patelofemoralni hrustanec je še primerno širok brez večjih znakov hondromalacije. Tetici patelofemoralno in patelotibialno sta kontinuirani z znaki entezopatije patelofemoralno, kjer je vidna nekoliko zadebelitev tetive oz. ev. manjši edem. Patelarna tetiva ni bistveno spremenjena. Kolateralnega ligamenta sta še kontinuirana, brez večjih sprememb. Prisoten je sicer subligamentarni izliv tako ob lateralnem, kakor ob medialnem kolateralnem ligamentu predvsem v področju sklepa in kondilov femurja. Večji izliv ob medialnem kondilu femurja, predvsem zadaj ter manji izvli v supra in retropatelarnih burzah, predvsem na medialni strani kolena. Brez večjih signalnih sprememb skeleta.
Za cca 3 do 4 mm velika gangliomanska cista ob spodnjem zadnjem robu zadnega križnega ligamenta. Brez večjih signalnih sprememb skeleta.

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo raztrganino notranjega meniskusa, ki je naverjetnejši razlog za težave, katere ste navedli. Navajajo tudi oteklino zadnjega dela sprednje križne vezi (lahko delna poškodba), prekomerno količino tekočine v kolenu (znak draženja) ter večdelni prostor napolnjen s tekočino ob zadnjem delu zadnje križne vezi.

Zelo verjento bo potrebno artroskopsko operativno zdravljenje – če bo le mogoče, popravilo (zašitje) notranjega meniskusa.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za odgovor!

Je to huda poškodba, je operacija zakomplicirana, kakšna je pa rehabilitacija oz. koliko traja po operaciji? namreč, smo ravno v začetku gradnje hiše.

lp
Mario

Prosim.

Glede na opis raztrganine notranjega meniskusa je verjetnejša delna odstranitev notranjega meniskusa. V tem primeru traja popravljanje po operaciji (rehabilitacija) običajno od 3 tednov do 3 mesecev. V primeru popravila (zašitja) meniskusa, traja rehabilitacija dlje (4 do 6 mesecev), saj je potrebno najprej počakati, da se meniskus zaceli (3 mesece), sledi pa intenzivna mišična rehabilitacija.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Ponovno hvala za odgovor!

Kaj pa lahko počnem do posega, so kakšne omejitve? Sicer počasi hodim (šepam), pazim, pri hoji ne iztegnem do konca noge, ker bi me verjetno bolelo.. bi moral strogo počivati sedaj? kako pa potem poteka rehabilitacija po posegu? je strogo počivanje 3 mesece? plavanje pomaga kaj pri tem? od česa je sploh odvisno kakšne poseb se bo izvedel? je to razvidno na slikah?

Zelo sem vam hvaležen za vse odgovore. saj se prvič srečujem s tem.

lp

Prosim.

Kaj pa lahko počnem do posega, so kakšne omejitve? Sicer počasi hodim (šepam), pazim, pri hoji ne iztegnem do konca noge, ker bi me verjetno bolelo.. bi moral strogo počivati sedaj? Priporočam obremenjevanje in razgibavanje kolena le do meje bolečine.

kako pa potem poteka rehabilitacija po posegu? je strogo počivanje 3 mesece? plavanje pomaga kaj pri tem? od česa je sploh odvisno kakšne poseb se bo izvedel? je to razvidno na slikah? Dokončna odločitev o vrsti posega se lahko sprejme šele med samo operacijo. Odvisna je od vrste, velikosti in mesta raztrganine meniskusa ter od kvalitete strganega tkiva. Rehabilitacija po operativnem posegu se začne takoj po zaključeni operaciji – najprej je usmerjena v pridobitev polne gibljivosti kolena, nato pa v okrepitev stegenskih mišic. Kot sem navedel zgoraj, je hitrost rehabilitacije odvisna od vrste operativnega posega. Rehabilitacija po zašitju meniskusa je namreč povezana z omejitvami in zato poteka počasneje.

New Report

Close