Radioaktivni jod?
Spoštovani!
Za zdravljenje benignih bolezni ščitnice uporabljamo odmerke od 500 do 1100 MBq 131I. Bolnik po aplikaciji radiojoda prejeme pisna navodila glede ravnanja doma. Glede na prejeto aktivnost se je potrebno izogibati bližnih kontaktov z majhnimi otroki od 2 do 4 tedne.
Lp
Pozdravljeni!
Zanima me, če je mogoče, da je ščitnica hiperaktivna zaradi slabokrvnosti? In če obstajajo katere kapljice-gel ali zdravila za oči, da se zrklo postavi nazaj na svoje mesto, zmanjša, ali vsaj omili/zaustavi povečanje zrkla. Kakšno imate mnenje o hemeopatskih zdravilih in zdravljenu?
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Zaradi slabokrvnosti se ne pojavi hipertiroza (prekomerno delovanje ščitnice). Žal ne obstajajo kapljice, ki zrklo postavile nazaj na svoje mesto. Kadar se pri bazedovki pojavijo težave z očmi (ščitnična orbitopatija), ki se navadno kaže z izbuljenostjo zrkel. oteklinami tkiva orbit, pordelimi očmi, dvojnimi slikami, motnjami vida…je potrebno sočasno zdravljenje ščitnice (radiojod, oziroma operacija) in zdravljenje ščitnične orbitopatije (protivnetna zdravila, prenehanje kajenja, obsevanje vrhov orbit, umetne solze… Homeopatska terapija, glede na moje izkušnje, pri zdravljenju bazedovke in ščitnične orbitopatije ni učinkovita.
Lp
Pozdravljeni!
Ali o ščitnični orbitopatiji govoriva o endokrini oftalmopatiji? o zdravljenju/obsevanju vrhov orbit ne vem ničesar. Mi lahko to prosim malo pojasnite. In zanima me, zakaj po vašem mnenju oz. izkušnjah homeopatija pri tem ni učinkovita? Ali je telo po radiojodu/operaciji – zmanjšanju ščitnice bolj dovzetno za infekcijske bolezni in kako radio jod vpliva na imunski sistem? Kako je z jemanjem teh hormonov po radio jodu? v nosečnosti naj nebi jemal nobenih zdravil,zato me zanima zakaj je tako 100% da v nosečnosti ne škodujejo? Zanima me tudi kaj naj bi pomenila diagnoza: Iatrogena hipotiroza ob supresiji avtoimune hipertiroze? Mi lahko napišete tudi kakšne so normalne vrednosti hormonov FT4 in TSH. In še tole: na prvem izvidu ob ponovitvi bolezni piše pod laboratorijskimi testi: FT4 mE/I KKS in diferencialka, in pa ne razumen tako velikih razlik v vrednostih naslednjih izvidov, FT4 1,9 mE/l TSH 15,3 mE/l, kasneje pa FT4 22,8 mE/l in TSH pod 0,005 mE/l …. Lepo prosim za odgovor in najlepša Vam hvala!
Spoštovani!
Ščitnična orbitopatija in endokrina orbitopatija sta sinonima. Izrazito in aktivno obliko ŠO zdravimo s kortikosteroidi, obsevanjem vrhov orbit in pri zelo hudih oblikah, kadar grozi izguba vida, s kirurško dekompresijo sten orbite. Istočasno s ŠO je potrebno zdraviti tudi hipertirozo. Po mojih izkušnjah pri ŠO homeopatija ni posebej učinkovita. Nikakršnih dokazov ni, da aplikacija radiojoda vpliva na imunski sistem.Po zdravljenju z radiojodom se zelo pogosto razvije hipotiroza, ki jo zdravimo z dodajanjem ščitničnega hormona tiroksina v obliki tablet. Redno jemanje tiroksina je še posebej pomembno v nosečnosti, saj so ščitnični hormoni nujno potrebni za normalno rast in razvoj tkiv. Jatrogena hipotiroza med zdravljenjem bazedovke pomeni, da se ob terapiji s tirostatiki zviša raven TSH nad normalo, pT4 in pT3 pa pod normalno vrednost. Meje normale za TSH in ščitnična hormona so odvisen od metode določevanja, ki jo posamezen laboratorij uporablja in jih na izvidu tudi navede.
LP
Spoštovani,
na pregledu, zaradi povečanega delovanja ščitnice in s tem povezanih zapletov s srcem ter očmi, mi je bila svotovana aplikacija radioaktivnega joda. V začetku februarja bom sprejeta na aplikacijo joda, zanima me samo, koliko časa traja hospitalizacija ob tem “posegu”.
Hvala za odgovor ter lep pozdrav,
Petra-Lina
Pozdravljeni,
zanima me moja punca ima problem z ščitnico in ne jemlje nobenih zdravil . problem je v tem da je utrujena, dosti krat menjanje razpoloženja, izgubljanje las, ne more izgubiti težo (dieta)in niti je ne pridobi, koncetracija in kdaj tudi spomin ponagaja, ter podočnjaki. to se ji je pojavlja že kake 2 leti.. zdravnik ji je rekel samo da ima problem z ščitnico in nič drugega.. kaj nam lahko svetujeste oz. naj bi bila ta terapija za njo?
hvala
lep pozdrav
Spoštovani!
Po zdravljenju z radioaktivnim jodom bolniki prejmejo ustrezna navodila glede varstva pred ionizirajočim sevajem. Odpust iz bolnišnice je po veljavni zakonodaji možen, ko se rezidualna aktivnost sevanja v bolniku zniža pod določeno raven. Sevanje za odrasle osebe ne predstavlja posebne nevarnosti.
Lp
živjo !
imela sem operacijo ščitnice ( rak ščitnice ) in potem še trikrat jodovo terapijo. sedaj po tretji terapiji ( imela sem jo decembra 2012 ) pa mi je nastal na sredini brazgotine črn flek in na otip je ta flek tudi bolj gladek kot ostala koža. boli me nič in tudi moti me drugače ne, samo malo me skrbi kaj bi to bilo ker se je kar naenkrat pojavil ali je možno da sem prehitro po terapiji začela pretežko dvigovat ? imam namreč tako delo da skoraj nemorem mimo težkega dela…hvala vsem za odgovore