Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala rada bi živela na Švedskem ali Danskem ..

rada bi živela na Švedskem ali Danskem ..

na švedskem res ne rabiš jezika, skandinavci obvladajo angleščino.
Prijateljica živi in dela na švedskem. Se šele sedaj uči jezika. Govorijo angleško. Služba je odlična, je pa res da ima uni. izobrazbo zelo iskane smeri in veliko izkušenj.
Drugače pa ne rabiš nikakršne vize. Samo njihovo davčno št., ki jo dobiš ko te delodajalec prijavi.

Det aer faktiskt den endaste kloke rad.[/quote]

indeed. na Švedskem si nula brez švedskega jezika. in tečaja jezika več NE plačajo, kot so ga nekoč. ne. ker ne.

hahahahah

Det aer faktiskt den endaste kloke rad.[/quote]

Jag kan svenska inte danska :)) men vet inte hur att faa arbetstilstaand i Sverige …. (hade bara upehaalstilstaand for 20 aar sen foer att studera daer)[/quote]

men din grammatik är inte så bra!

Če hočeš na danskem študirat je angleščina dovolj, če hočeš na danskem delat moraš za bolj spodobno službo skor vedno poznat danščino, kakega od skandinavskih jezikov ali pa nemščino. Ja vize ne potrebuješ za 3 mesce, pač greš na vlak vzameš neki denarja s seboj in papirjev in pa osebni dokument(ker si iz EU ne rabš potnega lista čeprav ga priporočajo) če prijavš da iščeš službo potem lahko z vizo ostaneš 6 mesecov. Je pa tako da če hočeš ostati dalj kot 6 mesecov neprekinjeno pa rabiš že vnaprej si priskrbet vizo. Da dobiš vizo rabiš izpolnit application form, ki pa po novem ni več zastonj. Od 1.1.2011 so danci uvedli tako imenovan fee. Plačaš 4000 kron/cca 500 eur da lahko sploh vizo dobiš. Najeto stanovanje te stane približno od 300-500 euro/mesec odvisno od lokacije itd…Je pa res da so tud plače tok višje tko da ni tak problem. Za redno delo sicer ne vem ..vem da študentje dobijo od 10-15 eurov/uro in lahko delajo po 15 ur/teden.

Priporočam da se zglasiš na veleposlaništvu danske(ne pozabi da je veleposlaništvo ozemlje Danske in zato rabiš s seboj imeti veljaven osebni dokument)

Mojca 35

Sem tvojih let in tudi sama razmišljam o odhodu v tujino(vsak dan bolj),in če bo sreča na moji strani bom zagotovo odšla,za razliko od tebe iščem angleško govoreče države(ker ta jezik obvladam).
Upam,da si že kaj uporabnega odkrila,javi se še kaj,se pa strinjam z nekaterimi tukaj,da moraš obvladati vsaj osnovno pogovorni jezik države v katero se podajaš( vem,ker sem že bila v stiku z migracijskim agentom),sicer ne moreš dobiti službe.Želim ti veliko sreče in poguma!

Nekaterim ,ki ste že pisali na tem forumu bi pa rekla DOLGČAS PREGANJAJTE KJE DRUGJE!
Ne pa pisati takšnih neumnosti,saj človek,ki potrebuje informacije si res ne more nič pomagati z neumnostmi nekaterih tukaj!

Pa lep pozdrav vsem pozitivnim in dobromislečim!

P.S. Tudi sama imam ekonomsko šolo,kot ti Mojca 35.In to je problem,ker ta poklic ni ravno na listi iskanih…..Bi pa delala seveda tudi kaj drugega,da je le plačano pošteno.

Sam sem delal v danskem mestu Odense 3.mesece. In lahko povem, da imam tehnični poklic,
ter da nisem rabil govoriti danščine, kot to tukaj navajate nekateri. Je pa res, da jo morda rabiš znati v določenih poklicih-pač relativno. Drugače pa se brez težav sporazumevaš v nemščini, oz.danščini.

Tudi mene zelo vleče tja gor ..in ja, žel mi je, da sem se takrat odločil, da se vrnem
v Slovenijo ..živel sem mnogo bolje, kot živim sedaj ..

Mogoče bi bilo dobro, da tisti, ki imamo resnično željo vrniti se tja gor-združimo moči!
..in vem, da nimam več kaj za razmišljati-ali odidem gor sedaj pri svojih 26.letih, ali pa nikoli:)

Lep pozdrav!

Ja mislim,da imaš prav….mlad si še dovolj za tujino,zatorej ne razmišljaj preveč ampak odidi! Sploh če si že delal tam imaš zagotovo neko določeno prednost.
Saj v SLO nimaš bodočnosti( kot si že sam ugotovil).

Želim ti pogum in srečo !

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close