Rada bi pomagala očetu…
Oče se je odločil prenehati kaditi in bi mu rada pomagala pri tem,ker res zelo veliko kadi (1-2 škatli na dan). In je že to veliko, da sam to vidi in bi rad prenehal, ampak mislim da bo potreboval veliko pomoči. Ker s kajenjem nimam izkušenj in sploh ne poznam tega občutka nevem kako mu naj pomagam. Lahko je meni je govoriti ko nevem kako je kadilcem… Razmišljala sem o kakšnih tabletah ali obližih. Kaj nejbolj priporočate? So res ta sredstva tako učinkovita kot pravijo? Videla sem, da je veliko govora o tabletah champix…
Hvala za nasvete,
lp
Spoštovana!
Kot ste že sami ugotovili, je zelo dobro, da se je Vaš oče odločil prenehati. Zagotovo bo potreboval vašo pomoč. Ta pomoč ne sme biti v obliki “preganjanja” ali “pridiganja”. Predvsem boste morali stati mu ob strani, ko (če) se bodo pojavili abstinenčni simptomi. Takrat boste morali vsi domači nekoliko potrpeti, tudi če bo “siten”. Poskušajte mu pomagati, da bo namesto cigaret našel kakšno drugo prijetno in bistveno manj nevarno opravilo. Ker je teh tako imenovanih “vedenjskih mehanizmov in prijemov” več, vam svetujem, da preberete mojo knjižico “Opusti kajenje in zmagaj”, ki je navoljo tudi na tem forumu v pdf. obliki. Ob tem se seveda lahko odloči za pomoč tudi za zdravila in morda je pri zelo hudi zasvejenosti morda trenutno najbolj primeren Champix. Izkušnje posameznikov s tem preparatom si lahko tudi preberete na tem forumu. Če boste vi ali vaš oče imeli kakšno vprašanje, pa kar napišite.
Želim vama veliko poguma, vztrajnosti in končnega uspeha.
Pozdravljeni!
Hvala za vaše nasvete! Zdaj za enkrat nam kar uspeva, skupaj z očetom sva prebrala knjižico “Opusti kajenje in zmagaj”… Trenutno je zelo zadovoljen. Tu pa tam nastopi kriza in takrat je res malo “siten”, ampak bo za zdržat. Ne kadi od 25.10., pred tem je kadil 30 let po 1-2 škatli na dan… Ker je že toliko let zasvojen je možno, da 100% preneha kaditi brez kakršnih koli pripomočkov (tablet,obližov…), strah me je da ga bo želja po cigareti premagala, čeprav ima voljo in trenutno be želi probati s kakšnimi tabletami…
Lep pozdrav
Najprej čestitke obema!
Zares pomembno je, če ima nekdo, ki prenehuje s kajenjem, podporo domačih in prijateljev.
Prav gotovo je možno, da nekdo popolnoma preneha tudi brez podpore zdravil. Mnogim je to že uspelo in vama gre, kot izgleda, zelo dobro. Prvih nekaj tednov je najbolj nevarnih, ko se organizem “odvaja” od substance, ki jo je vgradil v svoje fiziološke procese, to je seveda nikotin. Želja po cigareti pa se lahko pojavi tudi v kasnejših mesecih. Potrebno se je zavedati te možnosti in biti pripravljen. Pomembno je, da se ne prižge niti ene več, čeprav bivši kadilci včasih razmišljajo v smislu, “saj ena ni nobena”. Žal je tako, da tej eni takoj sledijo druge. Ta previdnost je torej potrebna.