Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje rada bi dojila naprej

rada bi dojila naprej

Spoštovani,
sem mamica šestmesečnega sinka, ki sem ga vse do predkratkim zelo uspešno polno dojila. Potem pa se je začelo tako, da ni kakal, imel pa je močne vetrove. Najprej smo mislili, da je zaprt, da je kriva bananca, ki sem jo pomalem postopoma začela uvajati kot gosto hrano… Štirinajst dni ni skoraj nič kakal. Le enkrat ko sem mu dala sladkano vodo in drugič ko je dobil svečko. Pa bore malo. Pri preizkusu dojenja pri pediatru so ugotovili, da je pojedel le 60 g. Pa je že kot par tednov star novorojenček pojedel porcijo za trimesečnega. Svetovali so mi, da naj mu poleg dojenja in sadnih in zelenjavnih kašic dodajam še Aptamil. Sinček ga ne mara preveč, poje le če je zares zelo lačen. Jaz pa bi ga rada dojila še naprej, kot sem ga do predkratkim. Bojim se, da mi bo mleko popolnoma presahnilo. Če ga podojim, potem ne mara dodatka. Očka, ki je še bolj zaskrbljen, se mu zelo trudi dajati po steklenički. Zdaj pa se mi zdi, da odklanja tudi dojko. Nasploh je odkar smo ga zmedli s flaško bolj siten. Rada bi ga samo dojila, pa se res bojim, da imam preemalo. Ne vem, zakaj se je to zgodilo. Res, da nisem več pila tako kot na začetku in to bi pomojem lahko bil eden od vzrokov. To se trudim v zadnjih dneh popraviti, pa nič ne zaleže. Morda je kriva tudi moja nerazpoloženost zadnje čase. Sem namreč še študentka, ki pa trenutno ne najde časa za študij. Zdaj že spet dva dni ni kakal, bojim se, da ne dobi dovolj hrane. Sicer je dopoldne banano, za kosilo pa pretlačeno “mineštro”. Mu sicer ne diši močno, vendar kar pridno poje par žličk, potem pa “zaklene” gobček”. Zelo bom vesela nasveta in že nestrpno čakam odgovora. Lep pozdrav, Simona

Draga Simona,
žal ste napisali premalo, potrebovala bi več podatkov kako se vaš otrok doji, kako napreduje pri teži, je zdrav, donošen,…? Zato vam bom odgovorila bolj na kratko, lahko pa pokličete katero do svetovalk za dojenje in se temeljiteje pogovorita…

Uh kako sem huda (pa ne na vas, starši), kadar slišim termin “preizkus dojenja”. Preizkus dojenja ni smiselen, če je dojenček zdrav in dojenček vidno in lepo napreduje. Zakaj ne? Ker lahko, da v času, ko je delan preizkus dojenček morda ni ravno lačen, se noče dojiti, ni njegov čas, je znerviran (ker ponavadi poteka v ordinacijah), ker ni nujno da je merjenje tako majhne teže točno, ker se nekateri dojenčki dojijo pogosteje in pojedo manjše količine, preko celega dneva pa dobijo enako ali več kakor požeruški, ki pri štirih podojih dnevno, ker je mati pod stresom zaradi preizkusa in hormon oksitocin odpove svoje sodelovanje,…še bi lahko naštevala…

Mleko ne bo presahnilo, dokler boste dojili (pogosto). Preden mu date obrok goste hrane, ga vedno podojite iz ene dojke, potem mu dajte obrok in mu ponudite še drugo dojko. Če ne mara dodatka, verjetno ni lačen. Otroci, ki dobivajo dodatek po steklenički, se radi uprejo hranjenu pri prsih, saj je tehnično popolnoma drugačno.

Količina popite tekočine na dojenje nima bistvenega vpliva, najpomembnejši dejavniki za količino mleka so po “zakonu petih P-jev”: povpraševanje – ponudba, pravilno pristavljanje in počitek (ter dobra volja) matere.

Draga Simona,

če bi jaz vedno verjela tehtnicam, oziroma, če bi upoštevala vse, kar drugi rečejo in svetujejo, pa čeprav so to tudi zdravniki, danes prav gotovo ne bi dojila več.
Moj sin se je rodil pravi velikan, dojila sem ga non-stop, hodila z njim na kontrole nazaj v bolnišnico, ker so zaradi infekta ob porodu morali slediti njegovo stanje. Spomnim se, da je enkrat tehtnica pokazala samo 50 gramov napredka v petih dneh, nakar me je zdravnik vprašal kako se dojiva. Pa sem mu povedala, da na vsako uro in ne boš verjela, rekel mi je, da je to brez veze, da se otrok očitno sploh ne naje in, da mu moram nujno dati dodatek!!!! Ampak mojemu sinu že na prvi pogled ni manjkalo nič. Bil je lepo zalit, s podbradkom, živahen, skratka zdravnik me je kljub temu prepričeval za dodatek. Ker je videl, da se z njim ne strinjam, rekla mu sicer nisem nič, me je vse do odhoda prepričeval, da mu moram dodati.
Pri sebi sem si mislila NITI POD RAZNO!! Po vsem trudu, ki sem ga vložila v dojenje in, ker otroku ni manjkalo nič, razen tega, da sem jaz pač neprestano dojila, sem se še isti dan odpravila k Štorklji, ker je bil ravno drugi torek v mesecu. Špela mi je rekla, dobro, da si prišla. In nikoli mi ne bo žal! Rekla sem si, da bom z dodatkom počakala, saj smo drugi dan že imeli prvi pregled pri izbrani pediatrinji.
In ne boš verjela, drugi dan je tehtnica pokazala 300 gramov več!!!!!
Pediatrinja je rekla, naj ne dodajam. Moj sin je sedaj star štiri mesece in ima skoraj 9 kg in dodatka nikoli nisem dala, saj se izplača potruditi in potrpeti.
Kaj bi rada povedala,
prvič, ni nujno, da je izmerjena količina pravilna, kot drugo pa je to, da tisti trenutek pri pediatrinji pač ni bil toliko lačen, da bi pojedel več. Če že jesta trdo hrano in se ne dojita več tako pogosto, pa mu daj dovolj vode.
Morda bi za kak teden poizkusila samo dojiti in nič drugega. Če pa bi katerikoli izvidi pokazali, da je upoštevanje mnenja zdravnika nujno, potem ne odlašaj.
Skratka, lahko poslušaš nasvete drugih, upoštevaj pa vedno to, kar čutiš sama, saj mati svojega otroka najbolje pozna.

Lep pozdrav.

Nataša

v bistvu sem ta trenutek se kar obupana. s sinckom v rokah pisem tole sporocilo, ker ce ga dam iz rok, kar joka. joka tudi ce mu ponudim dojko. ob desetih se je zbudil, ko je bila ura za jesti in takrat sem ga podojila na eni strani. potem sem pizkusila s kašico pa ni hotel. potem se tudi ni vec hotel dojiti. kar joka. vceraj je imel šest mesecev . pri dobrih štirih mesecih je imel skoraj osem kil in bil lepo zalit. zdaj nima dosti več. kot sem napisala v prvem pismu najprej ni kakal. vendar zgledal prav zadovoljen. pred enim tednom potem ugotovili, da premalo je. cutim, da imam res premalo mleka, zvecer se krega, ko ne pritece dovolj in potem se dojiva dobro uro. zadnji teden, odkar smo bili pri pediatru, pa cez dan poje vcasih le na eni strani in se joka, ce mu ponujam se drugo. zadnje case sem bila res tudi jaz nekam nerazpolozena, imela sem tudi mesečno perilo, kar ga je tudi sicer motilo. ampak zdaj bi naj bilo bolje.flaske pa ne mara. zdajle prekuhavam vodo za aptamil. ne vem, kaj bo naredil. ampak po moje je siten, ker je lacen.

Draga Simona!

Tukaj izkušena mamica in dojilja 14 mesečnega fantka! Kot prvo, mislim da se preveč sekiraš! To, kolikor tudi sama veš lahko tudi vpliva na uspešnost dojenja.
Nekaj me zanima, a si samo po tem da malo kaka sklepala da premalo dobi?! Ali je drugače bil zdrav, zadovoljen, redno je lulal? Če je odgovor da potem naj ti jaz svetujem. Ko smo mi začeli z gosto hrano, (a so bila obdobja da sploh ni jedel hrano in se samo dojil, in tudi nekaj dni da je pojedel, po mojem mogoče preveč za svojo starost) dogajalo se da tudi po 2 tedna ni nič kakal. Če bi me tedaj videla, kar naprej sem spraševela kaj je narobe.Pa nič ni bilo narobe, kot prvo, ni bil zaprt, ker ko se je pokakal, in tedaj je bilo tega kar nekaj za “nakidat”, je bil kakec še vedno bolj tekoč, tako da ni bilo zaprtje. Tudi po nekaj dneh ko se je samo dojil je bilo isto. Tedaj sem pa izvedela da je verjetno njegov prebavni sistem že tako dozorel da, ker je mat. mleko tako lahko prebavljivo, pa tudi dobro izkoristljivo, enostavno vse ponucal, za kakanje ni nič ostalo. Tisto poredko kakanj je trajalo še kar nekaj mesecev, dokler ni začel že jesti tolikšne količine “prave” hrane da se mu je poznalo – tedaj je dobil “odrasli” kakec – tak kot naš, moj mož bil jim rekel “lorbeki”;-)))
Jaz ti svetujem da prenehaš z dodajanjem, ker se mi zdi da je to nepotrebno, in tudi lahko tebi in sinčku poremeti ritem hranjenja, in opazuj ga. Mogoče se bo zgodilo da bo nekaj dni kar priklopljen, ker mora spet povečati zalogo mleka, za količino tistega dodatka. Najbolje da se mu ful posvetiš, z dodajanjem goste hrane ustrajaj samo če jo res želi, tako da se bo lahko spet sprostil med dojenjem in ne bo kar pričakoval da mu boš vsiljevala ad. mleko. (tako tudi moj sin, kakar se mu zazdi da ga preveč pregovarjam da je, tudi če drugače tisto hrano ima rad, raje jo zavrne, in “štrajka” dokler pritisk ne popusti!) Opazuj sinka, sam ti bo povedal kaj potrebuje, tehtnica ne more izmeriti njegove lakote, žeje, želje po tvojem objemu! Tudi jaz sem se morala prepričati da dovolj dobi in sem poskušala iztiskati mleko, da”vidim če ga je” pa včasih sem iztisnila ogromno, včasih pa nič, sinko je pa lepo napredoval in si verjetno mislil kaj se, za vraga, po nepotrebnem obremenjujem, ko je on zadovoljen?! ;-)))
Poslušaj svoje srce in vedela boš kaj je prav, saj ti sinko z nervozo kaže da je nekaj narobe, namreč da tisto mleko ne potrebuje. Če se ti pa še vedno zdi da je lačen po dojenju, raje mu ponudi tisto bananico, po njej pa spet malo joške, pa bo mogoče dovolj! Za kakanje pa ne skrbi, tudi druge mamice na forumu so že poročale o tem pojavu poredkega kakanja, to ni nič narobe, rezen če res traja predolgo. Jaz sem, kadar se je to že vleklo čez 10 dni mu naredila zjutraj en bebe čaj in raztopila pola male žličke mlečnega sladkorja (dobi se v DMu), ponavadi popoldan se pokakal. Čeprav se mi zdi da bi tudi drugače šlo, samo kaj ko sem nepotrpežljiva.
Upam da sem ti pomagala, in ti držim pesti da boš spet lahko v miru lepo dojila svojega sinkota! Srečno!
Lep pozdrav,
Sonja

P.S. pa oglasi se kako je šlo

Draga mamica,
žal bi potrebovala več informacij za natančnejši odgovor. Če se želite pogovoriti takoj, pokličite eno od svetovalk:

Jana 01/ 510 51 00
Mateja 01/ 512 45 74
Urša 01/ 518 60 90
Karmen 01/ 831 27 27
Irena 04/ 510 80 01
Tanja 05 / 627 34 84.
Špelca 02/ 251 24 11

Draga Sonja, hvala za odgovor. Vse, kar si napisala, do pičice drži. Tisto o sekiranju pa najbolj. Zdaj se je stvar uredila (moram potrkati). Takrat sem se potem trmasto odločila, da ne bom dodajala, če pač hočem dojiti naprej. Bom pač večkrat dojila. Drži, da se je to najbrž začelo zaradi uvajanja goste hrane. Zdaj včasih je eno, drugič drugo. Vendaer se še vedno največ dojiva. So dnevi ko bi vse dal v usta, kar mu ponudiš na žlički in so dnevi ko bi se samo dojil. Včasih pa celo tečnari, če mu ponudim dojko. Gosta hrana ga je zmedla. kaka bolj redko, kot je prej, ampak res tako, da se ne da reči, da je zaprt.
Se je pa pojavila nova težava, namreč to, da zvečer ne zaspi drugače, kot na dojki. Če ga dam v posteljico, ko poje in je še buden, se začne prav na vse grlo dreti. Tako, da ga dajem zraven sebe, da se počasi sam uspava, ko malo posesa se odmakne, spet malo posesa itd.. Ko zaspi ga pa nesem v posteljico. Bojim, se da bi se razvadil in ne bi znal več sam zaspati. Nasploh ima eno hecno obdobje, da bi samo sedel in začne tečnariti, če ga položim, pa čeprav le za previjanje.
Hvala za nasvet! Lepo se imej!
Simona

New Report

Close