Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Rad bi si ustvaril senco na balkonu.. katere rastline ?

Rad bi si ustvaril senco na balkonu.. katere rastline ?

Pozdravljeni.

V mansardnem stanovanju bi rad v poletnem času preprečil soncu prehod do oken sobe in posledično v sobo. Vem da lahko to uredim z žaluzijami ali kakšno zaveso, ampak bi si senco rad naredil z rastlinami. Okna gledajo na južno stran, sonce sije čez cel dan, dejansko kr konkretno pripeka. Ker je pred okni balkon sem razmišljal, da bi na balkonu zasadil kak lep grm al karkoli kar bi delalo senco.. Rastlnine naj bi bile visoke nekje od 140cm-180cm (okno je nizko).

Mi lahko prosim kdo svetuje katere rastline bi pri tem prišle v poštev ? Najraje bi imel kaj koristnega, torej kaj užitnega za pojest. Ne rabim nekih okrasnih rastlin, važno mi je samo da dobro dela senco in da hitro zraste. Rastline bi posadil v lonce in jih postavil na balkon pred okna..

Za vsak koristen namig se vam v naprej zahvaljujem..

Lep dan 🙂

Aja še to.. res bi blo super če ta rastlina ne bi preveč privabljala žuželjadi nase. Ker ponoči mam odprto okno in bom imel najbrz polno sobo žuželk..

Ali pridejo v poštev tudi umetne rože? Zdržale bodo vročino, pa še zalivat jih ne bo potrebno.

Umetne rože ne pridejo v poštev. Če bi se odloču za umetno bi dal kr kako senčilo lahko. Raje bi pa vidu da kaj raste..

Morda večletni grm, ki se imenuje Sirski oslez…obožuje sonce, zraste do višine 2-3 metre je pa precej zahteven za gojenje. Več o tej rastlini: http://roze.si/sirski-oslez.

Pozdravljen,
pravijo, da v loncih na balkonu lahko gojimo praktično vso zelenjavo. Ta se mi zdi najbolj primerna za na tvoj balkon, ker želiš uporabno in korstno. Ker potrebuješ senco le v poletnem delu leta, ti svetujem, da zasadiš enoletnice:
-visoki fižol, ki naj pleza po fiksni opori ali jo improviziraj iz vrvi, po cvetenju boš pobiral sproti okusne stroke,
-češnjev ali drug paradižnik, ki zraste do dva metra visoko, listje odganja komarje, vendar rabi med rastjo, posebno v posodah, ogromno vode,
-lepi slak, okrasna enoletna vzpenjalka,
-kumare ali okrasne bučke, ki jih lahko privezuješ na oporo,
-sladko koruzo
ali kaj podobnega.
Vsa zelenjava pa bo v poletnih mesecih rabila precej vode in dognojevanja.
lp,
Miranda

New Report

Close