Rad bi prenehal
Star sem 31 let. Kadim od svojega 14 leta. Vmes sem dvakrat prenehal (enkrat za 4 mesece, drugič pa za skoraj leto dni), ker se zavedam škodljivosti te grde navade. Poleg tega mi od plače vsak mesec ostane nič, ker porabim ogromno za cigarete in z njimi povezane kavice. Kadim približno škatlico na dan. Prej več kot manj.
Priznam, da sem hudo zasvojen. Zjutraj takoj ko vstanem pokadim cigaret, nato takoj ob prihodu v službo še enega, pa kmalu še enega itd.
Nekih groznih zdravstvenih težav na srečo še nimam. Razen mnogokrat občutim težave pri dihanju, sploh v tem času ko je zunaj grozno soparno. Večkrat me tišči v prsih. Doktor sicer pravi, da je s srcem vse vredu.
Enostavno ne uspem prenehat. Prejšnjo nedeljo sem se zbudil in rekel zdaj ne kadim več. Cigaret doma nisem imel. Bil sem cel dan brez kajenja, a popoldan so mi začele hodit misli po glavi. Te misli me vsakič premamijo. Zakaj pa bi nehal? Saj tudi oni kadi,… pa zdrav je. Saj če ne kadim je vse brez smisla,… Lahko mi samo zmanjšal… kako bi pa lahko brez cigarete se pomiril ob stresni situaciji?
Sovražim te svoje misli,… čisto vsakič me pretentajo. Enako je bilo ko sem skoraj leto dni bil brez cigaret. Vseskozi sem razmišljal kako je brez veze vse skupaj, če ne smem kadit.
In to ni bilo po treh dneh abstinence, ampak po mesecih abstinence. Tega me je strah,… bojim se, da ob prenehanju bi vedno čutil pomanjkanje. Tri dni bi že zdržal, ampak kako zdržat za vedno???
Vsak, ki mi bo dal koristen nasvet,… bo z moje strani deležen zelo velike hvaležnosti. Resnično si želim prenehat, a moč v meni je premajhna. Priznam! Šibek sem! Kako torej naj postanem močnejši? S čim nadomestit navado? Ne mi svetovat športa, ker me šport ne zanima, pa še časa zanj nimam. Delam cele dneve, sem v taki službi,… stresantni!
Hvala lepa vsem! Iztok
Spoštovani Iztok!
Zares ste zelo zasvojeni, tudi služba prav gotovo pripomore k temu, da se težko odločate za prenehanje. Predvsem pa se ne obtožujte, da ste šibki. Mislim pa, da vaša težava predvsem v tem, da si ne znate najti v življenju nekaj, kar bi vas veselilo, kar bi vam življenje osmislilo. To, da bi nadomestili edino, kar vam je smiselno – torej cigarete, je pomebno, da nekaj drugega, kar vam bo pomebno. Pravite, da vas šport ne zanima. Morda bi bilo dobro, da se vprašate, kaj vas pa zanima in se osredotočite na to. Ko boste to spoznali, boste tudi lažje se odpovedali tobaku. Marsikdo od biših kadilcev pogosto misli na cigareto, vendar vztrajajo in take misli preženejo z različnimi aktivnostmi, če ne šport pa kultura, različne vrste glasbe, knjige, filmi, ne nazadnje sprehod, pa magari po nakupovalnem centru. Poskušajte spoznati samega sebe in jaz vam želim, da bi bili pri tem uspešni.
Hvala lepa za odgovor. Sedaj spet potrebujem vašo pomoč. V soboto zvečer sem spraznil škatlico (pokadil zadnjega). Trgovina Noč in Dan ne daleč stran, kamor sem ponoči kupoval cigarete, če so mi zmanjkale, je sedaj zaprta. Tako da nisem kupil. Niti v nedeljo nisem kupil in nisem kadil. Zdaj je torek in ne kadim. Kako naj nadaljujem tako? Zaenkrat nimam težav. Kar dobro mi gre, a vem da ta hujše še pride. Imate kak nasvet?
Spoštovani!
Mislim, da so vam okoliščine naklonjene. Enostavno ne kupite cigaret. Glede na to, da do sedaj v nekaj dneh niste imeli težav, je to dober znak. Ni nujno, da bo še kaj hujšega prišlo. Kadar bo prišla želja po cigareti, storite nekaj, kar vas bo zamotilo. Kot izgleda fizična odvisnost pri vas le ni tako huda, večji problem je tako imenovana psihična odvisnost. Glede tega pa se zopet vračam k tistemu, kar sem zapisal prej. Nevarne so lahko situacije, kjer ste najpogosteje prižgali cigareto, določen dogodek, okoliščina ali okolje. Temu vsemu se poskušajte izogibati kolikor je le mogoče. Držim pesti za vas.
Hvala za spodbudne besede,… moram pa vam povedat, da sem že v preteklosti opustil kajenje za skoraj leto dni. Sprva nisem imel težav. KAsneje pa sem nenehno razmišljal na kajenje, sanjal kako kadit in zavidal vsakemu, ki sem ga videl kjerkoli s cigareto v roki.
Zakaj postane hrepenenje po cigareti tako močno po tako dolgem času? Po kolikšnem času se lahko dejansko rešim te grde razvade?
Težko mi je tudi zdaj, pa ne tako grozno. Najhuje mi je v službi, kjer vsi sodelavci in sodelavke kadijo. Pa gremo na kavo in vsi kadijo, jaz pa ne smem. 🙁
Hvala, LP
Iztok
Zelo nerodno je, da vaši sodelavci kadijo in seveda še posebej na kavi. Vsako tako druženje vas potem spominja, kako ste kadili in vam je bilo “prijetno”. Prijetno vam je bilo predvsem zaradi druženja, zaradi prostora kjer ste bili in ste skupaj in ker ostali kadijo, imate občutek, da vam nekaj manjka. Priznam, da so to težke stvari. Poznamo namreč tako imenovano “ritualno kajenje”, kajenje ki je povezano z določenim ritualom, najpogosteje s pitjem kave v točno določenem lokalu ali prostoru. Vse te asociacije se vam pojavljajo podzavestno in seveda zato tudi v sanjah in vam otežujejo življenje. Svetoval vam bom nekaj, kar se vam bo zdelo verjetno zelo radikalno in težko izvedljivo: morali bi zamenjati družbo, lokal in kavo z neko nekadilsko družbo, lokal za nekadilski (tukaj ne bi smelo biti več težav zaradi novega zakona) in kavo morda s čajem ali čem podobnim. Verjetno boste vse to težko izvedli, vsaj takoj, poskusite pa lahko. Poskusite si najti druge pozitivne stvari, ki vas bodo napolnjevale in čim manj razmišljajte o težavah, ki jih imate. Korajža velja!
A bo resnično s 1.8. letos prepovedano kajenje v lokalih? Joj, res bi mi koristilo, ker tako ne bi nihče okoli mene kadil. Morate vedet, da se s temi ljudmi odlično razumem in ne bi se jih rad izogibal samo zato, ker kadijo. Raje vztrajam pri tem.
Veste meni vsakič ob prenehanju začne rojiti po glavi misel “zakaj pa bi nehal?” Ko kadim se mi zdi, da neprestano slišim novice o kadilcih z rakavim obolenjem ali infarktom ali kapjo. Ko pa preneham slišim, da obolevajo taki, ki niso nikdar kadili.
Vem, da sem malček tečen, vendar če sem prav razumel ste vi tukaj zato, da nam odvisnikom pomagate?? Torej rabim Vašo pomoč in vsaka vaša beseda mi koristi, zato sem Vam izredno hvaležen.
Aha, pa še to, kar sem že vprašal? Koliko časa največ bom moral zdržati, da bom 100% pozabil na kajenje?
Hvala, LP
I.
Zakon o prepovedi kajenja v lokalih bo začel veljati v 30-ih dneh po bjavi v uradnem listu. Objavljen je bil 6.7. torej ne bo takoj s 1.8., bo pa s 5.8. stopil v veljavo. Mislim, da bo marsikomu tudi v pomoč pri prenehanju kajenja.
Glede tega, da zbolijo tudi taki, ki niso kadili, je to seveda res. Takšnih je v primeru pljučnega raka približno 10% in v primeru kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) približno 25%. Vsi ostali primeri (90% pljučnega raka in 75% KOPB) so povzročeni s kajenjem tobaka, ob tem da je vsaka druga smrt zaradi srčne kapi pri kadilcih povzročena s tobakom. Kajenje povišuje LDL(nevarni) holesterol in niža zaščitni HDL holesterol, kar vodi do hitrejšega nastajanja aterosklerotičnih plakov. Izgovori kadilcev, da ne prenehajo s kajenjem so pogosti v smislu, da saj za nekoga vem (če ne jaz, pa nekdo, ki ga poznam), da ni kadil, pa je vseeno dobil pljučnega raka. Kot sem rekel, je to seveda možno, vendar le v 10% primerov. Drug izgovor, ki ga pogosto slišimo je ta, ja saj jaz pa poznam starega ata, ki je kadil, pa je dočakal 100 let. Da, nekateri imajo srečo! Vendar takih je zelo zelo malo. Večina te sreče nima in umrejo prej, preden jih njihovi vnuki spoznajo. En primer pa se potem posplošuje.
Glede tega, koliko časa boste potrebovali, da pozabite, bo odgovor težak. Tisti, ki se ukvarjamo s pomočjo pri odvajanju od kajenja, menimo, da se šteje nekoga, da je postal nekadilec, po enoletni abstinenci. Vendar to ne pomeni, da takrat vsi prenehajo razmišljati o cigaretah. Marsikomu se te misli vlečejo še leta in vendar vztrajajo. Morda vam bo v pomoč, če preberete moj priročnik za pomoč pri odvajanju od kajenja, ki je dosegljiv na internetni strani (http://med.over.net/kajenje/pdf/opusti_kajenje_zmagaj.pdf.)
Vsekakor pa se oglasite, če boste imeli še vrašanja.
Iztok,
kmalu bo 9 mesecev kar ne kadim več.Seveda razmišljam še kdaj pa kdaj o cigaretih,posebno ob stresnih situacijah,a točno vem,da je to samo trenutek slabosti,da bo minil.Kot pravi Adi-saj te prime ,pa te mine…
Boš ugotovil,da je treba v bistvu zdržat samo tistih nekaj minut,ko ti gre želja čez možgane;po nekaj minutah si spet stabilen.
Mene prijatelji,ki še kadijo ne motijo niti ne mamijo.Zavedam se,da sem pač izbrala svojo pot in ja-počutim se večvredno.Ker jaz sem zmogla!
In ne si govorit,da najhujše še pride.Pri meni še ni;a naj še čakam?
Daj,daj,saj zmoreš!
LP
Najprej čestitke, da se držite. Torej vidite, da se da. Ko boste na dopustu, se predvsem ne pustite sprovocirati, če vam nekdo ponudi cigareto. Odgovorite lahko, da jih imate pri sebi za vsak slučaj, vendar da zaenkrat še ne boste. Morda imate pri sebi prazno škatlico, ki jo lahko pokažete. Te nevarnosti so posebej ob pijači in posedanju na plaži ali v lokalih. Zato poskušajte biti čim bolj aktivni – takrat, ko imate željo, da bi prižgali, pojdite zaplavat ali na krajši sprehod.Poskušajte prepoznati nevarne situacije in se jim izogniti.
Pa lep dopust Vam želim
Izgubljena bitka še ne pomeni izgubljene vojne! Takrat, ko nekomu spodleti, se nauči, katerim situacijam, dogodkom in okoliščinam se mora izogibati, oziroma, kako v ravnati, da ponovno ne zapade. Zato nikar ne obupat. Ko boste dovolj jezni, boste prenehali. Mi vsi pa držimo pesti in navijamo za vas!
Živjo Iztok!
Vidim, da si zelo zasvojen s cigaretami, tako kot sem (bila) jst. Moj dan se je vedno začel s kavo in dvemi do tremi cigaretami. Vedno. Kadarkoli in kjerkoli sem kadila- v avtu, med vsakim odmorom, med vsakim čakanjem. Če nisem imela cigaret sem bila zoprna da je joj. Kadila sem tudi, ko mi je bilo najbolj slabo po prekrokani noči, ko me je bolelo grlo, skratka ni bilo trenutka ko mi nebi pasal cigaret. Zvečer sem se najbolj veselila jutra ko bom kadila in pila kavo. Moj “edini” užitek je predstavljal cigaret. Bila sem res strastna kadilka, kadila sem 9 let, po škatlico in še več na dan.
Navkljub vsemu pa sem si bolj kot si lahko predstavljaš želela nehati kadit. Veliko sem premišljevala o prenehanju in si res močno močno želela, da bi bila tako močna, da ne bi kadila. V glavi sem si risala pozitivne posledice prenehanja, od tega da bom dišala, imela več energije, bila bolj športno aktivna do tega, da bom prišparala velik kupček denarja. A mi nikakor ni uspevalo. Čeprav sem bila še prejšnjo noč trdno odločena, da ne bom kadila, sem že takoj zjutraj prižgala moj željni cigaret in srkala kavo.
zavedala pa sem se, da v primeru ko bom zdržala samo en! dan brez cigaret, da bom tako ponosna na moj “majhen” dosežek in bom nehala za vedno. plus ne smem prižgati niti enega več, sem si rekla. Okolica mi je vedno prigovarjala, da nja neham, da kadim preveč, da ni zdravo. By the way, tudi oni so in še kadijo, ampak ne tako strastno in pogubljajoče kot jaz.
In prišel je dan, ko sem se odločila- to bo moja zadnja škatlica. Niti ne vem, če sem takrat mislila resno, ampak ko je prišel trenutek, ko bi morala v trgovino po novo škatlico, nisem šla! In res je bila moja zadnja. Ne kadim že 8 dni in počutim se odlično. Na začetku sem žvečila nikotinske žvečilke, saj bi me zaradi odtegnitvenega sindroma, brez nikotina, bolela glava (pač močna fizična odvisnost), sedaj pa žvečim le če mi nekaj manjka oz mi zapaše hrana (saj me je strah, da se bom zredila- ženska pač, hehe).
Sem zelo zelo ponosna nase, da ne kadim!!! Sem bila zadnje tri dni na žurerskem dopustu, kjer smo žurali popoldan in zvečer. To tudi pomeni pitje alkohola in popolno brezdelje- ležanje na plaži, sedenje v lokalu. Prijatelji pa vsi kadilci. In ti moram povedati, da sem zdržala. Niti enkrat me cigaret ni premamil in v brezdelju sem res uživala!!!!
Sedaj si iščem nek drug užitek in mislim, da sem ga našla. Začela sem teči, veliko pospravljam ko sem sama doma. V lokalu poskušam uživati v brezdelju, se sproščam. Zvečer v diskaču veliko plešem. Po tuširanju se mažem z dišečimi kremami in uživam, ko se vonjam. Res mi je lepo.
Vem, da je to šele začetek, ampak! vem tudi to, da kadila ne bom več, saj se spominjam, kako sem bila nezadovoljna s cigaretami v rokah in si želela prenehat.
Tako, upam, da sem ti z mojo izpovedajo kaj pomagala. Želela sem ti le povedati, da se da nehati. smisel življenja ne more biti cigaret (čeprav je meni dolgo časa biu). Potrebno se je le odločiti in vztrajati. Zavedati, da bo čedalje lažje in res je čedalje bolj lahko. Prvi dan je bil mučen- nisem vedela ali zmorem ali ne. Sedaj vem, da zmorem in nebi mogla biti bolj ponosna nase, kot sem.
Če te še kaj zanima, vprašaj in začni čim prej. Valda nama bo uspelo:D!
Pozdravček
Pozdravljen Iztok,
če prebereš moj post: http://med.over.net/forum5/read.php?196,4183244 boš videl, da tudi meni ni lahko… Dajmo zdržat! Ne prižgat!
Imej se fajn.
zdravo,
se pridružujem vsem, ki v teh dneh nehujete s kajenjem.
Pri meni je danes 5 dan od kar sem prižgala zadnjo cigareto. Sedaj kar gre, uporabljam pa tudi Nicorette obliže in mi kot izgleda kar pomagajo.
Kadila sem cca 16 let, po eno škatlico in pol na dan, včasih še več. Od kajenja sem se odvajala že kar nekajkrat. Lansko leto spomladi prvič (no med dvema nosečnostjima sicer nisem kadila, a sem začela takoj, ko sem le lahko), ampak ni šlo, zdržala nisem niti 2 dni. Potem sem nehala za 11 dni marca letos. Ko pa mi je umrla tašča (je bil grozen šok) sem spet prižgala in imela cigareto za tolažbo. Sem si rekla, če sem prej zdržala bom takoj po pogrebu spet še 1x nehala. Ampak to se ni zgodilo, ker enostavno nisem zdražala brez cigarete. Pa je minilo nekaj mesecev, večkrat sem se odločila, sedaj pa res dovolj, no, pa je moja odločitev vsakič splavala po vodi, včasih že po pol ure. Potem pa spet misel v glavi, da sem zelo malomarna do sebe, svojih otrok, da ne držim obljube itd. in spet poskus, ki pa tokrat traja malo dlje (5 dni).
Med tem moja mami preboleva pljučnico in odkrili so ji raka na pljučih. Tukaj – pa se je moja želja po cigaretu čisto ustavila. Mami ima že itak levkemijo, sedaj pa še nov dodaten rak na pljučih.
ko sem izvedela za to slabo novico, sem bila vesela, da sem se odločila za prenehanje kajenja. Tako sem lahko mamici, ko mi je rekla, naj vsaj jaz neham kaditi, lahko rekla: SEM ŽE!
Citiram emcee: Dajmo zdržat! Ne prižgat!
Hvala lepa vsem!
To kar si mi napisala ti “cigaretka” me zelo spominja name. Ker tudi sam že leta skozi razmišljam kako bi rad prenehal, a ne uspem.
Nekaj pa je res. Verjamem vate, da boš uspela, ker očitno si ti že dojela, da ne boš več kadila. Vendar v tem sem jaz drugačen. Jaz trpim mnogo dlje. Enkrat sem že prenehal za skoraj leto dni, pa sem celo leto razmišljal samo kako bi kadil. Pa veš, da v tem letu sem dal skozi marsikatero žuranje, pitje alkohola in veseljačenja s kadilci. Vse to sem zdržal, po enem letu pa je bilo vse zaman.
Tudi zdaj, do tega vikenda, sem bil 14 dni brez kajenja brez večjih težav, a sedaj spet kadim,…
Nekaj bi prosil! A mi poveste kakšne so cene nikotinskim žvečilk in nikotinskih obližev?
hvala, LP
I.