Rad bi nehal, a mi ne uspe…
Pozdrav vsem skupaj!
Že precej časa razmišljam o tem, da bi prenehal kaditi in se za vedno osvobodil cigaret. Star sem 27 let in odkar sem začel kaditi je minilo 9 let. Kadim od 10 do 15 cigaret na dan.
Večkrat sem že poskusil nehati (vsaj petkrat), a žal brez uspeha. Enkrat sem zdržal par dni, enkrat 14 dni, enkrat 3 mesece, moj rekord pa je 1 leto brez kajenja.
Ponavadi sem vedno naredil isto napako: na zabavi po par pivah mi je zadišala cigareta in sem eno pokadil, misleč, saj bo samo ena in potem ne bom več. A je prišla tudi druga, pa tretja in naslednji dan sem moral že kupiti škatlico in sem bil spet na stari poti. Problem pri meni je, da si želim nehati kaditi in mi to razmeroma lahko uspe, ampak kmalu izgubim voljo. In ko potem enkrat naredim napako in si ga prižgem si rečem, da je itak zdaj konec, sem se pregrešil, in začnem ponovno kaditi. A želja, da bi nehal kaditi za vedno, še vedno obstaja.
Spet po drugi strani me je strah, da mi bo nekaj manjkalo brez cigaret, čeprav iz izkušenj vem, da je življenje brez cigaret veliko, veliko lepše. Sedaj spet čakam, da bo prišel pravi trenutek in bom spet poskusil nehati. Razmišljam tudi o tem, da bi poskusil s skupino za odvajanje od kajenja, ki potekajo po zdravstvenih domovih po Sloveniji. Ali ima kdo izkušnje s tem?
Dejstvo je, da bi rad prenehal s to škodljivo razvado, ampak mi žal ne uspe. Zato bi mi kakršnakoli pomoč prišla še kako prav.
Lep dan vsem.
Evo, meni popolnoma enak primer. Enako se dogaja meni, zdaj že dober mesec ne kadim, a vsak dan mislim: “Kako bi prižgal enega!” Evo, te dneve smo imeli trgatev in vsak večer se je malo popilo. Vsi kadili, jaz pa ne. To je grozno te dneve.
Tudi sam, z lahkoto neham, ne uspem pa nehat za vedno!!
Mislim, da tu ni recepta za to. Samo v glavi je potrebno razčistit. Jaz to vem, a vseeno že leta to čistim v glavi.
Vsi pravijo, da je vse v glavi. Jaz to tudi vem. Ampak kako to razčistiti v glavi?? To je vprašanje!
Dejstvo je, da si želimo prenehati kaditi. Ampak zakaj je to tako težko? Zakaj me kar stisne, ko pomislim, da ne bom smel nikoli več prižgati cigarete kjub temu, da se želim rešiti te brezvezne razvade in postati nekadilec? To ni logično…
Večkrat sem že prebral, da nekateri potrebujejo zdravniško pomoč. Očitno jo potrebujem tudi jaz, kajti sam si ne znam pomagat. Zato sem se v mojem zdravstvenem domu prijavil na skupino za pomoč pri odvajanju od kajenja. Zdaj čakam, da se jih bo prijavilo dovolj in se bo skupina pričela. Poskusit ni greh… 🙂
Po moje sem jaz dosti bolj psihično odvisen kot fizično. Zato pa mi je tako težko odnehat. Preden se nečesa lotim moram skaditi cigareto, ko stvar zaključim moram pokaditi cigareto da se nagradim, na začetek dneva se pripravim ob prvem cigaretu, dan zaključim s cigareto,… Saj to je noro… Biti suženj cigaret, si poleg tega uničevati zdravje in za to še drago plačevati…
Iztok, jaz sem cel čas mislil, da je treba prej razčistit v glavi (čeprav sam ne vem kako) in potem nehati kaditi. Pomembno se mi zdi to, da si odrezal oz. presekal s cigareti. Zdaj moraš samo vztrajati. Čez čas boš že pozabil na cigarete. Sigurno čez pet let se boš samo še včasih spomnil, da si nekoč kadil. In na to boš ponosen. Kar hočem povedat: važno je prenehat, potem pa imamo cel čas razglabljat o tem, zakaj je tako težko brez cigaret, dokler ne s tem razčistimo. Sam pa sem tak, da čakam na nek dogodek (spet), da bom prenehal. Trenutno čakam na zečetek skupine, pa čeprav bo to čez 1 mesec ali pa čez pol leta. Kakor pa se poznam, dvomim da bom nehal že prej…
Iztok, želim ti, da bi ti uspelo. Srečno!!
Ja, res sem s Primorske. Prijavil pa sem se v zdravstvenem domu v Sežani. Jaz komaj čakam, da se skupina prične. So mi pa okvirno rekli, da bo enkrat v novembru ali decembru.
Tukaj pošiljam še link, kako tovrstna skupina poteka (če te zanima):
Ej vidva. Ne mislta, da je prenehanje kajenja lahko.
Če bi bilo tako, bi vsak nehal kadit. Vsak, ki se je odvajal in se odvaja prestaja iste muke kot vidva, zato se ne sprenevedajta, da sta vidva nekaj posebnega in da je vajin problem še težji od ostalih.
Ravno to, kar opisujeta, je prepreka, ki jo mora prehoditi vsak kadilec, ki se odvaja. Edina tolažba mu je, da bo sčasoma želja po cigareti nehala. In res se neha!
>Zakaj me kar stisne, ko pomislim, da ne bom smel nikoli več prižgati cigarete kjub temu, da se želim rešiti te brezvezne razvade in postati nekadilec?
To je le obrambni mehanizem pred spremembami. To je glas “odvisnega kadilca”, ki se nahaja v tebi in ne tvoja želja. Tvoja želja je nehati kaditi.
“Odvisni kadilec” bo poskušal na vsak način priti do cigarete,z izsiljevanjem, vrivanjem občutka krivde, strahu, spreobračanjem želja….skratka skušal bo zmanipulirati tvoje misli, da bi dobil kar hoče.
Namesto, da se ubadata s prihodnostjo in da dvomita v dolgoročni uspeh, bodita raje PONOSNA na ves ta čas, ko nista prižgala cigarete. Jaz sem prav ponosna, na vaju in nase za naš dosežek!!
Torej gremo naprej.
Lep pozdrav in smile 🙂
Cigaretka četitam za zelo pozitiven in realen pristop ter podporo obema fantoma!
Glede skupin je tako, da jih vsekakor priporočam. Organizirajo jih v različnih zdravstvenih domovih po Sloveniji. Seznam zdravstvenih domov imajo na CINDI Slovenija in lahko tja povprašate (Ulica stare pravde 2, Ljubljana).
Vsekakor vsem želim veliko uspeha.
Hej bossko,
Jaz sicer čisto razumem, kaj vse se ti plete po glavi, ampak ne vem, če si opazil, da si že izpolnil prvi in najpomembnejši pogoj za prenehanje kajenja – res si želiš! Če je to res in v to tudi iskreno verjameš, potem je to dovolj trdno orožje, s katerim boš vedno znova premagal trenutno slo po kajenju. Poleg tega velja, da se z vsakim neuspelim poskusom približuješ in ne oddaljuješ od končnega cilja, to je prenehanje kajenja. Vem, kaj govorim, saj je tokrat že sedmič, kar sem prenehala kaditi. Nikoli do tega poskusa nisem bila čisto prepričana, ali si res želim prenehati kaditi, tokrat pa o tem ni nobene dileme. Ko me popade nelagodje ali želja, samo pomislim, da bi morala vtakniti v usta strup zaradi tega, da bi se bolje počutila, in me hitro mine. Res je pa tudi, da jemljem Champix, ki mi zelo pomaga, da s tistimi trenutnimi vzgibi mimogrede opravim.
Pa še to: čakati na poseben dogodek ali “razsvetljenje”, da boš nehal kaditi, je larifari, in to zaradi naslednjega: prenehati kaditi ni posebej težko. Jaz sem se v dveh urah zaradi novega protikadilskega zakona odločila, da “trenutno pač ne kadim”. Težko pa je vztrajati, uro za uro, dan za dnem, teden za tednom… Statistično je nemogoče, da bi te tako dolgo v dobri “jaz-pa-ne-kadim-več-formi” držali vplivi kakšnega posebnega dogodka, ampak se lahko na dolgi rok zaneseš le na svojo željo in iz nje izvirajočo voljo. Razen seveda, če ne čakaš na kakšno takšno prelomnico, kot je rak…Takrat baje velika večina takoj neha kaditi. Daj, začni, reci si, da sedaj pač ne kadiš in da ne bo tragedije, če ti ne uspe. Potem pa ne misli na naslednji dan, ampak si vsak dan posebej postavljaj cilj: še en dan, pa še en, pa en teden… Misel, da odvajanje od kajenja ni šprint, ampak maraton, tudi mene vedno potolaži, kadar si zaželim hitrih rešitev. In tudi, če ti ne uspe: baje je število potrebnih poskusov pri nekom, ki si želi prenehati kaditi, od 1 do 8. Torej kar pogumno!
Tudi jaz se ti zahvaljujem, cigaretka, za pozitivne besede.
>>Namesto, da se ubadata s prihodnostjo in da dvomita v dolgoročni uspeh, bodita raje PONOSNA na ves ta čas, ko nista prižgala cigarete. Jaz sem prav ponosna, na vaju in nase za naš dosežek!!
Pozdravljeni!
Že par dni ne kadim 🙂
S sodelavci smo bili dogovorjeni, da bomo šli čez vikend na Triglav. Odločitev, da bom poskusil nehati je prišla kar hitro. Vedel sem, da bo v gorah po več urni hoji lažje zdržati brez cigaret, poleg tega pa noben od sodelavcev, ki so šli zraven, ne kadi.
V četrtek sem pokadil še zadnje cigarete, ki so ostali v škatlici in odločil sem se, da ne bom kupil novih. V petek smo se začeli vzpenjati proti Triglavu. Cel dan brez cigaret. V soboto smo prišli na Triglav in na vrhu sem se podpisal kot: Boštjan – nekadilec. Obljubil sem si, da bom enkrat za vselej odnehal s to grdo razvado, ki mi uničuje zdravje. Od takrat naprej ne kadim več. Se pravi, da je že par dni.
Zdaj se že lepše počutim, tudi ponosen sem nase. Vseeno pa se zavedam, da sem si že večkrat obljubil, da ne bom več kadil. Ampak mi vseeno ni uspelo. Tokrat si pomagam z žvečilnimi gumiji nicorette. In zaenkrat mi gre kar v redu, brez večjih težav. Vsak dan znova si govorim, da moram vzdržati danes. Danes bom preživel dan brez cigarete. In ko se zjutraj zbudim, si ponovno rečem isto.
Če zdaj povlečem črto: ko sem še kadil, sem si vedno želel, da bi nehal kaditi in postal nekadilec. Želja je nekako dozorela v odločitev, da preneham kaditi. In sedaj sem res na drugi strani. Na strani nekadilcev. Ali bom tukaj tudi vzdržal? Kaj moram delati, da bom? Sploh ne vem, če 100% verjamem vase, da mi bo uspelo. Ali bom ščasoma vedno bolj prepričan v to, da je bila odločitev prava? Hvaležen bom kakršnega koli nasveta. Hvala!
Lp
Čestitam!
Vsekakor je odločitev prava! Vi kar zaupajte vase. Očitno ste sposobni izpeljat, da postanete in ostanete nekadilec. Bodite le toliko previdni, da vas ne zavede trenutek, ko boste rekli: “no, da vidim, če sem se res rešil” ali pa “saj eden ni nič” in boste prižgali “samo enega”. To je v večini primerov ponoven začetek. Torej le vztrajajte in vsi na forumu smo z vami!
Bravo bossko,
In še enkrat bravo!! In sedaj k tvojim vprašanjem:
Nič ti ni treba “delati”, da boš vzdržal. Samo želeti si moraš iz vsega srca. To ne pomeni, da moraš tudi vedeti, da ti bo 100% uspelo, ker ti bo tvoj “odvisni kadilec” kar naprej nastavljal bananine olupke. Ampak če bo tvoja želja dovolj močna, bo z vsakim takim vzgibom tudi opravila – enkrat težje, drugič lažje. Ampak opravila bo! In po vsakem takem notranjem boju boš bolj prepričan, da si na dobri poti. Če smo zraven še aktivni (fizično in psihično), nam uspeh ne more izostati. Pa javi se kaj, Mojca
Najlepša hvala vsem za čestitke! Res sem vesel za vašo podporo.
Full je dober občutek zdaj, ko že par dni ne kadim. Upam, da mi bo uspelo. V soboto bom šel na eno zabavo in malo me je strah, da bom spil par piv in da mi bo zapasal in da se ne bom mogel upreti skušnjavi. To napako sem že naredil v preteklosti in res je ne bi rad ponovil…
Verjetno je pot do uspeha samo ena: NIKOLI VEČ prižgati cigarete!!! Se strinjate?? Ko pomislim, da ne smem nikoli več prižgati me postane kar malo strah. Ampak, če pomislim, da sem si obljubil, da bom DANES vzdržal brez cigarete, je stvar takoj lažja. Verjetno to misel, da bi mi še kdaj pa kdaj zapasala kakšna cigareta, sproža “odvisni kadilec” v meni.
Iztok, včeraj po celem dnevu dela sem si zvečer začel misliti, kako bi mi prijal eden. Za take trenutke sem si nabavil Nicorette. Ko se mi je pojavila želja po cigareti, sem začel žvečiti. In čez čas me je res minila želja po cigareti. Očitno deluje. Očitno res telo rabi tisto malo nikotina, ki povzroča ugodje. In nič drugega kot nikotin. Spoznal sem, da si želim cigarete samo zato, ker telo potrebuje strup, nikotin.
Lepše je biti nekadilec!!
Veliko uspeha vsem, ki se spopadate s podobnimi težavami!!