računovodstvo
Samo informativno me zanima koliko zaslužijo samostojni računovodje. Jaz naprimer delam v privat servisu.Samostojno vodim računovodstvo manjšim do srednje velikim d.o.o. Delovnik je zelo natrpan in na knap, tako da ni časa za zabušavanje-komaj za malico obenem sem zelo hitra tako da ogromno naredim. Moja neto plača pa je 145.000. Kaj se vam zdi ali je zadovoljivo ali ni. Meni se zdi glede na delo in psihične pritiske, da dobim malo.Sem se pa kar malo zabubila v tej službi po svoje je tudi sigurna in vem, da ne bom ostala čez noč na cesti in tudi plača je redna.
Pozdravljene,
No jaz sem prav tako delala v racunovodskem servisu in sem vodila računovodstvo okrog 30-35 podjetjim s se eno pomocnico. Lahko si predstavljate, kako je zgledalo. Zasluzila sem vec kot je zgoraj bilo omenjeno za samostojnega racunovodjo, seveda pa placa ni bila v celoti prikazana tako kot se zagre, ampak sem dobivala precej na roke. Vse skupaj me je precej motilo in sem se odlocila za samostojno pot. Moram reci, da sem precej garala tudi na samostojni poti, zasluzila sem zdalec ne toliko kot v podjetju ki sem bila zaposlena, tako da vam po pravici povem, bi sedaj sla v sluzbo in bi bila zadovoljna z 150.000 sit samo da mi ni potrebno za vse cisto vse sama skrbeti.
Marija,
Ce hoces dobiti 250.000 neto moras plačati drzavi 290.000 sit to je skupaj 540.000 sit, poleg tega si bos placala verjetno se prevoz in prehrano, ki je cca 26.000 sit ce si po LJ-potniski promet , nato pa se zacne: najemnina(npr.30.000 sit), stroski telefon, ogrevanje, smeti( cca.15.000 sit), članarina zbornici 3500 sit, pogodba iz varstva pri delu 3000 sit, vzdrzevanje racunalniskih programov (20.000 SIT), pisarniski materijal (cca.10.000 sit), internet(cca 2.000 sit), literatura (cca 12.000 SIT), seminarji (cca 10.000 sit) itd. se priloznostni stroski vzdrževanja in oprema, placilni promet. Skratka prides na cca 700.000 sit. Torej ce imas 7 podjetij, bi morala biti kar malo vecja po 100.000 sit. Najvecja verjetnost pa je da dobis zelo majhno podjetje od 25.000 sit-50.000 sit, to pa pomeni od 15-28 podjetij, kar pa je za enega kar velik zalogaj, pri vsej novi zakonodaji in obveznostih.
Upam da sem malo priblizala delo v lastnem podjetju, zal pa nimas obcutka dokler ne poizkusis.
Darvi, jaz se s tabo v vsem strinjam!
Sama sem imela 6 let računovodski servis, potem me je pa vse minilo in sem šla za računovodjo nazaj v državno službo in sem imela plačo 170.000 sit in še druge ugodnosti ( npr regres za LD, pa zastonj sindikalni izleti v tujino, pa na vse seminarje sem šla, pa vso strokovno literaturo sem imela na voljo in še in še.. ) In z mojimi izkušnjami sem tisto v državni službi delala z levo roko in kar je najvažnejše :nobenih pritiskov, naj kaj speljem mimo plačila davkov. Saj veš, kako je , če vodiš za privatnike. Vsak mehanik je pameten, kako on ne bi plačeval davkov. Obdržala pa sem le 4 privatnike za popoldan. Pred kratkim sem se upokojila in vsakemu povem, da sem bila pametna, ker sem šla nazaj v službo in zadnja leta pred penzijo tako opravljala manj stresno delo.
Zato dam nasvet: Če ste res dobre računovodkinje, potem imejte dopoldan redno službo z manj denarja, razliko pa “pošušmarite ” popoldan.
In vsem en lep bilančni pozdrav!