računanje ogljikovih hidratov
Z možem sva se sedaj lotila s tem preračunavanjem OH-jev, pa me nekaj zanima, če ima kdo izkušnje…
Naša kosila so pretežno sestavljena iz mešane dušene zelenjave, npr. danes: por, korenček, bučka, paprika, paradižnik- dušeno na olivnem olju ina malo vode….
Kako zaboga izračunati OH obroka od celote:
Če dam primer: celotno kosilo je:
teža: OH: (za vsako posebaj znam zračunat)
90g korenčka
76g pora
74g bučke
104g paprike
242g paradižnika
22g olivnega olja
ne vem, mož bo pojedel polovico tega, ker je zelenjava mešana, ne vem točno koliko česa bo v jedi, kakšen bo dejansko končni OH….
A moram vse količine zelenjave prilagoditi istemu OH, al kaj, ali naj kuham samo eno stvar….
Upam, da nisem preveč zapletla, res mi ne gre, mož pa je s predavanj že malo pozabil…. 🙁
Hvala
Oj!
Pohvalno, da tako štejeta OH. Ampak če tole vse skupaj sešteješ kot mešanico ali če podeliš vsako posebej, ne bo kaj dosti drugače, ker ne verjamem, da boš za moža izbrskala samo korenček ali bučke. 😉
Seštej in podeli, pa se ne boš kaj dosti zmotila.
Še ena spletna stran, ki jo priporočam:
Malce je dolgo vse skupaj ampak se splača uporabit. 😉
Pozdravček,
Ice
Ja saj ravno to, jaz tudi mislim, da do hudih odstopanj ne more priti…
Hvala za stran, super 🙂
No me pa vseeno zanima, kako kaj drugi doživljate to računanje OH, s kakšnimi težavami se spopadate, če se sploh, meni je malo težko, ker smo šele na začetku, a mislim, da se bomo utekli…
No zanima me kakršnakoli izkušnja, LP
Pozdravljena.
Tudi jaz imam težave s kuhanjem, ampak sem se kar naučila, čeprav je v tem moj mož kar vešč, ker raje kuha in se v kuhinji kar hitreje in boljše obrne kot jaz. Kadar kuha večje količine golaža ali mineštre, vse tehta kar vrže v lonec. Tudi čebulo. Z inzulinom se zdravim že skoraj dve leti, pa to počnemo še vedno.
Ko ima vse stehtano v loncu, izračuna vrednost vsebnosti OH vsakega živila in potem to sešteje. Pol stehta kar je v loncu in to ima vrednost vsega OH, ki jo je že prej dobil. Pogleda koliko porcij vsega tega bi bilo v tem loncu in te OH-je deli.
Enako je z zelenjavno mineštro. Vsako zelenjavo stehta in ji izračuna OH, na koncu pa vse skupaj stehta. In določi porcije. Na začetku je porcije določil precej natančno, zdaj pa približno veva koliko porcij je v posamezni kozici.
Upam, dasem ti kaj pomagala. Jaz tako delam že skoraj dveleti. Meni res vzame nekaj časa, možu malo manj in še nikoli se nisem uštela- Srečno.
Barbara
Forum je zaprt za komentiranje.