Računanje nosečnosti
Pozdravljen!
Malo sem brskala po forumih in nisem našla nič na podobno temo. Zanima me namreč, kako se štejejo tedni v nosečnosti oz. na kakšen način se določi PDP.
Mi je jasno, da se vse začne s prvim dnevom zadnje menstruacije in se to vodi kot Tedni amnoreje. Ni pa mi jasno, kako se določi datum poroda. Na podlagi česa? Gestacijske starosti-kako je mogoče, da je gestacijska starost višja kot Tedni amnoreje? Kje pa je še ovulacijski čas….
Moj primer je tak, da imam cikel na 33dni in menstruacija traja 4-5 dni. Zadnji dan prve menstruacije je bil 17.7.2007 in PDP je sedaj že (glede na gestacijsko starost) 21.4.2008. Ne vem, kako je to možno? Glede na moj cikel in teste nosečnosti, ki sem jih opravljala (23.8-test še negativen; 29.8.-rahla črtica), bi moral biti PDP kasneje. Se motim?
Kakšno vlogo ima tu recimo okvirni datum oploditve? Ker, če nosečnost traja 9. mesecev in sem imela 1. dan zadnje menstruacije 17.7. in imam datum poroda predviden 21.4.2008, kje je še čas ovulacije, pa še prepričana sem , da je do oploditve prišlo po 10.8.2007…. Res ne razumem tega vsega.
Po mojem je zadeva veliko bolj enostavna in res bi vas prosila, pomagajte mi vse skupaj “pokupčkati”.
Najlepša hvala in lep dan
gestacijska starost je točno enaka tednom oziroma amenoreji, vendar lahko ta podatek korigiramo, ko plod izmerimo z UZ v prvem trimesečju, vkolikor ugotovimo več kot 7 dnevno odstopanje od pričakovanega. Na preprost način lahko PDP izračunamo s forulo: dan ZM + 7 dni – 3 mesece, če je v tem času vklučen tudi mesec februar, vkolikor ni pa moramo datumu odšteti še 3 dni. Še bolj točna je formula, ki upošteva še dolžino ciklusa, pri tem zgoraj omenjeni formuli zgolj dodamo dneve, kolikor je ciklus dejasnko daljši od 28 dni ali odštejemo dneve, kolikor je ciklus krajši od 28 dni. Pri ZM 17.7 in 33-dnevnem ciklus je vaš PDP najverjetneje 17.7 + 7 dni = 24.7. – 3 mesece je 24.4. + 5 dni = 29.4.2008. Če bi UZ pregled ploda pred 15. tednom pokazal več kot 7 dni odstopanja od zgoraj izračunanega, bi bil vaš PDP pač tak, kot bi pokazala UZ preiskava.
Pozdravljeni, zanima me kako se šteje nosečnost po dnevih, npr. ali se šteje 20t 6d če bi bila to sobota, potem bi bila nedelja oz. naslednji dan že 21t ali je pravilno 20t 7d in nato pon. 21t. Ne vem ali se šteje še 7 dan ali je to že kot novi teden. Prosim če bi mi lahko izračunali točen potek nosečnosti glede na ZM 21.11.2015 ker mi vsak ginekolog napiše za kak dan različno trajanje in ne vem več koliko dni je pravilnih. Najlepša hvala za pomoč, lp V.
🙂 šteje se tako, kot se štejejo tedni, ki vsak šteje po 7 dni. Torej 20t + 7d = 21 t. + 0 dni. Tisto, kar ginekologi “mutimo vsak po svoje” pa naj vas ne moti, ker se pri pogledu na “nosečnostni krožni koledarček kdaj tudi zmotimo za dan ali dva. Pomembno je, da je datum PDP določen.