Najdi forum

Rabim vašo pomoč

Hodim v 4. letnik srednje šole in za maturantsko seminarsko nalogo sem izbrala temo : anoreksija in bulimija med mladimi. Čas se mi izteka jaz pa nimam nikogar s katerim bi opravila intervju. Zelo bom vesela, če mi boste pomagale!!!

VPRAŠANJA ZA STROKOVNJAKINJO:

1. Kako dolgo že proučujete problem motenj hranjenja?

2. Poznamo kar nekaj socioloških dejavnikov, ki vplivajo na nastanek bolezni motenj hranjenja. To so družina, vrstniki, šola. Bi lahko njihov vpliv na kratko opisali?

3. Ali je družba preveč kritična, do ljudi s prekomerno težo?

4. Kaj pa mediji? V seminarski nalogi sem se odločila, da osvetlim to temo. Kako ti vplivajo na razvoj bolezni anoreksije in bulimije?

5. Kateri medij bi vi izpostavili in zakaj?

6. Ali poznate kak konkreten primer v zvezi z vplivom medijev ne mlade z motnjami hranjenja?

7. Ali mogoče vi vidite kakšno rešitev glede problema motenj hranjenja? Menite, da bi bili lahko mediji, ki so pospeševalci, hkrati tudi zaviralci teh bolezni?

8. S katero oceno, od 1 do 10 bi ocenili osveščanje medijev o nevarnostih posledic motenj hranjenja? Ali smo ljudje dovolj osveščeni?

Če se vam zdi, da sem kako vprašanje izpustila oz. bi radi še kaj dodali bom zelo vesela.

VPRAŠANJA ZA DEKLETA :

1. Anoreksija in bulimija sta neke vrste zasvojenost s hrano. Vsi pa vemo da je potrebno veliko poguma in vztrajnosti, da to premagamo. Občudujem vse, ki ste uspele. Kdaj se je pri tebui vse to začelo in kako?

2. Iz literature sem ugotovila,da so glavni dejavniki za razvoj bolezni: držina, vrstniki, šola in mediji. Kateri dejavnik se ti zdi, da je bil prisoten pri tebi?

3. Kaj pa družba? Ali si se ozirala na najena merila?

4. Ker sem se osredotočila na medije, mi prosim povej kaj meniš kakšen vpliv imajo?

5. Ali si pred in med boleznijo pogosto kupovala mladinske revije, kjer nam pozirajo pretirano suhe manekenke? Ali si imela svoj medijski idol?

6. Kaj pa TV?

7. Kateri medij se ti zdi, da je odločilen?

8. Da pa nebi pozabila na pozitivno stran medijev, ki osveščajo o tem problemu. Se ti zdi, da dovolj?

9. Kaj je tebe privedlo do spoznanja in poguma, da bi se bilo potrebno zdraviti?

Za vaše obširne odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!

Maja

Tudi jaz sem vzela to temo za seminarsko, zdaj pa ko se približuje rok za oddajo, me grabi panika, saj nikjer ne najdem kakšne res strokovne literature, ki bi to temo osvetlil s psihološkega stališča.Vprašala bi strokovnjakinjo, če mi lahko prosim pove, kje naj iščem kakšne res verodostojne podatke, ali praktične primere , ki bi jih lahko razčlenila v seminarski.
Res bi bila hvaležna za vsako pomoč.

VPRAŠANJA ZA DEKLETA :

1. Anoreksija in bulimija sta neke vrste zasvojenost s hrano. Vsi pa vemo da je potrebno veliko poguma in vztrajnosti, da to premagamo. Občudujem vse, ki ste uspele. Kdaj se je pri tebui vse to začelo in kako?

bulimijo imam malo vec kot 2 leti,pri 15 letih.zacela sem najprej odklanjati meso in kaloricne stvari,stradala,po par emsecih pa nisem vec zdrzala brez hrane,pa sem zacela bruhati.nevem razloga zakaj sem to zacela delati,hotela sem shujsati,ampak to ni vzrok,to je le posledica necesa.

2. Iz literature sem ugotovila,da so glavni dejavniki za razvoj bolezni: držina, vrstniki, šola in mediji. Kateri dejavnik se ti zdi, da je bil prisoten pri tebi?
pri meni so bili pomoje vsi 4.v druzini me ni nihce poslusal,vsi so dajali prednost sestri ki je bila oh in sploh,jst pa kr en privesek tam zraven.
vrstniki-vecinoma so mimo mene hodili ljudji s popolno postavo,veseli,nasmejani,samo jaz sem bila zamorjena,debela in grda.
sola je bila in je se prevec zahtevna.imam sosolko ki ima anoreksijo ze 3-4leta in s katero se dosti druzim.ona je fuuul suha in usak dan gledat tko suhega cloveka..kmal se zacnes pocutiti debel.mediji pa imajo itq ful ogromen vpliv na mladino.kamorkoli pogledas so same shiranke,nobene normalne postave ne vids vec,kaksne bolj okrogle pa se manj.

3. Kaj pa družba? Ali si se ozirala na najena merila?
u danasnem casu velja da kdor je suh,je pameten,lep,uspesen,…blablabla.zelela sem pa postati tudi manekenka in sem zto tudi hotela biti suha

4. Ker sem se osredotočila na medije, mi prosim povej kaj meniš kakšen vpliv imajo?mediji imajo razlicen vpliv,na nekatere ogromen,na nekatere pa ga sploh nimajo.name imajo kar velik,obstajajo ap tudi ljudje ki jih to sploh ne briga.vecina ljudi,ki pa nima lastne domisljije in lastnih ciljev,pa se zateka k medijem,da dobijo kaksno idejo,kaksni naj bodo.tam pa vidjo same shiranke in jih zacnejo oponasati.

5. Ali si pred in med boleznijo pogosto kupovala mladinske revije, kjer nam pozirajo pretirano suhe manekenke?ja sem kupovala smrkljo,cool,cosmopolitan,…

Ali si imela svoj medijski idol?
ubistvu niti ne.zelim si sicer izgledati tako kot katja Petek,samo noge pa ne bi imela njene,ker ima prevec misic.

6. Kaj pa TV?
v vecini filmov spet srecujemo same suhice.ponavadi glavno vlogo igra lepa suha visoka urejena zenska,malo bolj okrogli,majhni in ne tako lepi ljudje pa dobijo vloge kaksnih cistilk ali pa kaksnih osovrazenk.
7. Kateri medij se ti zdi, da je odločilen?

8. Da pa nebi pozabila na pozitivno stran medijev, ki osveščajo o tem problemu. Se ti zdi, da dovolj?zdi se mi da prevec.cim vec mladih to prebere,veliko dobi idejo, da bi poskusili,pa jim je vsec pa se parkrat to anredijo,potem pa kmalu ne morejo ven iz tega.vsakic ko jaz berem o anoreksiji in bulimiji imam pred ocmi samo to,kako lahko shujsas s tem,ne ap kaksne so skodljive posledice.

9. Kaj je tebe privedlo do spoznanja in poguma, da bi se bilo potrebno zdraviti?
ubistvu so mene starsi odpeljali k zdravniku ceprav roti moji volji in dolgo casa nisem bila pripravljena sodelovati.sem pa imela precej poskusov samomora in so me vedno zadrzali apr dni v bolnici proti moji volji tudi zaradi bulimije in sem ugotovila da rajsi se elam da se lepo pridno zdravim kot pa da se mi tam v bolnici mesa.

Lahko bi pisala nalogo tudi o tistih, ki imamo težave s kompulzivnim prenajedanjem. To je najmanj raziskana in “priznana” motnja, pa ima čisto enake vzroke in ravno tako nezaželjene in nezdrave posledice.

Draga dekleta,
literature o motnjah hranjenja v slovenščini na žalost res ni veliko. Psihiatrična klinika Ljubljana je leta 1995 izdala drobno knjižico z nekaj strokovnimi prispevki, obstajata še dve knjižici, v katerih so študentke objavile obogateno vsebino svojega magisterija na temo motenj hranjenja, med avtoricami je Anita Benedičič, potem pa še nekaj manjših zloženk.
Za več literature so na voljo knjige v drugih jezikih, ki jih lahko najdete prek internetnih iskalnikov. Predlagam vam tudi, da si preberete spletno stran EDA – Eating Disorders Association, ki nudi tudi pregled relevantne literature.
Strokovnih revij pa večinoma ni prosto dosegljivih prek medmrežja.
Več kot tako vam ta trenutek težko pomagam, upam, pa, da vam bo uspelo najti, kar potrebujete.
Marija Anderluh

New Report

Close