Rabim PRAVNIŠKI nasvet
Danes me je znanec zagnjavil kot še nikoli nobeden. Prosil me je za posojilo malo večje vsote denarja. Ponudil mi je tudi posojilo preko notarja in ker mu (ljudem nasploh, kadar se gre za denar) pač ne zaupam 100% sem na koncu privolil, ampak samo tako, da dogovor overima. Zdaj me zanima ali je to zanesljiva stvar oziroma ali se lahko zanesem kaj na ta notarjev podpis. Koliko mi koristi ali so kake luknje, na katere bi moral paziti? To sprašujem zato, ker si še vedno lahko premislim, če mi kdo da pameten argument. Če se kdo na zadevo spozna bi ga prosil, če mi napiše tukaj na forum ali pa na mail: [email protected] en tak dogovor za posojilo denarja in vse kar je potrebno da bo denar vrnjen. Tega bi potem sprintal in nesel k notarju. Garantiral mi je sicer da bom denar dobil v roku od 3 tednov do 2 mesecev, v najslabšem primeru lahko proda nekaj stvari. Trenutno je brezposeln, živi pa pri punci, tako da če je to pomembno. Prosim za nasvete.
Sicer nisem pravnik, lahko pa ti povem nekaj iz lastnih izkušenj. Ni namreč zastonj pregovor: če želiš izgubiti prijatelja, mu posodi denar. In to je tudi moja izkušnja. Želela sem pač pomagati prijatelju v stisku. Potreboval je kar precejšnjo vsoto denarja in dala sem mu jo. Z obljubo, da mi bo vsak mesec vrnil en del. Moram reči, da je bil zelo vesel, ko je rešil svoj problem in zato sem bila vesela tudi jaz. In potem je bil mesec naokoli in vrnil mi je prvi del denarja. Se še spominjam svojega slabega občutka ob tem. Kot da mi ne bi vračal mojega denarja! Smešno. Pa je bil naokoli še en mesec, vse je bilo OK. Tretji mesec je zamudil en dan. Dva. En teden. Dva. Pa sem bila tiho, si moreš misliti? Ko je minil cel mesec in mi je bil dolžan že dva obroka posojenega denarja, sem ga enkrat mimogrede v hecu vprašala. Bil je v rahli zadregi in obljubil, da mi en obrok prinese naslednji dan. Naslednji dan ga ni bilo na spregled, niti kasneje. Enostavno zginil je. In jaz, butara neumna, bi mu bila pripravljena oprostiti in pozabiti! Je pač v stiski, ne more, nima… Potem so drugi pritisnili name, da je pravzaprav denar moj in naj ga spomnim. In potem sem ga po nekem času slučajno srečala. Ja, bom, bom, obljubim! Jutri! Pa je bil spet jutri, pa njega niti približno naokoli. Pa pojutrišnjem, pa še dan kasneje, pa še… Po dolgem času sem ga spet srečala in kar me je zabolelo, je bilo to, da se me je hotel izogniti. Ne, ni me toliko bolela izguba denarja (ta je ali pa ga ni, pride in gre in mi ne pomeni bistva življenja), zabolelo je to, da se me sedaj izogiba. Slaba vest, ja. Ampak če bi bil človek na mestu, potem bi stopil do mene, mi povedal, da je trenutno v taki in taki situaciji, me vprašal, če lahko svoj denar pogrešam še nekaj časa, si postavil realni rok in to je bilo pravzaprav vse, kar sem od njega pričakovala. Fair play, kot se temu reče. Tako pa sem bila brez denarja, pa še brez prijatelja sem ostala. Ne bom govorila, kako dolgo se je zgodba še razpletala in kakšne umazane reči so se pričele dogajati na ta račun…. Bistvo te zgodbe je, da sem izgubila dobrega prijatelja na račun posojanja denarja. Ali pač ne? Vprašam se, ali mi je bil to res dober prijatelj? Ne, ker če bi to bil, bi igral z odprtimi kartami, tako, kot sem od njega tudi pričakovala.
Na osnovi te moje izkušnje ti torej lahko rečem samo to – ne posojaj denarja razen v izjemnih primerih in ljudem, za katere čutiš, da so tvoji pravi in resnični prijatelji. Kratkoročno in trenutno sicer narediš uslugo. Vendar je potrebno denar vrniti in zato je to dolgoročno slaba usluga. To pomeni, da mora poleg denarja, ki ga zasluži zase, zagotoviti še denar, da ga bo vrnil tebi. In vprašam se, le kako, če je brezposeln? S prodajo stvari? Ne vem, ne vem.
Glede pravnikov in notarjev in tovrstne garancije pa samo tole: saj spremljaš malce dogajanje tukajle pri nas? Navedi mi en primer, pri katerem je bil notarjev podpis garancija za vračilo danega, posojenega ali zaupanega denarja! Po mojem mnenju je notarjev podpis samo garancija za pričetek umazane igre…
Želim ti pravilno odločitev!
Miška
Notarjev podpis in štampiljka sta samo zato, da je dokument uraden. V tvojem primeru bi bil to uradni dokument, s katerim je dokazano, da ti je nekdo dolžan denar, ni pa tudi garancija, da boš ta denar dobil.
Če nima službe, torej nima denarja in mu ne morejo odtrgati denarja od plače.
Živi pri punci, torej najbrž nima svoje nepremičnine. Rubež oz. dražba nepremičnine ni možna. Ker stanovanje ni njegovo, ne morejo niti premičnih stvari (televizija, radio..) rubit.
Kot je že zgoraj nekdo omenil: če želiš izgubiti prijatelja, mu posodi denar. Star pregovor, ki drži kot pribito v tvojem primeru.
Boš ob vsem tem vseeno premišljal ali celo posodil denar? No, razen, če nimaš kam z njim.
Hvala vam za še lažjo odločitev. Itak sem ga že včeraj opozoril, da si bom verjetno premislil. Kar mene skrbi je to, da če bi se kakorkoli zapletlo in denarja ne bi dobil (pa tudi če bi ga z večjo zamudo), bi sebi težko oprostil, ker bi se pustil nategniti, zato bom to preprečil zdaj, ko še lahko. Z tipom sva sicer tudi v sorodstvenih odnosih, vendar ga ne poznam prav dobro (ali pa ravno dovolj), saj se le redko srečava. Najbolj me je motilo to, da mi je rekel, naj nobenemu ne govorim, da si sposoja denar. Tako, da so se pojavili tako čudni in močni dvomi (ideje), da mu bom rekel NE. Pravzaprav mi včeraj niti ni dal druge možnosti, kot da mu rečem JA, sicer sem si takoj na začetku, ko mi je omenil za kaj se gre, rekel NE SMEM, pa vendar mu nisem mogel v obraz bolj odločno povedati, da je preveč zahteval od mene. Zdaj mi bo lažje.
Da čisto prav si se odločil,že tako je težko posojt denar ,sploh pa ne sorodniku.Pri nas pravijo “žlahta raztrgana plahta”,tako da ga niti prav tožit ne moreš ,zamere in tako naprej.In tudi če ga že tožiš ni garanta ,da boš dobil denar nazaj.Pri nas na firmi ,ko je bila izterjava ,smo dobili dopis ,da osebek nima denarja in nič kar bi mu lahko zarubili ,vse pisano na ženo .
Jaz pravim bolje prva zamera kot zadnja.
Lep pozdrav
Samo še moj primer ti povem ženina prijateljica, hčerka pokojnega direktorja Kolinske na ženino željo krstna botra mojemu otroku.Ima čudovito hišo,kemično čistilnico nobel avtomobile nekaj na lizing.Nekega dne prijoka kako nima za lizing, če ji posodim 1000 DEM, obljubi podpis pri notarju in vse živo.Ko ji rečem saj smo prijatelji imam samo 500 ta moment ali ti kaj pomaga.Vsa vesela vzame in obljubi vrnitev v enem mesecu.Od takrat je 7 let nikoli nima ali se me izogiba ali obljubi pridi jutri in potem je ni doma…da ne bom predolg, posojilo samo na podlagi zastavitve večje vrednosti od posojila drugače nikoli nič.
Lp duhec
Tip je nekaj časa delal na TV in takrat si ja nabavil nekaj stvari (avto itd), ki bi jih bil pripravljen takoj prodati, samo da bi lahko denar vrnil. Ima tudi nek star avto, ampak saj ni važno, jaz sem mu povedal, da naj drugje poišče rešitev. Lahko da bi res prodal, ampak lahko bi pa to tudi že prej prodal, preden so se pojabile težave z denarjem.
denar posoditi, znancu pomeni da ga boš prej dobil nazaj kakor da ga bi posodil prijateju ali žlahti !!!
vsak ki posoja denar , ga posoja z nekim namenom (ali so to obresti ali usuga, ki je lahko včasih dražja od vrednosti vsote posojenega denarja)
nekdo ,ki se spusti v take vode se mora tudi zavedati določenega rizika.
če posojaš denar brez enega ali drugega namena ,se da dotikrat zalomit da tudi svojega ne dobiš.
zato ,dobro premisli v kaj se spuščaš !!
nikoli ni nujno da človek ki nima službe da ti tudi ne bo vrnil denarja ,lahko je njegova sposobnost drugačna…..
glede notarja, moj nasvet čim manj se vrti okoli njega, moji predhodniki so lepo že povedali
lp
Povem ti lahko samo to, da bos lahko tozil prijatelja,ker imas overjeno posojilno pogodbo. Vendar to se ne pomeni, da bos denar tudi dobil. Ce ta prijatelj takrat ne bo nic imel, tudi ti ne bos dobil nicesar. Iz tvojega pisanja sklepam, da je bolje, da mu ne posodis denarja, saj ti ga ne bo mogel vrniti. Zivi pri punci, je brezposeln, zato razmisli od kje bo dobil denar cez dva meseca?! Da pa ti ne omenjam sodne storske, poti, ki jih bos moral narediti…, dobro premisli in svoj denar uporabi zase.
Pa srecno