Najdi forum

Živjo…ker ne vem na koga bi se obrnila..sem se odločila do poskusim na vašem forumu… Prijatelju je dolgo časa nazaj resnozbolel oče, sedaj j ena žalost že pokojen… v času ko je bilo z očetom zelo hudo, je ta prijatelj zapadel v slabo ddružbo in začel kaditi travo.. sedaj počne to že zelo pogosto..s staro klapo bi mu zelo radi pomagali, da bi s etega rešil..toda ne vemo kako naj začnemo? kakšen naj bo začetek pogovora? kdo naj govori z njim? kaj naj storimo, vem da se mora sam odločiti za konec..ampak, bojim se da ne vidi problema.. za odgovor se vam najlepše zahvaljujem, lp. Ana

Lepo pozdravljena Ana,

se ti opravičujem za tako pozen odgovor.

Prijatelja poskušajte čim večx povabiti medse – med tiste, ki ne kadite trave. Pogovarjajte se z njim o čemerkoli. Ni potrebno prav globokih debat. Vsaj na začetku ne. Povejte, da vas skrbi zanj, da ga imate radi. Povejte mu svoje občutke. Če je fant mladoleten in če imate odnose z mamo, povejte mami za problem – kar ni najbolj enostavno. Lahko, da vam ne bo verjela.Poskusite biti v njegovo družbi le, ko bo trezen.

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

Spoštovani!

nevem sicer, če sem se obrnila prav, vendar mi boste mogoče tudi vi znali pomagati.
imam problem in sicer z mamo ki je zelo podvržena alkoholu. že kar precej let pije in sicer ima obdobja da je včasih pila mogoče 1x na mesec, sedaj pa se to dogaja skoraj že vsak drugi dan. zraven pokadi tudi več kot škatlo cigaret na dan in poleg tega jemlje še zdravila vsak dan proti sladkorni, zvišanemu krvnemu pritisku, nekim alergijam in kaj vem še kaj vse. s sestro sva probali na lep način se pogovoriti, vendar ni šlo, takoj ko ji kaj rečeš začne vpiti, da to ni res da ona sploh ne pije ali pa se to zgodi le redko, pa vendar je glih v tem momentu ko to govori pod vplivom alkohola. kakor ji hočeva z sestro dobro da bi si priznala da pije in da bi našla kakšno pomoč nam tega ne dovoli. ali obstajajo kakšne institucije ali pa socialna kamor bi se šli lahko pogovorit, ker nama očitno ne bo ratalo da jo spraviva k sebi in naju je strah da bo enkrat pri teh njenih tabletah in slabemu zdravju samo nekje obležala.

zahvaljujem se vam za odgovor!

Živjo Ana!

Ja ta primer je zelo težak,posebno zato,ker je verjetno imel zelo rad očeta in sedaj ,ko ga je izgubil,čuti praznino in je ne more zapolnit.

Moj nasvet:poiskati bi mu bilo treba punco,s katero bi se zbližal.Morda ni najbolj pametno,da se vsi prijatelji zberete in mu govorite,da vas skrbi zanj.Jaz sem ob tem ponorel.Potrebuje pogovor in sicer naj se začne tako,da ga vprašate kaj je narobe,zakaj se je podal v to,ko pa bi se lahko drugače potolažil.Pustite,da sam govori,ne riniti vanj,raje mu bodite rama na katero se lahko opre.Konča naj se tako,da bi se radi še kdaj dobili in šli kam…(najbolje je če je oseba samo ena)

Lahko pa ga malo zasledujete in gledate s kom se dobiva,kaj dela,kako se počuti…

Če noče k psihiatru naj ne gre.

Draga tejka2008!

Res je zelo težko,ko ne moreš narediti ničesar,ne moreš in ne veš kaj narediti.

Moj nasvet:mamo nadzorujta,ji povejta kako rada jo imata in da je ne bi radi izgubili,tako da vaju dajo v rejniški dom.

Alkohol iz hiše odstranite,tudi cigarete,bodita in ne skrivajta žalosti.Nj vaju vidi in se tako poboljša.

Lahko se tudi pogovorita z njo kaj je narobe in ji poskušajta v vsem ustreči.

New Report

Close