Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija rabim ideje : zaprtje, obstipacija 3,5 letnega dečka, noče kakati

rabim ideje : zaprtje, obstipacija 3,5 letnega dečka, noče kakati

Sem že kar veliko te tematike našla v tem forumu ampak predvsem kratkoročne odgovore, jaz pa potrebujem strateške usmeritve 🙂

Sin (star 3,5let) je že kot dojen 4mesečnik pogosto kakal na 6dni. Ko sem začela uvajat GH so se začele težave – pri 7m je bil prvič klistiran in zadržan v bolnici. Po tem je pil 15-20ml Lectacona na dan, poskusili smo z vsem možnim (slive, donat, laneno seme, probiotični jogurti, …) ko je bil star 1,5 let je bil že vsaj 8x klistiran. Gastroenereolog je predpisal zdravila, ki smo jih kupovali v avstriji Movicol Junior, tam smo tudi nabavili Microklisme, ki jih uporabimo v skrajnem primeru zaprtosti (ko vsaj 3 dni ne odvaja).
Vzroka za zaprtost ni, t.im. funkcionalna zaprtost, najverjeteje zadržuje blato. Pri starosti 2,5let smo prešaltali na 1-2 vrečke Macrobalans 6g ker se kupijo v sloveniji. Po uvajalnem obdobju novega zdravila ko smo zopet morali uporabiti klizmo (ker smo morali pogruntati dozo) smo pristali na 1vrečki zjutraj in 1 vrečki vaj drug dan zvečer.

Pri starosti 3 leta smo ga končno pripravili do tega da začne uporabljati kahlico (jo je zavračal ker je povezoval z bolečino, tako da smo s tem počakali). Odvajanje je končno postalo malo manj mučno, celo potrudil se je pritiskat ker smo mu obljubili da lahko pred spanjem gleda risanko če “naredi klobaso”.
Sedaj je star 3.5, 2 meseca nazaj smo mu zmanjšali dozo zdravila na 1vrečko vsako jutro in po 2 mesecih ko je že kazalo da je vse ok in da je pozabil da je odvajanje lahko boleče, je spet se začelo dogajati da je začel zadrževat kakec in jokat “ne ne nočem kakat”. Enkrat smo mu spet morali dat klistir in sedaj točno ve kaj ga čaka če zadržuje ampak to še vedno počne.

Mene je groza da po pol leta, ko je kazalo da bo šlo na bolje spet pademo na stara pota in bom hvaležna kakršnegakoli namiga, zgleda da ga obljuba o risanki ne motivira več zadosti, ker je pogruntal da dobi risanko tudi če čisto malo klobaso naredi.

Sin ve da je zdravila, zakaj jih je, ve zakaj ima predpisano dieto, ne je čokolade riža banan korenja belega kruha … skoz ga silimo s pitjem, ve da je vse zato da lahko kaka …

Naj omenim da njegova 9mesečna sestrica ima prav tako probleme z zaprtostjo vendar sem zaradi boljše pripravljenosti njo že takoj ko so se težave začele navadila na kakanje na kahlico (jo držim ker še ne sedi) in vsak dan uspešno odvaja (je pa na začetku ko smo uvedli GH bilo kar težko).

Skratka nevem kaj bi pravzaprav rada, orda kakšno idejo kako se lotit te težave sedaj. Naši plani da zopet zmanjšamo dozo zdravila so spet preloženi do nedogled. Še kar je 1vrečko na dan – isto količino kot leto nazaj ko je še jedel Movicol. Bojim se da bo dolgoročna uporaba teh zdravil preveč vplivala na njegovo “psiho” in bo že sam prepričan da to potrebuje za kakat.

Naj omenim da je očitno nekaj v rodu saj je mož imel v mladosti podobne težave, sedaj je na stalni terapiji, je nexium zaradi refluksa, moževa mama pa je bila operirana za rakom na črevesju.

Res je, da se zaprtost pojavlja tudi v družinah in je tako možno, da gre za neko družinsko nagnjenost.
Ali je bil otrok kaj pregledan pri gastroenterologu, so se izključevale prehranske alergije oz. drugi vzroku zaprtja: Opraljene kakšne preiskave, tudi slikovne (UZ …)?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč hvala za odgovor, videla sem da ste že velikokrat pomagali mamicam in če ne drugače bom jaz malo potarnala in se počutila bolje, pripravljena na nove podvige.

Sina so pregledali UZ ko je prvič bil klistiran s strani Gastroeneorologa. Testi na alergije so bili negativni. Je sicer imel parkrat alergične reakcije na kakpno hrano ampak lokalne narave (pikice oz. flekci po telesu) razen enkrat (ne vemo kaj je bilo) ko je potreboval injekcijo. Brat od moža je alergik (npr. dotik žuželk, seneni nahod).

Pravtako je sin zaradi hipotonije in izrazitega ekstenzijskega vzorca obiskoval nevrofizioterapijo. Shodil je z 21m. Razvojna zravnica predvideva (v zadnjem izvidu), da gre pri njemu za hipotonost zaradi izrazite ohlapnosti vezi. Hodi na motopedagogiko 2x na teden, groba in fina motorika je v zaostanku, zaradi zaostanka fine motorike obiskuje specialno pedagoginjo 1x na 2 tedna.

Sestrica pravtako zaradi motenj tonusa obiskuje nevrofizioterapijo.

Kaj pa z glicerinskimi svečkami ste poskusili? Pri nas smo dajali vsak dan OB TEM pa še 2 x po 10 ml Lactecona. Ko se je uredilo kakanje na vsak dan smo POČASI prešli samo na Lactecon. Pri nas je delovalo pa je tudi šlo za zadrževanje in smo se dolgo časa borili z njim. Srečno 🙂

Glicerinske svečke ponavadi niso pomagale, so prišle cele ven.

Zanima me, če je kdo imel podobne težave, koliko časa je trajalo da so vaši otroci začeli kakat brez dodajanja zdravil ipd. Koliko časa da so se naučili pritisnit ven kakec ? Kako prepričati otroka da gre kakat kadar ga tišči in ne da stiska nazaj ?

Splošno znižan mišični tonus seveda prispeva k slabši motiliteti črevesja, kar doprinese k zaprtju. Bi pa svetovala pazljivost in omejitev hrane, ki znano zapira, predvsem pa mleka, če ga popije več kot priporočenih 500 ml, vključno z izdelki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close