Najdi forum

Otrok bo decembra star pet let, a še ne izgovarja r-ja; večinoma ga spušča pri govoru. Na faksu so nas učili, da je pet let meja za R. Zanima me vaše mnenje, do kdaj se lahko čaka z logopedsko obravnavo; nekaj poskušam tudi sama… (t – d…., tresenje jezička z l-jem, oponašanje različnih glasovin ropotov…). Imamo cel kup zdravstvenih težav (otrok je sicer bister) in bomo s šolo eno leto še počakali, tudi zlogopedom bi še malo počakali…. Vaše mnenje, hvala.

zakaj pa bi čakali z logopedom? osebno mislim, da je najbolje čimprej ukrepati- in logoped lahko- seveda, če je pravi- pri vsem le pomaga

Ker smo ogromnoooooooo pri zdravnikih. že pri treh zdravih otrocih je tega precej, če pa imaš enega z nekaj zdravstvenimi težavami, enega šolarja in še enega dojenčka, je pa tega oooogromnooo. In logopeda nimamo pred nosom, ampak slabe pol ure vožnje z nemogočim parkiranjem pred ZD. LP, mrož

Lahko stopite k logopedu samo na informativni razgovor in vam bo nato on svetoval kako naprej. Pri nas smo začeli s šestimi leti, vendar ni šlo za R ampak za sičnike in šumnike.

Ja- ampak verjetno tu ni vprašanje tega ali imate čas ali ne ampak otrokov razvoj govora. No, vsaj meni se zdi tako. Drugače pa niti ne vem zakaj ste vprašali, če ste že vnaprej odločeni.
V splošnem pa velja, da je najboljša pomoč hitra pomoč. Ne vem, to je moje mnenje.
Vse ostalo pa je stvar organizacije

Mrož,

Res je, da je meja za R starost 5 let. Do 5. in pol naj bi otrok izgovarjal pravilno vse glasove. Najkasneje pa naj bi njegov govor bil čist do vstopa v šolo.
Težko bi vam svetovala, ali z logopedom še počakate ali ne. Vse je odvisno od tega, kakšen je njegov R.
Čeprav R večinoma spušča, se takrat -ko se pojavi ali je to pravilen R ali je bolj podoben francoskemu ali nemškemu, L- ju, ali pa R kar izpusti (npr. Roka je oka). V slednjim primerih bi bil obisk pri logopedu dobrodošel – če tudi informativen.
V katerim glasovnih zvezah se R že pojavlja? Običajno postopek avtomatizacije ali uporabljanja glasu v govoru pri otrocih poteka različno dolgo. Ali opažate, da bolj pogosto izgovori R kot pred 1 ali 2 mesecama?

Po drugi strani pa vidim, da ste seznanjeni z nekaterimi vajami, ki jih logopedi sicer uporabljamo pri pridobivanju glasu R. Nič pa niste povedali, kako vam ti poskusi gredo. Kaj pa tresenje ustnic kot vožnja avtomobila – br…
In kako je z otrokovim govor na splošno?

Dolgotrajne zdravstvene težave lahko vplivajo na otrokov razvoj govora (in glasov). Včasih se tudi zgodi, da otrok zaradi daljše (izčrpajoče) bolezni (kot tudi določena zdravila) v razvoju gre kakšen korak ali dva nazaj (tudi v govorno – jezikovnem razvoju) ali pa njegov razvoj »miruje« – včasih le kakšen del, včasih pa v celoti. Vendar pa to – če ni še dodatnih obremenilnih dejavnikov- tudi nadoknadi.

Odločitev ali boste obiskali logopeda je vsekakor vaša. Mogoče še moja izkušnja:
Moj sinko je pred kemoterapijo že imel nakazan R, ki se je tu in tam pojavil, a ga sedaj spet na novo »spoznava«. To je samo del težav, ki jih trenutno imava – zato, se mogoče podobno kot vi – z R ne obremenjujem preveč. Mogoče tudi vi razmišljate podobno?
Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (12-10-05 17:48)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala za vse vaše odgovore.
Petra – r je imel v nekaterih besedah že nakazan (naučil se ga v bolnici med gledanjem risanke ostRžek). Sedaj pa se mi zdi spet slabše. Po drugi strani pa ste ugotovili – ob vseh zdravstvenih težavah in treh otrocih se mi ga ne da obremenjevati še s tem. Ampak treba bo zagristi. Mislim, da bom počakala do pomladi…Hvala, mrož

Naš 7-letnik obiskov na ZGN pri logopedinji ne jemlje kot obisk pri zdravniku. Sicer pa še vedno ne izgovarja glasu R, kljub temu, da smo v obravnavo vključeni že vsaj 2 leti. So pa vidne oz. slišne izboljšave, saj na začetku ni izgovarjal niti sičnikov in šumnikov oz. so bili vsi enaki.

Novica: naš fant že reče R. Prvi dan se je pri kakšni besedi še trudil in samo tresel jeziček (l-l-l-l-l-). Sedaj je potrebna le še avtomatizacija. Če ne pomisli, ga v prostem govoru še kdaj spusti. Pa sem se ravno sprijaznila s tem, da se spomladi odpravimo k logopedu…

Mrož,

super. Sem vesela, da ste novico delili tudi z nami.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Živjo.
Stara sem 14 let. Kmalu bom 15.
Ko sem bila majhna sem hodila k logopedu zaradi črke r. Ampak nikoli nisem hodila zaradi črke s in še zdaj rečem namesto s…š.
Ena učiteljica mi je rekla da so zato krivi starši ker me niso vozili k logopedu. Zato zdaj vedno krivim njih. Ampak nikomur nisem povedala nič o tem. Ker me je sram. Sošolci se mi vedno norčujejo. Ali bi se dalo ta problem rešiti. Prosim za odgovor. Hvala

Ancykaa, zakaj ane bi poskusila pri logopedu. V najslabšem primeru ti bodo rekli, da se problema ne da rešiti. Mogče se boš pa z malo volje in truda lahko naučila pravilno govoriti. Kar pogumno!

Ancykaa,

seveda, se da težavo rešiti. Naroči se k logopedinji, pa ti bo povedala, kako in kaj.
Nikar pa ne krivi starše. če so krivi ali ne, na to nisi imela takrat nikarkšnega vpliva. Očitno je logoped bolj delal na R, manj pa šumnikov in sičnikih (ali pa je ocenil, da se po težavica poppravila sama).

New Report

Close