Najdi forum

QTc interval

Spoštovani!

Vem, da moje vprašanje ni ravno vaše področje, pa upam, da mi boste vseeno znali odgovoriti. Verjamem, da imate široko znanje. Na forumu kardiologija sem povprašal in tisti zdravnik nima pojma.
Skratka. Jemljem Ecytaro 10 mg za OKM, Kventiax 50 mg za spanje in Foster za astmo. Vsa tri zdravila podaljšujejo QTc interval. Moj problem pa je stalna tahikardija. EKG kaže sinusno tahikardijo okrog 100 udarcev, UZ srca je normalen, zelo lepe in pravilne zaklopke, nobenih zadebelitev, edino spet sinusna tahikardija. Kardiologinja, ki je opravila UZ je rekla, da je to zaradi živčevja in da naj začnem s Procoralanom. Tega mi je osebna zdravnica predpisala in frekvenca je padla z 105 na 65/min. Kar se mi zdi seveda super. Potem pa sem zasledil, da so povsod opozoria, da se naj s Procoralanom ne kombinirajo zdravila, ki podaljšujejo QTc interval. Hja in zdaj sem tukaj. Kaj naj zdaj naredim?? To kar piše o Torsade de points je seveda grozljivo in zdaj si ne upam, jemati Procoralana! Imate kakšne izkušnje s tem? Torej sem zdaj v nevarnosti?

Spoštovani,
medicina ni črno-bela, ampak je treba informacije vzeti s premislekom.

Ali so vam že pomerili QTC interval? Če ta ni podaljšan ob prejemanju zdravil, potem lahko z zdravili nadaljujete. Treba je seveda biti previden, če se doda še kakšna zdravila s podobnim učinkovm (npr makrolidni ali kinolonski antibiotiki)
Potem je smotrno razmisliti, ali res potrebujete escitalopram v odmerku 10 mg ali je možno odmerek znižati na 5 mg, morda zamenjati za sertralin. Ali kvetiapin za spanje lahko nadomestimo z npr. zolpidemom? Potem je vprašanje, ali res potrebujete kombinacijsko terapijo za astmo. Večina bolnikov je urejenih na monoterapiji z inhalacijskim glukokortikoidom.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Koncno se lahko z bekom pomenim o tem, hvala. Hm malo bo tezko s temi psihotropnimi zdravili. Sertralin mi je delal stalno driske, ecytara je super. Brez nje dejansko ne morem funkcionirat zaradi te grozne OKM. Zolpidem mi noben noce predpisat, zaradi odvisnosti. Kventiax pa je seveda fajn, ker ne dela odvisnosti.
Imam tri ekg posnetke, ko s na ecytari, kventiaxu in fosterju. Na vseh je qtc normalen. Torej, ce bi zdaj dodal Procoralan in nato nardil ekg, da bi videl kaksen bo ekg? Recimo da bo ok, a lahko potem s tem zakljucim ali pa rabim vec ekgjev, v primeru da se bo spreminjal ta interval??

1. z zdravnikom se pogovorite, ali res rabite Foster, ali bi se astmo dalo voditi samo z inhalacijskim glukokortikoidom (kar je standard vodenja astme).
2. začnite prokorolan in naredite EKG
LP
MK

Naredil sem EKG, QTc je 413. Je to zdaj v redu ali moram še večkrat ponoviti?

Lp

Da boste bolj mirni, bi bilo fino EKG še kdaj kontrolirati, če boste jemali Procorolan. Sprva morda malo pogosteje, recimo čez 2 meseca, potem pa čedalje redkeje, če bo vse v redu.
LP
Mitja Košnik

New Report

Close