qlaira
Spoštovani,
sem skoraj 40 letna mama 3 otrok, najmlajši ima pol leta, polno dojim, nimam težav s pretirano odvečno težo, strjevanjem krvi itd., ne kadim, imam pa krvni tlak v stresnih situacijah vedno nekoliko povišan (cca 140/85). Doslej sem pred mnogimi leti jemala tablete stediril, ki mi zelo niso ustrezale, kasneje s hormonsko kontracepcijo nisem imela izkušenj. Jemati bi jih začela šele po 1. menstruaciji, kar je bilo v prejšnjih dveh vsaj 10 mesecev po porodu, obakrat sem dojila precej dlje.
Zanima me:
– ali bi bila Qlaira sploh primerna zame in do katere starosti bi se lahko jemala brez večjega tveganja?
– ali je dejstvo, da naj bi šlo za naravne hormone in posnemanje naravnega hormonskega ciklusa po vašem osebnem mnenju res tako revolucionarna zadeva, ali gre za marketinško foro ala “naše sončnično olje je brez holesterola”?
– ali taka hormonska kontracepcija lahko deloma funkcionira kot nadomestna hormonska terapija oz. drugače, ali lahko ugodno vpliva na morebitne predmenopavzalne težave?
– imate o uporabi v praksi že kakšne povratne informacije od pacientk oz. od svojih kolegov? Vse kar sem našla pametnega na natu namreč izvira bolj kot ne od proizvajalcev oz. tistih, ki imajo interes v reklamiranju, praktičnih izkušenj pa ne.
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
S qlairo sem se spoznal šele pred kratkim in z njo praktičnih izkušenj še nimam. Glede na izkušnje, ki jih lahko prenesemo z drugih KT, tako monohormonskih, ki vsebujejo le progestagene (Cerazette), kot s kombiniranih s cikličnim odmerjanjem ( Trinovum, Tristediril in Triregol) ter iz dejstva, da Qlaira vsebuje estradiol, ki je pravzaprav ženskin naravni estrogen, pa lahko izpeljemo marsikaj tudi na teoretski osnovi. Tako se npr. zdi logično, da uporaba v času dojenja ni prepovedana ter da ima verjetno enake stranske učinke na presnovo kot monohormonske mini pilule na osnovi progestagenov. Vsaka KT deloma deluje tudi kot nadomestna hormonska terapija, zato tudi Qlaira. Posebno marketinško poudarjanje “naravnosti” sicer po mojem mnenju niti ni potrebno, ker je naraven v Qlairi le estradiol, progestagen pa ne, vendar mislim, da ima omenjena KT vseeno svoje posebno mesto med hormonsko kontracepcijo in predstavlja novost, ki je dobrodošla v trenutni paleti razpoložljivih hormonskih kontraceptivov, s katero bomo zagotovo zapolnili določene vrzeli, ko med dosedanjimi pripravki nismo našli primernega.
Najlepša hvala za obširne informacije. Manjka le še ta, ali sem s svojimi leti in višjim pritiskom pod stresom sploh kandidatka zanje in do katere starosti naj bi se sploh lahko jemale take KT?
Lahko navedete kak primer? Imam namreč sama slabe izkušnje s KT kot tudi veliko mojih kolegic, ki imajo težave s težo, poraščenostjo, slabim počutjem, predvsem pa drastično zmanjšanim libidom. Je kje tukaj ta vrzel, ki bi jo vi polnili s Qlairo 😉 ?
Ponovno najlepša hvala!
Spoštovani,
morda se bo bolje odrezala pri libidu, morda pri počutju, pa pri učinku na presnovo strjevanja krvi morda tudi….vse je še pod vprašajem, ker je zadeva nova in še ni dovolj izkušenj. O izkušnjah lahko govorimo, ko konkretno KT uporablja milijon ali več uporabnic in je dovolj povratnih informacij.
Pozabil sem navesti, da sicer zdrava nekadilka lahko KT uporablja vso reprodukcijsko dobo. Občasna hipertenzija ob stresu ali vznemirjenju ni hipertenzija. Pri vseh KT pa velja, da jih je treba poskusiti, da lahko oceniš njene učinke.