PVC okna – profili in rolete
Pregledujem ponudbo oken (stara lesena bomo zamenjali z novimi) in ugotavljam, da kar nekaj izdelovalcev oken uporablja enake profile oz. se vsaj meni zdi, da je tako, zato prosim, če mi kdo, ki se bolje spozna na te zadeve pove, če prav razmišljam.
AJM, INTEROKNO, OKNA GAŠPER, LIP BLED pa še kakšno bi se našlo, povsod se pojavlja ime IDEAL 3000 ali IDEAL 5000, IDEAL …
Podobno TERMOGLAS in REMOPLAST profil ACCORD CONTUR 7;
FIKISS, PVC NAGODE profil REHAU;
SIMMER, M.I.G. profil TROCAL…
Ali to pomeni, da imajo vsi profile istega prizvajalca ali so profili izdelani po enaki tehnologiji pri različnih proizvajalcih?
Nekateri dajejo garancijo 10 let, drugi pa 5 let. Ali obstaja garancija za več kot 10 let? Verjetno je to max.?
Kako pa je z okovjem, le redki ga tudi posebej omenjajo, obstaja kakšen proizvajalec okenskega okovja, ki je posebej dober?
Pri naših oknih je trenutno najhujši problem stik med okni in zidovi…ali obstaja garancija tudi na izvedbo tega stika?
Na kaj naj pazim pri izbiri rolet? Pri starših na hiši imamo rolete že 25 let, preživele so že vsa neurja, na bloku, kjer živim, pa so ob lanskem neurju sosedom nove rolete frčale naokrog (sicer so jih, ker so bile v garanciji, prišli zamenjat pa vendar…ne želim imeti skrbi, ko grem na dopust).
Vsem, ki se boste potrudili in mi odgovorili že vnaprej najlepša hvala.
Profili se uvažajo in se potem te firme iz njih varijo okna. Podjetji Finstral in Internorm sta edini, ki imata lastno proizvodnjo profilov, s tem pa izvajata kontrolo že od samega štarta. PVC okna so v Sloveniji cca. 10-13 let, zato 3/4 teh proizvajalcev, ki si jih naštela ne more dati večje garancije, ker ne vejo tega kako se ta okna obnašajo po določeni dobi. Če želiš biti sigurna, se obrni na Finstral. Malo dražji ampak kvaliteta, garancija in certifikati so ti zagotovljeni.
Stabil je zelo nekomunikativno podjetje. Ponudbo pošilja po več mesecev, drugi jih pošljejo v parih dneh. Pri nas doma se tudi odločamo za menjavo oken. Imamo že vse možne predračune, vendar se ne moremo odločit ali les ali PVC. Rečeno je da v Nemčiji mečejo PVC okna ven, ampak ravno nemci proizvajajo okovja in profile za PVC okna. V čem je potem finta? Razen če nas imajo za balkance, za katere je vse dobro. Na sejmu dom v Lj je prodajalec od podjetja Gašper razložil, da v Nemčiji ne smejo prodajati PVC, ker se je v nekem gospodarskem poslopju zgodil požar in so se ob tem sproščali strupeni plini? Ali kdo kaj ve ali je to res?
Ali si, razen nižje dol na forumu, še kje zasledil, da v Nemčiji mečejo PVC okna ven? Bom v tem tednu vprašala o tem znance iz Nemčije.
Lesena so pa smrekova zanič – lastna izkušnja (doma na hiši in v bloku) + kolega gradbenik. Ostala so pa verjetno zelo draga. Mi napišeš prosim kakšno ceno za orientacijo (za leseno okno), npr. eno okno dimenzij X*Y cena.
http://www.medle-sp.si/si/
še eden slo izdelovalec pvc oken, preveri še njih pa poročaj kaj o odločitvah, ker imamo doma iste dileme :)))
Uspešno izbiro!
LP
Leseno okno,dvokrilno s pokončnikom 160X140 v povprečju 80.000 SIT, leseno prevlečeno z ALU pa po 110.000 SIT. Lesena okna so približno 10% dražja od PVC.
Pri Stabilu je najdražje, leseno z ALU pride 140.000 SIT.
Da v Nemčiji mečejo PVC okna ven so mi potrdili vsi proizvajalci na sejmu DOM zadnjič v Lj, vendar pa se hkrati vsi izgovarjajo, da so bila to začetna okna in da so zdaj izboljšani profili.
Hvala za informacijo, bom preveril. Od vseh, ki so bili pri nas doma z brezplačno meritvijo ter svetovanjem, so delovali še najbolj profesionalno podjetje Haas. Verjetno se bomo odločili kar za njih. Dilema je le še les ali PVC.
Si me prepričal, ko si zadnjič napisal, da so ti to zatrdili vsi na sejmu in se nisem pozanimala naprej…ker pa vidim, da te še vedno zanima, sem zdajle napisala nekaj mejlov in pričakujem odgovore.
Ena kolegica jih ima (PVC) sedem let – je zelo zadovoljna, žal nima pojma, čigava so okna, ker so bila v paketu s kanadsko montažno hišo.
Jaz sem zdaj dobila že nekaj predračunov in kar ne morem verjet’, da so takšne razlike max. 1.000.000, min. 600.000, pa pri vseh sem navedla enake pogoje in vsi, seveda, uporabljajo najboljše profile.
Tudi sama še vedno razmišljam ALU-les ali PVC, ker pa želim imeti nova okna do sredine junija, se čas izteka.
Milsim, da so ALU-les boljša, potem se mi pa spet zdi, da ne…GRRRRRRRRR… pa vsi tile ponudniki…