Najdi forum

putika

Zanima me dieta pri tej bolezni?

Spoštovani!

O podrobni dieti si preberite v poljudni literaturi s tega področja, ker je prostor tu omejen. Naštel vam bom ključne odsvetovane jedi: jedi iz drobovine, kurja koža, mastno meso, svinjsko meso, suhomesnati izdelki, konzervirana mesna živila, alkohol (pivo, vino, konjak…).

Priporočljiva je zelenjava in belo meso ter priprava s kuhanjem ali na sopari.

Ob vsakem večjem naporu ali obremenitvi določenega sklepa se lahko v njem nabere sečna kislina in sproži vnetje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Zdravnik mi je ugotovil, da imam putiko. Ker me je bolel palec na nogi mi je predpisal Ketonal proti bolečinam. Ni mi pa predpisal nobenih drugih tablet proti zmanjšanju sečne kisline.
Pa me zanima zakaj NE, ker sem imel že drugi napad.

Zanima me tudi malo VEČ o zdravilih, katera so itd… in če je znanost že kaj več naredila na tem področju in če se pričakuje kako novo zdravilo doma ali v tujini.

Zanima me tudi malo več o tej bolezni. Kaj me čaka?

lep pozdrav

Spoštovani!

Ob napadu so zdravila proti bolečinam in dieta dovolj. Zdravila za zmanjševanje sečne kisline pridejo v poštev pri pogostejših napadih (npr. 10 letno), ker z njihovim jemanjem zmanjšamo njihovo pogostost (ob dieti seveda). Bistvena je dieta oziroma izogibanje jedi, ki prispevajo k več sečne kisline v telesu. Ugotoviti morate tudi, katere jedi in pijače vam sprožajo napade sečne kisline in se jim dosledno izogibati. Gre za prirojeno motnjo presnove. Bolezen ne ogroža življenja močno pa zmanjšuje njegovo kakovost. Kristali se nabirajo v podkožju, predvsem pa v sklepih, kar lahko dolgoročno okvarja sklepe in povzroča kronične bolečine tudi brez napadov. Nujna je dieta.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close