Puscavski skakac
Vceraj smo kupili mis-puscavski skakac.
ALi mi lahko, prosim, podate nekaj osnovnih informacij o tej ljubki zivalici.
Zelo si jo zelim dati ven iz kletke, a ko jo zelim prijeti, hitro pobegne, pa tudi ne vem ali rade grizejo….Kako se ji prikupiti, koliko casa cca traja, da se privadi na novo okolje?
Vsak nasvet bo dobrodosel
Hvala,
Valerija
Z malo potrpljenja ga boš lahko tudi spustila. Naše se pustijo prijeti, božati, po ene dveh mesecih. Sprva so grizle in smo jih čohali kar s svinčnikom skozi rešetko. Dvigneš jo lahko za rep in potem primeš v pest tako, da te ne more ugrizniti. No, mojemu je že tudi s prsta visela. No, zdaj že tudi slišijo na ‘cmok’.
No, zdaj smo jim uredili steklen terarij, razkošno velik. Notri imajo kletko z odprtimi vratci, hrano, vodo, kolo (kovinsko!) in tono papirja. Jaz jim pravim, da so stroj za reciklažo, saj ves papir scefrajo na drobne koščke in si naredijo gnezdo.
Glodajo pa tudi plastiko, tako da skozi plastično kletko se ti s časom lahko pregrize na prosto. Naše so poglodale skoraj celo posodico za hrano, polovico kolesa in ene pet cm roba od kletke pa še kaj bi se našlo.
Kar imamo terarij je 100x boljše, ker prej smo raznosili žagovino in papir po celem stanovanju. Tudi če namesto papirja daš žagovino, je precej bolje ker ni tako hitro vonja po urinu.
Glede hrane niso izbirčne, naše obožujejo palčke zrnja z medom (dobiš v dm).
Želim ti veliko veselja!
– dviganje za rep – zelo nepriporocljivo… Rep je del hrbtenice in ker se zlahka poskoduje, so lahko posledice precej grde. Ce ze, potem se rep prime pri korenu. Sicer je bolje, da se jih prime pod prednjimi nogami (upam, da je dovolj razumljivo napisano)
– za steljo bolj kot zagovino priporocam seno (je manj prasno) ali kombinacijo obojega
– palcke z medom (in ostale sladke zadeve) izogibaj se jih kolikor se da oz. jim jih dajaj le obcasno
– pazi, da zivalce ne bodo na prepihu in da vlaznost v prostoru ne bo previsoka, saj so na te zadeve precej obcutljivi
– kar se pa tice navajanja na ljudi – pocasi in z obcutkom. Morda boste v zacetku pokasirali kaksen ugrizek, amapk mislim, da se ga da preziveti. Pa seveda od zacetka naj bodo gibi pocasni in ne bodite prevec hrupni, da se zivalce ne prestrasijo.
m.
puščavski skakač ni miš
jaz jih nočem več imeti, ker relativno malo časa živijo in ko se poslavljajo iz tega sveta, kar hudo trpijo, to je ključni faktor, zakaj jih nočem nikoli več imeti na neko hudega crkljanje ne računaj
eni radi grizejo, eni ne – imajo svoj karakter
res veliko grizejo (les, plastiko) – morajo, da si brusijo zobe, ki jim stlno rastejo, če so predolgi, ne morejo več jesti in poginejo (tudi kabl (tanjši) so bili pri nas na koščkih, zgrizena omara, tako da malo pazi, ko bo tekal naokrog:)
no in pri na na faksu so rekli, da so to socialna botja, da naj bi bila vsaj 2 skupaj – čeprav mi imamo zdaj enega sančka in eno samičko, ki sta vsak posebej, pa ni videti, d bi se kaj drugače vedli
lulajo pa bolj malo, tako da stelja ne zasmrdi tako hitro
No, zdaj ko ga imamo ze nekaj dni naj povem, da je to neverjetno ljubko bitje. Spuscamo ga iz kletke in veselo pleza po nas. Grize ne, ceprav ga imamo precej v rokah. Zelo je radoveden. Takoj pritece iz svoje hiske, ce samo zaslisi kaksen sum in zjutraj, ko vstanemo in prizgemo luc, takoj pomoli ljubki smrcek iz hiske in opazuje kaj se dogaja. Ko je spuscen radovedno raziskuje okoli sebe, seveda pazimo, da ne uide v kaksno luknjo za omare…… Rolice za wc papir grejo za med.
Rada bi mu dala se kaj drugega za glodati, s cimer bi se malo dlje ukvarjal (rolica izgine v 15 minutah)….imate kaksen nasvet……. ali jim lahko dam kakrsnokoli leseno stvar za glodat, morda kaksno majhno leseno palcko ali bolje v naravi nabrane veje? Tudi sem opazila, da mu ne tekne hrana – sem nekje prebrala, da jim hrana, ki je tudi za zajcke ne tekne toliko…… katero hrano imajo najraje?
Hvala vsem za odgovore!
Skakač ni miš. V ljubljanskem ZOO in v neki reviji sem zasledila zapis “mongolska puščavska podgana”.
Jaz mojima kot posladek ponudim suho sadje (ne preveč), svežo zelenjavo (oprano in osušeno), trd kruh, semena. Sicer pa ti svetujem, da kupiš hrano za skakače, moja imata zelo rada tisto od Extravitala (dobiš v BTC v Hali A, ne spomnim se imena trgovine).
pa še vseeno ni miš – nam na biotehniški fakulteti so to stvar najprej povedali, da ni miš – ta ima gol rep, skakači pa kosmatega!
mi našim nismo dajali kupljene hrane – niso marali, ne vem zakaj – najraje so jedli sončnična semena, ko trava zori, jim je zanimivo dati travino klasje – vključno z bilkami, ki jih vse na koščke nagrizejo – čim vidijo neko bilko, ke je predolga, se je takoj lotijo:)))
ma grizejo vse po spisku – naši so si zobe brusili tudi ob mrežo (kovinsko)
dali smo jim tudi cev, da so skozi lezli (sploh ta mladi so ko nori racali skozi to cev) – cev tista plastična, oranžne barve, za instalacije, pa je bila kmalu kaj kratka:)))
ti kar preizkušaj, saj hitro vidiš, kaj mu je zanimivo!
Mi smo ga enkrat imeli…. Pol kletke je zgrizel, tunelček skoraj uničil… svetujem, da ga imate v kletki iz materiala, ki ga ne more pregrizniti. Naš je sicer zelo grizel tako da ga sploh nismo jemali iz kletke ker bi takoj pobegnil in še koga ugriznil.. Ampak mislim da jih lahko navadiš, da te ne bodo grizli in da ne bodo uhajali.
A to gre name?