Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Punkcija vratne bezgavke

Punkcija vratne bezgavke

LP!
Prosim,če mi kdo podrobno opiše, kako poteka punkcija vratne bezgavke. Kaj vse se s preiskavo ugotavlja, kako dolgo čakaš na izvide, ali je preiskava boleča ipd.
Hvala!!

Spoštovani!

Iz osebnih izkušenj vam povem, da je poseg malo boleč, vendar se da preživeti. Poseg naredijo z manjšo iglo, ki jo zabodejo v bezgavko. Poseg traja okoli 1 minuto, izvid pa je čez 5-7 dni.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Hvala!
Je možno,da z iglo zgrešijo bezgavko? Sem že slišala,da se je to zgodilo. Ali so lahko izvidi lažno negativni?

Spoštovani!

Možno je, da z iglo “zgrešijo” bezgavko. V kolikor se to zgodi, je potrebno opraviti punkcijo še enkrat.
Izvid pa ne more biti lažno negativen.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Lep pozdrav!

Ker imam vsaj pet mesecev povečano levo tonzilo in levo vratno bezgavko,me je osebna zdravnica napotila na ORL pregled. Tam mi je zdravnik rekel,da je vse b.p.,in da je to pač normalno po nekaj prebolelih anginah. Hvala Bogu, ampak to me ni nič kaj pomirilo, saj sem preštudirala seminar “Tonzilarni problem” za študente medicinske fakultete,ki sem ga našla na internetu. Tam je vse opisano zelo podrobno in se mi ne zdi tako nedolžno,saj med drugim piše da je pri enostranskem povečanju tonzil (ene) vedno treba misliti na malignom ali pa je lahko znak kakega drugega nevarnega dogajanja v telesu. ORL zdravnik je rekel,da glede na mojo starost (26) in klinično sliko to ni mogoče. In da se bo tonzila in bezgavka počasi zmanjšala. Po kolikem času pa,če se ni v pol leta? Še osebna zdravnica je to vzela bolj resno,tudi kaj malignega ni izključila in je pričakovala,da mi bodo na ORL naredili punkcijo bezgavke. A jo lahko zahtevam? Kaj Vi mislite o tem? Bi lahko bilo to kaj bolj resnega? Najlepša hvala.

Spoštovani!

Povečana tonzila na eni strani lahko ostane povečana še dolgo časa po prebolelem vnetju (angina). Prav tako lahko ostane povečana bezgavka, včasih nekaj let.
Zdravnik v ORL ambulanti je s pregledom klinično izključil sum na maligni proces v predelu tonzil. Zaradi tega se ni odločil za citološko punkcijo.
Svetujem vam opazovanje, občasno tipanje povečave bezgavke. V primeru, da se bo začela večati ali boste tipali še druge povečane bezgavke, pa priporočam kontrolni pregled.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Najlepša hvala!

New Report

Close