Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Punkcija prostate

Punkcija prostate

Spoštovani!

Prihodnji teden sem naročen na UZ prostate in punkcijo, kjer mi bodo odvzeli nekaj vzorcev. Zanima me, če je po tem posegu priporočeno kakšno mirovanje ali posebna skrb zaradi ran. Kako hitro lahko pričnem s športnimi aktivnosti (tek) in spolnimi odnosi?

Hvala in lep pozdrav,

Domen

Spoštovani!

Veliko je odvisno od posameznika in težko je napovedati, kako se boste vi oziroma vaše telo odzvali. Vsekakor lahko pričakujete nekaj dni kri na blatu, krvav urin, kri v spermi. To mora po nekaj dneh izginiti. Ni nujno, da se bo kaj od tega ali vse pri vas pojavilo, je pa običajno.

Mogoč zaplet je vnetje – pojavi se pri približno odstotku ali manj oseb, ki jim opravimo punkcijo prostate – torej vročina nad 38 st C bi pomenila, da antibiotiki, ki ste jih ob in po posegu prejemali/ jemali niso dovolj. V tem primeru ali če bi vse bolj krvaveli, se je treba vrniti tja, kjer so vam opravili punkcijo (če pa je to diagnostični center, ki nima dežurne službe, na najbližji urološki oddelek bolnišnice) – takega bolnika sprejmemo, prejme druge antibiotike in ga nekaj dni opazujemo. Vendar so to izjemno redki primeri.

V glavnem – priporočam, da na punkcijo ne pridete tešči (tako je manjše tveganje za omedlevico ob posegu). Torej dober zajtrk (če vam niso v centru, kjer bodo punkcijo opravili, dali drugačnih navodil!). Pomembno je tudi, da črevo pred punkcijo očistite – torej odvajalo, svečka in iti dobro na blato, preden pridete na punkcijo. Svetujemo tudi, da vas na punkcijo nekdo spremlja in počaka, saj se ne zdi prav, da bi takoj po punkciji, ko odidete domov, vozili avto – sploh če prejmete kakšna protibolečinska zdravila. Važno je, da natančno upoštevate navodila, ki ste jih dobili tam, kjer vam bodo punkcijo opravili. Ponekod morate antibiotik vzeti že večer pred punkcijo, ponekod dobite prvi odmerek tik pred samo punkcijo… Ponekod morate s seboj prinesti določene papirje, ki ste jih prejeli in jih morate izpolniti in podpisati, drugje tega ni potrebno…

Priporočam relativni počitek na sam dan punkcije, nato pa normalno aktivnost v odvisnosti od odziva vašega organizma na punkcijo. Glede športa – za koliko dni bi prekinili aktivnost, če bi jemali antibiotike zaradi vnetja – predlagam vsaj 3 dni oziroma odsvetujem prekomerni napor toliko časa, dokler jemljete antibiotik (to je pa od centra do centra različno). Glede spolnih odnosov – pričakujte hemospermijo, morda počakate en dan, odsvetujem pa masažo prostate ali kaj podobnega, dokler se stvar povsem ne umiri.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close