Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Punkcija

Punkcija

Pozdravljene!

Sem prvič v postopku IVF, čez 10 dni začnem dobivati injekcije (najbrž Gonala F), precej strah pa me je punkcije foliklov. Kakšne so vaše izkušnje: je bolečina znosna in ali ste dobile kakšno sredstvo proti bolečinam? Meni so že injekcije zelo neprijetna stvar, pa me zato malce skrbi…

Sicer pa “držim pesti” za vse vas!

Živjo!
Pred punkcijo ti sestra da nekaj proti bolečinam (če želiš). Vsaka pa punkcijo doživlja po svoje.
Ne morem reči, da je bilo prijetno, ker pa traja kratek čas (odvisno od števila foliklov-jaz sem jih imela 14, kar je veliko), tudi približno ni neznosno. Od moje punkcije je preteklo kaka dva meseca, pa se je sploh ne spominjam več kot neprijetne izkušnje.
Le pogumno! Manj kot se obremenjuješ s tem, lažje bo šlo mimo. Sploh pa, ker takrat že držiš pesti, da boš imela po kaj iti na transfer…

P.

Zdravo,

ponekod dobiš kapljice in apaurin (v MB). Najbolje je, če se čim manj obremenjuješ s tem. Nekoliko že boli, odvisno je bolj od tvojega praga bolečine.
Po posegu ležiš še eno uro, no počivaš. Nekatere vzamejo še ketonal, ker jih tudi po posegu boli. V MB dobiš še en teden bolniškega staleža. No jaz sem šla v službo, ker sem tak tip človeka, ki ne more biti pri miru. V službi tudi nimam časa misliti na ivf in se na sploh bolje počutim. Vendar je pri vsakem posamezniku različno. Ene so doma in ležijo.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Če imaš kakšna vprašanja, piši. Postopki so v LJ in MB enaki.

Lep pozdrav

GreticaTina je pisal/pisala:
>
> Živjo!
> Pred punkcijo ti sestra da nekaj proti bolečinam (če želiš).
> Vsaka pa punkcijo doživlja po svoje.
> Ne morem reči, da je bilo prijetno, ker pa traja kratek čas
> (odvisno od števila foliklov-jaz sem jih imela 14, kar je
> veliko), tudi približno ni neznosno. Od moje punkcije je
> preteklo kaka dva meseca, pa se je sploh ne spominjam več kot
> neprijetne izkušnje.
> Le pogumno! Manj kot se obremenjuješ s tem, lažje bo šlo
> mimo. Sploh pa, ker takrat že držiš pesti, da boš imela po
> kaj iti na transfer…
>
> P.

Briar živjo

Punkcija jajčnikov je tako. Nekatere ženske zelooo boli nekatera pa pretrpi. Pri meni vem, da sem zvezde štela pa čeprav nisem mucnila. Bile so pa tudi takšne ženske, ki so na glas vpile in ji je komaj gin, naredil punkcijo. Vse odvisno koliko si odporna na bolečine. Dajo ti pa ketonal, in še dve kapsuli antibiotik, da ne pride do vnetja. Samo tisti ketonal, če spiješ ali ne je isto. Moraš pač potrpeti. Najbolj je kriza, če si na jajčnike občutljiva. Jaz sem, ker sem imela iz meseca v mesec vnetja in gin op. itd. Jaz sem se tudi zelo ustrašila punkcije, ker vem, da me jajčniki bolijo že pri gin pregledu, ampak je šlo, če je vsaka pretrpela boš tudi ti. Pa sporočaj kako je bilo in , če je bilo uspešno.
Držim ti pesti in vso srečo
Lep dan
Doroteja

Hvala za lepo besedo vsem trem!

Ko berem, kolikokrat nekatere prestanejo(te) vse skupaj, si rečem, da že ne more biti tako grozno… Ampak že ko pridem v ambulanto (hodim v MB), me zgrabi nervoza in si rečem “Pa kaj mi je sploh tega treba…” In bolj te je nečesa strah, bolj te običajno tisto boli… in si v začaranem krogu….

Skratka, malo bo treba stisniti zobe… in upati na najboljše, drugega nam tako ne preostane… 🙁

Resnično ni nič grozno in tudi boli ne tako kot jih velika večina v vašem forumu piše. Pred samo punkcijo dobiš dva katonala, dva antibiotika, pred samim postopkom pa še injekcijo proti bolečinam. Sama sem bila pred punkcijo v groznem strahu-pa čisto po nepotrebnem.
Pa veliko sreče!

Draga prestrašenka!
Popolnoma te razumem, saj je tudi meni ob začetku postopkov največji problem predstavljala punkcija. Ponoči sem sanjala o bolečinah in se zbujala. Pa nisem mogla narediti prav nič. Tako me je prvič na punkciji zelooo bolelo. Tri dni se nisem mogla vsesti, ker so bile bolečine tako hude. Strah je težko premagati, tega ljudje z višjim pragom za bolečino ne razumejo.
Ko sem šla drugič, pa sem dobila dva apaurina. Enega zvečer, drugega zjutraj. Veliko manj me je bilo strah -lahko rečem skoraj nič, nisem bila živčna in ne boš verjela-še isti dan sem normalno hodila, saj so bile bolečine minimalne. (obakrat sem imela kar okrog 15 foliklov, tako da sem bila kar prešpikana).
Zaradi dobrih izkušenj sem tudi v naslednjih postopkih nadaljevala s “terapijo” apaurina – zjutraj preden greš od doma in pomaga! Bolečino lažje preneseš če te ni strah. Kadar punktirajo le nekaj foliklov pa sploh ne dajo lokalne, in čisto nič hudega ni bilo.
Le pogumno in brez strahu, misli pa na zaželen cilj- boljše motivacije ne bo!
Pa sporoči kako bo šlo.

Zdravo!

Tudi jaz sem se bala punkcije. Toda me ni nic bolelo.
Pri predrtju folikola sem cutila podobno bolecino kot takrat ko te pici komar.

Le korajzno.

Klara

Za sabo imam že več postopkov IVF, vse sem opravila v Postojni (dr.Reš).
Lahko povem, da ni bilo prav nič hudo in sem še isti dan vse normalno delala, le po prvi punkciji sem imela nekaj dni malo težav.
Pred samim postopkom dobiš injekcijo, kar ublaži bolečine, zato pogumno naprej.

Briar!

Pred punkcijo dobiš pomirjevalo, da si med tem čim bolj na miru, potem pa dobiš tudi proti bolečinam. Punkcija poteka hitro, zame je bilo čisto neboleče, še smejala sem se umes in pogovarjala z biologom in sestro.Jaz sem bila v Zagrebu, verjetno to tako poteka tudi tukaj.Tam poslušaš še muziko, da si čim bolj sproščena. Po punkciji še ležiš dve ure, med tem ti pridejo povedat koliko je lepih foliklov in greš domov (med vožnjo mi je bilo malo slabo, ker sem spila sok) Drugi dan se počutiš normalno, samo nekoliko prazno, vendar te že čakajo embriji.Transfer pa sploh nič ne čutiš.
Srečno in brez strahu.
Maja

Če se boš počutila bolje, je punkcije tudi mene zelo strah. Vendar sem že samo ob prebiranju odgovorov na tvoje sporočilo izgubila tretjino tega strahu. Torej, če zmore toliko njih, zakaj pe ne bi še medve? Srečno, Rosana

Ma punce vam povem da je bila ta punkcija prva in zadnja v mojem zivljenju. Osebje, sploh pa gin.tako nesramno in navelicano samega sebe da je to ze sramota. Kot da sem jaz sama prosila da ne morem drugace zanositi, kot s pomocjo ivf.

Sita vsega, ja kje pa si bila? Jaz se sedaj ppikam z injekcijami in vse dosedanje izkušnje z ginekološko amb. v LJ so pozitivne. Prijazne so tako sestre kot zdravniki…
Drugače je pa mene tudi rahlo strah punkcije, saj imam že z injekcijami težave, ampak za končni cilj se še kaj hujšega pretrpi!

jaz sem bila na punkciji v torek v mb in mi je bilo čist ok pa tudi zdaj po punkciji me ne boli več tako. bila sem pod narkozo.

Kar se tice sester v “recepciji” ko ti pokazejo kako se dajejo injekcije – same pohvale! Da so pa sestre v “operacijski” sobi tako nesramne in navelicane vsega da ti niti razloziti ne znajo kako poteka poseg-sramota!!! Milijonkrat sem bila na ginekoloskem pregledu, tako pri ginekologu kot na ukc – gin.klinika kjer te pregledujejo studentke,ki so ravnokar prisle s faxa z 0% izkusnjami in prakse pa so veliko bolj normalne od vseh teh hijen v operacijski. Vem da nisem edina ki je v ivf postopku in da punkcija ni prijetna, ampak da ti ginekologinja rece da je dala na napacno mesto injekcijo in potem hitijo z drugo…

Živjo punce.

Naj še jaz povem svoje. Najbolj mi gre na živce, ko punce govorijo kako punkcija nič ne boli oz. da boli samo tiste, ki imajo nizek prag bolečine. Resnoooo???? Vsaka naj govori zase. In to poslušam celo po radiju, kako to sploh ni res- punkcija pa res ne boli no 🙂

Mene pa je prav pošteno bolelo. Imela sem več kot 30 foliklov in punkcija ni bila končana v petih minutah. Kar pošteno so me namatrsli na onem stolu 🙁
Da bi še komu v življenju dovolila, da bi mi delal punkcijo na živo- niti pod razno…nikoli več! V mb in v tujini ti dajo narkozo, lepo zaspiš…in vse je bolj humano.
Ko sem v tujini ginekologu povedala, da so mi punkcijo v Ljubljani delali na živo- ni mogel verjeti. Kar gledal me je in ni mogel verjeti kar mu govorim. Mislim, da mi ni verjel in je vse skupaj kasneje tudi sam preveril.Saj smo v 21 -stoletju. Vsak bi moral imeli izbiro/ z narkozo ali brez.
In potem govorim z znankami, ki smo v istem “zosu” in ki hodijo na ivf v lj- in jih sprašujem kako pretrpijo punkcijo in ali jih kaj boli…pa mi rečejo- ah kje -nič me ne boli, saj vzamem zvečer apaurin, al pa helex, pa zjutraj tudi in nato pred punkcijo še tramal al pa zaldiar ( pa še en tablet je a se imena trenutno ne spomnim), pa itak nič ne čutim….resnooooo????? Normalno da ne boli, ko pa vse zadete hodijo po svetu???? In pol vsa zelena ven iz ambulante pride ( kjer so ji delali punkcijo) – ne sej nič ne boli…pa puf na tla in že jo znanjka.Resnooo? Ja valda ne zato ker ji je blo tam notri ful fajn??? Vam je to kaj znano???

Še enkrat – vsem “ta pametnim” Če vas ne boli med punkcijo še ne pomeni da ste odporne na bolečine oz. da imate visok prag bolečine…bla bla bla… imate pač srečo, da spadate med tiste, ki tam spodaj ne čutijo nič…

Močnejša bolečina pri punkciji je lahko prispotna tudi zaradi drugih razlogov- števila foliklov, lege jajčnikov, oblike prehoda/ dostopa ….da o načinu izvajanja punkcije ne govorim….itd…
Niti slučajno se punkcija jajčnikov ne bi smelo delati brez analgazije ali anestezije. Vsaj možnost izbire bi morali imeti. Mar ni tako? Ali veste, da v tujini v določenih klinikah punkcijo sploh ne izvajajo drugače kot pod anestezijo. Le zakaj, se sprašujem?!?

Tako….vsem sotrpinkam želim veliko uspešnih ivf postopkov in zdravih otrok, čim manj bolečih punkcij- pa če tudi pod vplivom substanc;-)m
Pa lahko noč…

Lep pozdrav jaz sem imela v ceraj punkcijo prvic in to v narkozi v mariboro ni tako hudo kot pravite samo. Malo polej boli kot bi vas spikalo pri menstruaciji to je pa vse in so zelo prijazni bili in razlozijo ti vse pa lep dan se.

Pozdravljeni,

Vceraj opravljena prva punkcija v ljubljani. Dobili nič jajčec. Je še kaj upanja? Kako priti do tega da zorijo jajčeca?

😩😩😩

New Report

Close