Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Punkcija

Punkcija

Pozdravljene!
Ker sem bolj zajec, kar se tiče bolečine, me zanima koliko je punkcija boleča in kakšne vrste bolečina to je, če sploh je?

Ali je punkcija boleča ali ne, je odvisno od več faktorjev:
– kje ta sprememba v dojki leži (ali je to bližje površini dojke ali leži sprememba kje globje v dojki)
– kakšne vrste je ta sprememba.

Iz svojih izkušenj vam lahko povem, da bolečina ni prehuda. Sama sem imela punkcijo dvakrat.
Prvič sploh ni bolela (izkušnja je bila bolj neprijetna, ker ne veš kaj lahko pričakuješ…), drugič pa sem čutila rahlo bolečino, katero sem brez problema prenesla. Po obeh punkcijah sem dobila hematom (izliv krvi), ki pa je nekje v treh tednih počasi izginil.

Poleti sem v levi dojki takoj pod bradavico začutila bulico v velikosti 1,5 cm.
Ginekolog me je napotil na mamografijo. Še isti dan sem opravila najprej mamografijo in takoj punkcijo, ker je bila bulica lepo tipna. Bilo me je malo strah (moram priznati, da kar precej strah) ampak resnično nisem začutila nobene bolečine. Verjetno je odvisno od tega, s kakšno iglo punktirajo oz. kaj punktirajo. K sreči je bila le cista, ki je s punkcijo kot po čudežu izginila.
Te pa razumem, kako se počutiš. Bila sem prvič na mamografiji in pregledu dojk ( pa sem v lepih srednjih letih) ampak verjetno še ne bi šla, če se ne bi pojavila cista.
Torej, kar pogumno. Jaz sem se tolažila s tem, da bom kakršnakoli bolečina že bo, to prenesla zaradi svojega zdravja in se obenem spomnila na ženske, ki prenašajo še večje bolečine za svojo “lepoto”. Kaj je več vredno, pa itak sama veš.

Hvala vama Andreja in Pia,
glede na to, da se na punkcijo nič ne naročiš (nimaš določenega dneva in ure) se je zame najtežje opogumiti in oditi, zato sem si določila datum 30.11., mislim, da bo tako lažje.
Še enkrat hvala in LP.

New Report

Close