Najdi forum

punčka še ne hodi

Pozdravljeni,

imam hčero, ki je stara 16 mesecev in pol in še ne hodi. Od devetega meseca naprej se kobaca po vseh štirih in pri tem dosega prav zavidljivo hitrost. Pri desetih mesecih se je prvič postavila na noge. Od takrat se brez težav pomika ob pohištvu in je pri tem zelo spretna. Vendar pa ne kaže prav nobenega interesa, da bi začela sama hoditi. Po nasvetih nevrofizioterapevtov (od 3 meseca dalje smo z njo hodili na fizioterapijo, ker je imela povišan mišični tonus) je nismo nikoli silili s hojo tako, da bi jo držali za roke – rekli so nam, da ko bo pripravljena, bo že začela hoditi. Verjamem da bo res, vendar meseci kar bežijo, naša punčka pa se še vedno ni odločila, da je že čas za hojo. Kakšne so vaše izkušnje?

Pa lep dan vam želim!

Draga Neža, moj bratranec je shodil s polnimi 20 (!?)meseci. Plazil se je, tako kot tvoj otroček, hodil ob opori, kazal je vse znake normalno razvitega otroka, le na samostojno hojo je bilo potrebno malce počakati.
Kasneje se je fant normalno razvijal, zelo supešno se je ukvarjal s košarko.
Naj te nikar ne skrbi preveč, s tvojo deklico je gotovo vse OK in boš kmalu lahko tekala za njo, ko se bo odpravila na svoje pohode.
Ali

Moja nečakinja je shodila z 18 meseci. Ker je hipotona, se tudi plazila in kobacala ni nikoli. Sedaj pa teka kot nora, čeprav je še vedno malo nerodna in velikokrat pade. Tudi govori še ne. Stara je 2 leti in pol. Je bolj počasna, a vsak dan ugotovi kaj novega.

Lep pozdrav in veliko sreče s hčerko!

Oh, kaj pa je to 16 mesecev. Brez skrbi. To, da se zna postaviti na noge in gibati ob pohištvu, kaže sliko, da je vse v redu. Menda se otroci, ki kobacajo, tudi kasneje postavijo na noge, ker gre po vseh štirih hitreje. Ko bo začutila, da se lahko uspešno giblje tudi na dveh okončinah, bo to tudi vse pogosteje poskušala, dokler se ne bo kar naenkrat spustila, potem boste pa dirjali za njo…
Tako kot jaz sedaj za svojim sinom Majem. On se je sicer postavil na noge že kakšen mesec pred dopolnjenim enim letom in se najprej gibal ob pohištvu, se potem včasih že tudi kar spustil, potem obstal in bil začuden sam nad sabo, kaj je storil. In tako je šlo naprej, danes, ko je star 14 mesecev, ga pa lovim.
Tako da, brez skrbi, če zdravniki pravijo, da je vse v redu, je vse v redu.
Pa srečno!

Pozdravljena

Tvoja punčka nima potrebe, da bi se potrudila hoditi, ker se pač zna plaziti. Otroci, ki se ne plazijo, praviloma shodijo hitreje. Merilo, kdaj hodi, pa je le v starševskih glavah. če ima punčka normalno razvite psihofizične lastnosti (kar je očitno, da jih ima), potem bo pač shodila, ko se bo počutila varno.

Moja mama pravi, da sem jaz shodila pri 15 mesecih, čeprav sem okoli omar kolovratila že pri 11h. Bilo me je pač strah. Nekoč, ko je na obisk prišel očka, ki je bil na služenje vojaškega roka, si je želela, da bi shodila in bi on to videl. V roko mi je dala majhno košarico. Ker sem bila očitno prepričana, da me košarica drži, sem ob napotku: Nesi to očku, to tudi naredila. Tudi tebe bo prav v kratkem presenetila.

Čez pol leta piši, kako si utrujena, ker moraš stalno tekati za njo.

Miha2

Draga Neza!

Na zacetku lepe pozdrave in za informacijo imas enako ime kot moja prvorojena hcerka.Tudi ona mi je kustrala zivcke s hojo.Shodila je pri 13 mesecih.Kmalu se je usedla na tla..eno nogo spodvila pod rito z drugo si pomagala in to je bila njena hoja.Kako spretna in hitra je bila sploh ni za povedat.Res prav zaskrbljena sem ze bila,vendar se je zopet na noge postavila pri 18 mesecih.Vse v pravem casu…nic se ne da prehiteti.Je pa pri vsem tem potrebno biti previden,v toliksni meri ,da res ne pride prepozno do odkritja kaksnih motoricnih tezav,za katere je potrebno takojsnje ukrepanje in zanje strokovno poskrbijo in pomagajo zdravniki in terapevti.Opazovati je potrebno svojega otroka in ob kakrsnihkoli sumljivih situacijah,raje po nasvet ali preventivni pregled k specialistu ,kot pa da bi bilo kaj narobe.Pretiravati pa spet ni potrebno v tej smeri.
p.s. za zanimivost pa se to,da sem takrat odkrila,da je po mozevi strani tak nacin hoje po vseh stirih , ze utecena praksa.Prav zanima me kako bo s sinom,ko se bo zacel postavljati na noge in kobacati,katero pot bo ubral.Veliko srece..bye

New Report

Close