punčka iz blaga
Pozdravljena.
Sama sem zadnjič kupila punčko iz blaga (res tako, ki izgleda kot punčke včasih) v muzeju v Škofji Loki (cena 650 tolarjev). Lahko pa jo narediš tudi sama.
Takole sem naredila dojenčka.
Potrebuješ:
– belo nogavičko (lahko dokolenko)
– polnilo (konflin, vata, ali drobne krpice blaga)
– kvadraten kos blaga 30 x 30 cm
– majhen košček malo širše čipke cca 20 cm za kapico,
– šivanko, sukanec.
Nogavičko napolniš s polnilom. Sama sem uporabila konflin, ker se mi je zdel najmehkejši. Spodaj nogavičko zašiješ. Nato s trakcem (lahko tudi sukancem) prevežeš nogavičko tako, da dobiš glavico in telo.
Kos čipke oblikuješ v kapico. Zašiješ zadaj in ob vratu. Nato kos blaga prepogneš kot trikotnik in vanj zaviješ dojenčka. Kot so povijali včasih v štručko. Trikotnik lahko spodaj zašiješ, z nekaj šivi pa ga pritrdiš tudi na kapico, tako zakriješ tudi šive kapice na zadnji strani. Z alkoholnimi flomastri narišeš še oči (moj dojenček spi, zato ima zaprte) in usteca ter nos.
Lep dan, čeprav dežuje.
Dreja
Če jo želiš narediti sama, si oglej postopek v reviji Unikat (maj/junij 2003, leto 4; številka). Izdaja jo podjetje Freising iz Škofje Loke, mislim, da si jo je možno izposoditi tudi v knjižnici. Postopek je opisan po korakih, ni zapleteno, vendar si moraš vzeti malo več časa. Odtehta pa – takšne punčke se ne da nikjer kupiti.
Veliko veselja pri delu!