Punca z otrokom
Lep pozdrav vsem.
Na vas se obračam,ker imam majhen problem in dejansko ne vem kaj narediti.
In sicer,pred časom sem spoznal,punco z majhnim otrokom,ker mi otrok ni ovira,sem si rekel,da bom probal in sem. Punca je bila na začetku,zelo nedostopna zaradi otroka,kar povsem razumem,ampak sem ji dokazal nasprotno in sem otroka sprejel kot svojega in otrok mene.
Med nami se je razvila,nekakšna posebna vez,bilo je vse super,dokler ni prišlo do socialne in skakanja v zelje bivšega fanta.
Povedla mi je zgodbo o bivšem in njujinem odnosu.
Razložil sem ji, da vem v kaj sem se spustil in vem,da mora biti v stiku z očetom otroka,kar me seveda niti malo ni motilo.
Ampak postajalo je vedno bolj neprijetno,njen fant je namreč profi v sukanju jezika in manipoliranja,za otroka dejansko nikoli ni poskrbel ali mu kaj nudil. No in nastale so prve resne težave, pripravil jo je tako daleč,da je pričela razmišljat ali je dejansko ona z mano lahko “družina”in kaj je sploh tisto kaj ona hoče,jasno ji je povedal,da se on nebo spremenil,in da otrok tu ni glavni razlog,ampak da hoče njo nazaj.( za otroka mu dol visi,kaj je večkrat tudi dokazal,npr. Vikend katerega bi ga moral imet,je raje šel s svojo punco na morje,vedno kakšni izgovori da nima časa itd.) In ja,njujin odnos je bil takšen,da jo je zapustil ko je zanosila,zraven nje,je imel vedno več drugih,ampak en čas se ga je držala,zaradi otroka.
No in sedaj je ponovno na takšni poti,da razmišlja, da bi se vrnila, samo zaradi tega, da mu nebi rabila vsakih 14dni za vikend pustit otroka(pravi da ona nebi zdržala 2 dni brez njega),čeprav ji je vseeno kaj se bo med njima dogajalo. Pred menoj sta poizkušala že nekaj krat,ampak je zmeraj bilo isto.
Sedaj me zanima,kaj lahko v takšnem primeru naredim? otroka in njo imam zelo rad, kar tudi sama vidi.
Spoštovani Crazy,
lahko razumem, da ste se znašli v »crazy« situaciji in mi je žal, da se stvari zapletajo. Čutiti je, da imate res radi punco in njenega otroka. Zdi se mi, da je največji problem pri punci, ki je na nek način »odvisna« od bivšega fanta (se mu boji postaviti meje oz. jih mu ne zmore postaviti), čeprav je, po vaših navedbah, skrajno neodgovoren in manipulativen, verjetno tudi psihično agresiven.
Vi točno vidite situacijo, ki je za punco in otroka, če milo rečem, ne-dobra, in nikakor ne vodi v rešitev, pač pa v vedno večje težave, če bi se (ponovno) odločila oditi nazaj k njemu. Problem je, da žal vsega tega punca sploh še ne vidi in ne razume v kakšen začaran krog se nezavedno zapleta. Vi ji boste to zelo težko predočili ali jo prepričali (tega vam tudi ne svetujem) dokler ne bo sama na nek način pripravljena videti svoje in otrokove stiske. Raje kot se soočati z bivšim partnerjem (in postavljanjem meja, dajanjem odgovornosti, postavljanjem zase in za otroka….), in, verjamem, da zelo težkim prepuščanjem otroka njemu, bo naredila nekaj, kar na prvi pogled zanjo izgleda lažje in kot rešitev – da bi torej ostala z bivšim partnerjem, ki jo je zapustil v nosečnosti in večkrat prevaral. Do tega ima punca vso pravico, žal pa ne vem, če se zaveda, da bo sebe in otroka spravila v zelo neugoden položaj, iz katerega se verjetno spet ne bo zmogla kar tako rešiti. Prepričana sem, da to ne bo dobro za otroka, saj bo s tem, da bi žrtvovala sebe, dala napačen zgled otroku! Mama mora biti najprej sama dobro (kar je tudi njena odgovornost, da poskrbi za sebe), in s tem naredi za otroka največ.
Crazy, gotovo vam mora biti res težko gledati in doživljati vse to. Žal mi je, da vi ne morete storiti toliko, kot si želite, ker je vse odvisno od punce.. Lahko se z njo pogovarjate, ji poveste svoje mnenje in ji svetujete terapevtsko pomoč, ne vem pa, če je na to pripravljena ona. Največ, kar lahko vi storite, je, da ji stojite ob strani, ste z njo in jo sprašujete koliko jo je strah iti nazaj v takšen nespoštljiv odnos (čeprav domnevam, da je ta strah še vedno manjši od strahu biti par dni narazen z otrokom, kar pa bo preživela) in ji dati vedeti, da se s tem ne strinjate, da jo/ju imate zelo radi in si želite biti z njo/z njima, da pa je to njena odločitev in svobodna izbira. Morda jo skrbi, da ji bo bivši partner nagajal ali izsiljeval preko otroka (domnevno nasilje), s čimer se bi se bilo dobro soočiti s strokovno pomočjo. Ne vem kako izgledajo konkretne situacije, na kakšen način se pogovarjajo preko CSD in kako ji lahko pri tem oni pomagajo.
Najlažje bi bilo, če bi bila punca oz. vidva oba pripravljena priti na partnersko terapijo, da se opolnomočita in razumeta kaj se vam/a dogaja, saj so stvari globlje in imajo nezavedno dinamiko s podlagami in vzorci iz družinskega sistema. Dobro pa bi bilo, da tudi vi razmislite in vidite do kdaj ste pripravljeni v takšnem odnosu s punco biti, če ne bo pripravljena ničesar spremeniti..
Vse dobro vam želim.
Najlepše hvala za strokoven odgovor.
Stvar je prišla bolj kot ne,do konca in ona se je odločila, da še bo poiskusila enkrat z bivšim in sicer za začetek na “daljavo” , kar si ne vem predstavljat,kaj bo imel otrok in ona od tega. Ampak da še mu povsem tem,lahko zaupa,pa se mi dozdeva, da za mene ni več možnosti tukaj.
Z njo se je zelo težko pogovarjat o tem,saj je zelo močan in trmast karakter,ko ima nekaj v glavi,to naredi,dejansko ne vidi širše slike. Povedala mi je tudi, da smo še zmeraj lahko v stiku in se tudi kdaj vidimo. Ampak bolj kot razmišljam,se mi dozdeva da si me hoče pustit za “rezervo” če slučajno tam ne uspe.
Jaz bi od take ženske bežal kolikor hitro bi me noge nosile!