Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pulmološki pregled

pulmološki pregled

Pozdravljeni,

Zanima me kaj zajema pulmološki pregled.

Hvala za odgovor.

Lp,

Mary

Spoštovani!

Odvsino od tega, kaj je narobe: anamneza, poslušanje pljuč, ev. spriometrija, rentgenogram pljuč…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pzdrv!

Sem zaskrbljena za očeta, ki je star 68 let. Je sicer zdrav, telsno aktiven, saj skoz nekaj dela (tudi večja fizična dela), ne jemlje nobenih zdravil, redko je prehlajen, uspešno je prestal operacijo kile, če poje malo več jaca-rumenjake in ne vem še kaj, začuti v žolču, vendar mu je dr. rekel, da ni za operacijo, le paziti je treba.

Skrbi me bolj za to, da nikakor noče iti na pregled, saj zlasti starejšim ljudem je potrebno 1x letno iti k dr., pa tudi nam ostalim, a ne? Večina pa nas ne gre, in prav tako moj oče nikakor noče iti. Večkrat reče, da bo kmalu šel, obljubil je že za prejšnjo jesen, pa ne. Saj je dobro, da se dobro počuti, vendar se nikoli ne ve, ker je pač starejši. Kako ga naj “prisilim”, da gre na splošen pregled, saj že leta ni bil pri zdravniku? Probala sem že vse, rekla sem mu celo, da bom zdfravnika poklicala domov!

Mislim, da mora tudi pulmologa obiskati, ker…. ne vem točno opisati, ne da kašlja, ampak…veste ko človeku včasih odide glas (zlasti če dalj časa nisi govoril), pa tudi drugače znamo delati…popravimo si glas, vendar je pri njemu to velikokrat in močneje, tako da zna kasneje tudi že skoraj kašljati, ker se mu tako spremeni glas. Ne vem pa, če ga med tem to kaj pika ali ga boli, ker noče govoriti o tem.
Rekla sem mu že za pulmologa, vendar vem, da če bi tudi šel k zdravniku, ga verjetno ne bi prosil, da bi ga poslal k pulmologu. Kako naj to rešim?

Zanima me še, če človek, ko gre 1x letno na pregled, ali pri tem zdravnik sam opravi preiskave kot so sladkor, holesterol ipd. ali mora to bolnik ekstra prositi? Kakšne preiskave sploh napravi dr. ko gre paciet na splošen pregled?

Najlepša hvala za odgovore.

Lepo pozdravljeni!

Vvivan

Spoštovani!

Ugotovili so, da ljudje, ki ne hodijo k zdravniku, navadno nimajo nobene bolezni, ki bi to zahtevala in so obdobni pregledi brezpredmetni, zato ga nič ne silite. Ko bo imel težave, bo že šel.

Če je kadilec in popije veliko alkohola, naj gre k otroinolaringologu, da bo izključil možnost raka na glasilkah ali v žrelu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close