Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina puljenje zoba in žajbelj

puljenje zoba in žajbelj

včeraj mi je zobozdravnik izpulil zob. Zanima me, če si lahko rano spiram z žajbljem, ker me malo boli.

Hvala za odgovor.
Anja

prvo pravilo je,da se rane izpuljenega zoba ne izpira.vse se bo zrihtalo v nekaj dneh.

l.p.

vzemi zaradi bolečine kak lekadol, če je prehudo. samo aspirina ne

Evo tudi jaz sem ostala včeraj brez enega zoba.
Navodila mojega zobozdravnika:
– ne izpiraj z ničemer,
– čez dan pojej celo banco sladoleda ali kako drugače hladiti mesto,
– proti bolečinam Naklofen duo (2x dnevno vsaj tri dni če ga že začneš jemati)

Kako? A zob si tudi ne umivate nekaj dni po puljenju? Kaj pa, če kakšni ostanki hrane zaidejo v rano, tud tega ne izperete? Sladoled naj je, pa ji bo tis sladkor v luknjo zašel, pa še izpirati po vaše ne sme.

Žajbelj je najboljša stvar za izpiranje in celjenje in razkuževanje. Vem, da so v starih časih imeli zobozdravniki namesto vode v ordinaciji za izpiranje žajbljev čaj.

za makao

delam v zobni ord tko,da vem kaj pišem.ne izpiraj rane.zobe si umiješ in samo splakneš z vodo.normalno je,da gre hrana v rano,vendar se je ta že včeraj zaprla v globini in jo z drezanjem in izpiranjem lahko samo inficiraš.pol pa na stomatološko kliniko,kjer ti jo čistijo vsak dan z fiziološko raztopino,menjavajo chlumske trakce,neprijetno res.

pusti rano pri miru.najboljša navodila ti je dala *dada*

če prav razumem, hrane, ki zaide v rano, se ne odstranjuje. Hmmmm, kaj pa če pol ta zgnije not v luknji??

Zobe si umiješ in splakneš z vodo, a ni boljše splaknit z žajbljem?

Makao, a ti niso še nikoli izpulili zoba? Meni so dva in mi nikoli še ni kaj noter ostalo.

Moj zobozdravnik je meni rekel naj ne izpiram vsaj dokler je rana sveža, da pa ni potrebe, ker prvo kot prvo podobno funkcijo v ustni votlini opravlja slina.

Rana se zelo hitro zapre zato ni nobene bojazni, da bi hrana zašla kam globje v tkiva. Če slučajno kak košček zaide v “luknjo”, narahalo in zelo nežno pogrgraš in izpereš z malo vode. Tukaj bi seveda lahko uporabil tudi čaj, kamilični, žajbelj, a se zaradi tega rana ne bo hireje celila. Kot že rečeno, za dezinfekcijo pa poskrbi telo samo, če pa že misliš, da je bolje, pa tudi ni nobene škode, če izpiraš z čajem, neke posebne koristi pa od tega ni.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Še moje skromno mnenje. Pa četudi me potlčete do fundamenta.
Rano si namaži z medom in povem ti, da je uspeh zagotovljen.

Vprašal bi če lahko dan po tem,ko mi je zobozdravnik izpulil zob prižgem cigareto?

Glede na mojo zamudo z odgovorom ste jo najbrz tako ali tako ze 🙂

Lep pozdrav, Katarina

Po puljenju zaradi vnetja nad zoborm mi je ostal del zoba v korenini. Zobozdravnik pravi de se sploh ne premkne nevarno pa je da bi zlomil kost zato ni nadaljeval.

Lahko pričakujem kak zaplet je to nevarno… ne bi rad spet šel na puljenje tega dela čez nekaj časa?

Nevrno samo po sebi ni. Ce pa bo treba zob kadarkoli kljub polozaju izpuliti, pa bo poseg verjetno malo bolj kompliciran. Za kaj vec pa se obrnite na zobozdravnika.

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close