Najdi forum

puljenje zob

Pozdravljeni

Imam kar dobre zobe, tako vsaj pravi moj zobar,vendar me moti to da jih nič kaj ne popravlja ampak samo puli.Star sem 50 let in vas prosim za splošno razlago kdaj je potrebno da se popravljajo zobje in kdaj ne.Bojim se namreč da bom ostal brez zob.

Pozdravljeni,

če menite, da imate dobre zobe, pa vam jih zobozdravnik vseeno puli, predvidevam, da imate parodontalno bolezen. Pri parodontalni bolezni gre za propadanje obzobnih tkiv, ki je posledica kroničnega vnetja. Le to povzročajo bakterije, ki se nabirajo ob robu dlesni. Posledica je omajanje in postopno izgubljanje zob. Če je vaš zobozdravnik pri vas opazil znake omenjene bolezni, bi vas verjetno seznanil s tem.
Sicer je vzrok za puljenje zob lahko tudi zelo napredoval karies zoba, ki ga ni mogoče odstaniti in zob zadovoljivo oskrbeti s plombo ali prevleko. Pogost vzrok za odstranitev zoba so tudi kronične vnetne spremembe ob korenini zoba, ki jih ne moremo odstraniti in pozdraviti. Zobe pulimo tudi iz ortodontskih razlogov,nadalje pri določenih motnjah grizne funkcije, končno tudi pri določenih sistemskih boleznih in stanjih.
Kakšni natančno so razlogi za puljenje zob pri vas, pa vam bo najbolje pojasnil vaš zobozdravnik.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

Pozdravljeni!

Vprašanje vam zastavljam v imenu mojega očeta. Redno mora jemati aspirin 100, ki preprečuje strjevanje krvi. Zaradi navedenega dejstava mu je že več zobozdravnikov odklonilo puljenje zob. Vsi so zahtevali prekinitev jemanja aspirina, kar pa osebna zdravnica ne dovoli.
Zanima nas vaše mnenje in potencialna rešitev problema.

Lep pozdrav ter hvala za odgovor!

Klemen Polak

Pozdravljeni,

poplnoma razumljivo je, da so zobozdravniki zahtevali prekinitev jemanja aspirina, saj le ta deluje antikoagulantno in preprečuje tvorbo strdka, ki naj bi se formiral v rani po puljenju zoba. Priporoča se, da se dan pred nameravanim puljenjem zoba tabletke aspirina ne vzame, ponovno se jo vzame dan po odstranitvi zoba.

srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

New Report

Close