Puljenje v odrasli dobi
Čeprav sem kot srednješolec nosil fiksni aparat, so se mi zobje premaknili iz “loka”. Pri 34ih imam testno stanje zob. Najbrš so k temu malo pripomogli tudi modrostni zobje, ki sem jih pred 2 letoma že dal izklesati. Ortodont mi zdaj priporoča puljenje obeh spodnjih štiric, da se naredi dovolj prostora.
Je res puljenje edina rešitev? Se da kako zobe enega za drugim premakniti za milimeter nazaj? Če bi na vsaki strani pridobil milimeter prostora, bi levega sekalca (ki se zdaj skriva za desnim sekalcem) morda spravil v vrsto. Po puljenju štirice bi imel na vsaki strani vsaj pol centimetra veliko luknjo, jaz rabim samo milimeter ali največ 2.
Ste bili kdaj v podobni situaciji? Kako ste se odločili? Oz. kako bi se odločili, če bi bili postavljeni v moj položaj?
Spoštovani,
kljub vsem modernim aparatom, ki jih imamo v sodobni ortodontiji na voljo, se moramo še vedno v določenih primerih ortodontskih zdravljenj poslužiti tudi puljenj zob. Kadar je namreč razmerje med velikostjo čeljustnic in velikostjo zob neustrezno in posledično premalo prostora za ustrezno uvrščanje vseh zob, je potrebno puljenje zob. Prav tako se puljenja zob lahko poslužujemo tudi v smislu kamuflaže neustreznega medčeljustnega odnosa. Če strnem, včasih je puljenje zob dejansko najboljša rešitev. Ali je tudi v vašem primeru tako, pa takole na pamet in brez analize vašega primera ne morem oceniti. Srečno!