puljenje osmic
Pozdravljeni!
Poskusila bom zadeve opisati čim bolj jedrnato, čeprav je situacija precej kompleksna.
Imam zelo zelo majhno čeljust. Že kot otroku so mi pulili mlečni trojki zgoraj, ker ni bilo prostora za stalne zobe. Kasneje sem imela stalne zobe nametane kot da bi mi jih kdo “s fračo nastreljal v čeljust”. Dvojka zgoraj je rasla nad vrsto, trojka za vrsto, v spodnji čeljusti so bili zobje prekrižani in zamaknjeni. Krepko vrsto let sem se zdravila na stomatološki kliniki s snemnimi aparati in kljub očitnemu neuspehu mi izbrana zdravnica ni želela namestiti fiksnega aparata, čeprav je imela opravljeno tovrstno specializacijo in je imela ustrezne materiale, da bi to opravili prek zdravstvenega zavarovanja. Spulila mi je samo stalno štirico zgoraj in konec. Seveda so se zato vsi zobje zamaknili sčasoma v tisto stran, tako da sem imela sredino med stalnima enkama na koncu za cca. 5 mm zamaknjeno v smer puljenja.
Nato smo se odločili za samoplačniški fiksni aparat pri zasebnici. Ko mi je pogledala v usta se je samo prijela za glavo in rekla, da mi ne more nič pomagati, dokler ne dam ven še spodnje štirice na isti strani in obeh petic na drugi strani. Na ortopanu so se videle tudi zasnove za vse štiri osmice, a sem kljub temu dobila fiksni aparat. Nosila sem ga dve leti (7. in 8.r. OŠ) in nato še leto in pol snemni aparat, ki mi je čudovito popravil zobno linijo in tudi močno odprt ugriz. 3 leta po odstranitvi fiksnega aparata (in torej tudi še leto in pol po prenehanju nošenja snemnega aparata) je bilo stanje še vedno krasno. Nato so mi v kratkem času izrasle vse 4 osmice (nekje pri 19-ih letih), zobna linija (spodaj in zgoraj) se je spet podrla in ugriz je spet močno odprt. Ortodontka ni želela nič slišati o tem, da bi morali že prej odstraniti osmice, ampak je okrivila samo moje pomankljivo nošenje snemnega aparata.
Danes sem stara 25 let in videti je, da se zobna linija še vedno malenkost spreminja. Poleg tega imam po ugotovitvi osebne zobozdravnice hudo nepravilen griz. Poleg odprtega griza imam stik med zobmi samo med šesticami in sedmicami (drugje se zobje sploh ne stikajo) in še tam je stik direktno zob-na-zob, tako da je že opazna obraba zobnih vršičkov in imam baje lahko v starosti zaradi slabega prežvekovanja hrane tudi težave z želodcem. Sedaj razmišljam, da bi si dala odstraniti vse štiri osmice. Se vam zdi to glede na opisano situacijo sploh smislno? Bi se zobje, ko bi bilo malo več prostora v čeljusti vsaj malenkostno sami razvrstili nazaj ali je to možno samo spet s fiksnim aparatom? Sem glede na potek zdravljenja kljub starosti upravičena do česarkoli prek zavarovanja (ortopan, puljenje, nov fiksni aparat)?
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Spoštovana Sunshine_,
o poteku ortodontskega zdravljenja jaz ne morem soditi, ker nimam niti vseh podatkov niti ustrezenga znanja.
Odločitev o odstranitvi modrostnikov je v prvi vrsti vaša, ne glede na vsa mnenja in priporočila, ki jih boste dobili. V vašem postu nisem zasledila, kaj vam je glede modrostnih zob svetovala osebna zobozdravnica – so zobje popolnoma izrasli, imajo normalen položaj ali so nagnjeni,….. Glede na vašo starost menim, da odstranitev modrostnikov položaja drugih zob, brez ortodontske terapije, ne bo izboljšala.
Do ortodontskega zdravljenja sicer ste upravičeni, vendar ne v breme zavarovalnice, mislim pa, da vam ortopan in ekstrakcijo modrostnikov lahko naredi osebna zobozdravnica, ki storitev zaračuna zavarovalnici.
Sama sem sicer imela precej blažje probleme s premajhno čeljustjo. Ortodont mi je v OŠ izdrl vse stalne štirice. Imela pa sem aparat na zgornji čeljusti, ki sem ga nosila samo preko noči. Ko sem čutila da mi rastejo osmice, sem na kontroli to omenila ortopedu, pa mi je samo čestital, drugega komentarja ni bilo. Ko sem že študirala, so te osmice končno pridrle ven, ampak kar nekako niso hotele izrasti. Osebna zobozdravnica me je poslala po drugo mnenje k ortopedu (istemu, h kateremu sem hodila v OŠ in SŠ), ki se je strinjal s puljenjem oz. izrezom osmic. Potem mi je osebna zobozdravnica napisala napotnico za izdrtje osmic v bolnici Celje. Vse je plačala zavarovalnica. Zobozdravnica mi je svetovala puljenje osmic, ker bi mi drugače pokvarile ugriz.
jaz sem čutila, da mi rastoče osmice pritiskajo na ostale zobe. Nekateri so namreč tako tesno skupaj, da še z zobno nitko težko pridem mednje. Po odstranitvi osmic se je stanje izboljšalo v tem, da tega pritiska nisem več čutila.
Svetujem ti, da se pogovoriš z osebnim zobozdravnikom. Tudi oni so namreč pristojni za takšne odločitve. V kolikor ti osmice še vedno pritiskajo na ostale zobe, je po moje zelo verjetno, da se bo stanje po odstranitvi osmic vsaj ustalilo, če ne malenkost popravilo.