Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija puljenje osmic

puljenje osmic

Imam dilemo, pri kateri bi rada pošteno mnenje. Stara sem 26 let in imam vse osmice, na eni (levo zgoraj) se je pojavil karies. Zdravnica mi priporoča, da ga izpulim in hkrati bi lahko še ostale tri. Zobje so namreč vsi eden zraven drugega in jih osmice potiskajo naprej. Spredaj, zgoraj, se enka in dvojka že tepeta za prostor, enka rine naprej, dvojka se umika nazaj. Spodaj so še skoraj vsi zobje v ravni vrsti. Opazi se malenkost odmikov, ampak slišim, da bo to baje z leti slabše. To osmico, ki ima karies, bom verjetno prav gotovo dala ven, kaj pa naj naredim z ostalimi? Sedaj sem že tako daleč, da sem šla slikat zobe in je zdravnica rekla, da me pošlje na kirurgijo, ker ona tega ne bo delala. Kako sploh to poteka? Izpulijo vsakič en zob, ali kako? Je pametno izpuliti vse? Lahko pride do kakih komplikacij? Najbolj me moti, ker bom izpulila zdrave zobe, drugi, ki so polni zalivk, bodo pa ostali.

Spoštovana Vesna,

brez pregleda je zelo težko dati res dober nasvet. Tako vam ne morem napisati, ali je smiselno odstraniti vse zobe, ali samo nekatere. O tem bosta odločala vaša zobozdravnica in kirurg, ki bo poseg opravil.
Če modrostni zobje nimajo prostora, potem je njihova odstranitev vsekakor smiselna. Če vas skrbi, da boste ob zdrave zobe, naj vas potolažim. Modrostni zobje imajo pogoste nepravilne oblike kron in korenin in so zdravljenja teh zob pogosto težavna, če ne celo nemogoča.
Pri odstranitvi dobite lokalno anestezijo, ekstrahirajo se posamezni zobje (vsakič eden). O komplikacijah je le nekaj vprašanj nazaj pisal dr. Gorjanc (kirurg).
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Vesna,

Tesno stanje zo v čeljusti je le ena od indikacij za odstranjevanje “zdravih” modrostnih zob, obstaja pa še nekaj pomembnejših: globok karies delno izraščenih osmic, kronična ali ponaljajoča se vnetja ob kronah delno izraščenih osmic, nastanek ciste iz tkiv, ki obdajajo neizraščen zob, poškodba sosednjih zob (korenin) zaradi nepravilne smeri izraščanja. Ali je tesnemu stanju pri Vas (razen pri enem zobu) pridružene še kakšna indikacija, žal ne vem.
Dejstvo je, da je zaradi dejanskih ali zelo verjetnih težav z osmicami v prihodnosti (na to je mogoče sklepati iz položaja, smeri izraščanja… skratka parametrov vidnih na rtg sliki), takšne zobe pametno odstranit pred 30. letom starosti, saj je v kasnejših letih odstranjevanje praviloma težavnejše.
Kako poseg poteka in kakšni so mogoči zapleti lahko preberete na “http://www.kclj.si/maxfacoral/page14.htm “.
V lokalni anesteziji odstranimo največ dva zoba istočasno (na isti strani zgoraj in spodaj).
Za vse ostalo (tudi glede vprašanja o smiselnosti odstranitve “zdravih” osmic ob karioznih ostalih kočnikih) bo potreben pregled in osebni pogovor s kirurgom.

Lep pozdrav,

asist. Matija Gorjanc
maksilofacialni kirurg

New Report

Close