Puljenje modrostnega zoba
Pozdravljeni,
Že nekaj časa bi mogla it na puljenje modrostnih zob saj mi rastejo v sedmice. Problem je da imam grozen strah pred zobozdravniki saj vedno ko so mi kaj delali kljub injekcij bolj ko ne vse čutila in bila je prisotna tudi kar močna bolečina (dovolj da sem se pri starših zjokala od sile) Posledično si sploh ne predstavljam kako bi preživela puljenje modrostnega zoba saj me skrbi da mi injekcija nebi prijela. Poleg tega še me je dodatno prestrašila kolegica ki je kljub injekciji tudi čutila bolečino ko je šla na modrostni zob.
Kakšne opcije imam sploh? Ali so injekcije za puljenje bol močne? Res si ne predstavljam kako bi to potekalo da bi me bolelo, poleg tega so še me na pregledu prestrašili da mi lahko čeljust zlomijo vendar ker sem mlada se hitro celi kar me ni ravno pomirilo. Pred kratkim sem bila tudi pri svojem zobozdravniku in seveda sem spet vse čutila kljub injekciji.
Res ne vem kaj naj morem dat ven vendar me je enostavno grozno strah.
Pozdravljeni. Prispelo je še eno podobno pismo in predvidevam, da ste vi poslali dve. Torej, naj vas potolažim, kirurg zanesljivo ne bo pristopil k operaciji, predno se ne prepriča, da je anestetik prijel. Morate se pa zavedati, da lokalni anestetik odpravi ostro bolečino, medtm ko občutek za dotik, pritisk in vibracije ostane, ampak ne gre za bolečino. Problem pri prestrašenih pacientih je, da ves čas samo čakajo, kdaj jih bo zabolelo in že navaden pritisk doživijo kot bolečino. Zato je smiselno, da na poseg pridete uro prej in prejmete tableto za pomiritev, kajti dokazano je, da potem tudi anestetik bolje prime. V nobenem primeru pa kirurg ne bo izvajal posega, če boste kljub anesteziji čutili bolečino in o tem se je treba pred prvim rezom prepričati. Nima pa smisla čakati, da pride do vnetnih zapletov ob zobu, kajti potem bo treba operirati na vrat na nos in tudi vi boste še manj pripravljeni na operacijo. Lepo vas pozdravljam, David Dovšak
Pozdravljeni,
lepo prosim za vaše mnenje. V po e deljen sem bila na izklesu v impatološkem centru Kranj. Za delno izrasel levi modrostni zob. So mi s težavo uredili in zašili. Takoj naslednje jutro sem opazila da so vsi šivi popokali. Sedaj je luknja in se vidi kost. Je tudi zelo boleče. Se bo zadeva zacelila brez šivov? Oz. Se bo tista luknja nekako zarasla?
hvala v naprej.
Pozdravljeni. Rana po odstranitvi modrostnih zob se zašije, ker je običajno večja od same odprtine, ki jo povzroča izrasel zob. Po odstranitvi šestic na primer se ran ne šiva. To vam pišem zato, da ne boste prestrašeni, če kateri od šivov popusti ali izpade. Rana se bo zanesljivo zacelila, obstaja pa večja verjetnost, da pride do razgaljenja kosti in s tem do bolečin. Te trajajo lahko do nekaj dni in se jih brez težav obvlada z običajnimi protirevmatskimi analgetiki. Sluznica pa se zapre v nekaj tednih, praviloma povsem v dveh mesecih.
Lepo vas pozdravljam, David Dovšak