puljenje in mosticek
pozdravljeni,
zobozdravnik mi je danes izpulil 2 zoba (zadaj zgoraj).naredil mi bo mosticek iz 4 zob in sicer menda v roku 10dni.
glede na to da ste v tem forumu ze pisali ,
“da celjenje rane po običajni ekstrakciji običajno traja 7-10 dni, če ni zapletov. Vsa okolna tkiva pa so popolnoma zaceljenja šele v nekaj mesecih”
me zanima ce se bosta rani v tem casu ze zacelili oz. ce je dobro da se v tako kratkem casu naredi nad rani mosticek ali je bolje nekaj casa pocakati da se rani zacelita in se sele potem dela naprej protetiko?
koliko casa vi priporocate da mine od puljenja do delanja mostickov na tem mestu?
v enem izpljenem zobu sem imela granulom in vnetje ze pred casom ki pa ni bilo zdravljeno.za vnetje mi je danes povedal zobozdravnik.takrat na zdravlje nisem sla,me je pa takrat kar nekaj casa zelo bolel zob,vendar se je potem umirilo.
ali se zato celjenje rane izpuljnenega zoba lahko podaljsa oz. zakomplicira?
hvala za odgovore.
lp
Spoštovana mmm.,
sama ekstrakcijska rana se zaceli dokaj hitro, nekaj mesecev pa traja, da se vsa obzobna tkiva preoblikujejo in da prazno alveolo (mesto, kjer se je nahajal zob) zapolni kostnina.
Pri manjkajočih zobeh je ponavadi problem v tem, da se sosednji in nasprotni zobje nagnejo oz. spustijo v predel, kjer zoba ni več, zato je smisleno mostiček narediti v nekem realnem času. Večji problem je izdelava protez, katerih prileganje je odvisno od “Oblike” tkiv pod njo in če se tkiva še niso povsem preoblikovala, je proteza lahko hitro neuporabna.
OSebno se mi zdi 10 dni prehitra doba za izdelavo mostička, sploh, ker ne gre za predel, kjer bi bila vprašljiva estetika. Poleg tega imamo ravno za to na voljo začasne prevleke oz. mostičke, ki nam omogočajo, da se rane dobro zacelijo, ljudje pa imajo vseeno nek zadovoljujoč videz.