Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija puljenje dlačic v nosu in furunkel

puljenje dlačic v nosu in furunkel

Spoštovani

Imam bulico hrasto v levi nosnici ki občasno zgine in se zopet pojavi. Na otip je boleča, včasih se preseli tudi v desno nosnico vendar je na levi strani večja in bolj moteča. Bila sem pri ORL,  vendar pri pregledu zaenkrat ni ugotovil kaj se dogaja, razen kronični rinitis. Zelo me je strah, ker sem pred 4 leti prebolela raka jajčnika, vendar nisem imela kemoterapije,.  Zelo me je strah, da bi se tudi tu dogajalo kaj hudega. Prosim za pomoč kaj mi je narediti. Kaj se dogaja po vašem mnenju. (starost 59 let)

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

ta bulica, ki se pojavi in izgine, je najverjetneje okužba dlačnega mešička z bakterijami – furunkel . Vzrok je puljenje dlačic in praskanje, pretirano drgnjenje z robčki, stiskanje “mozoljčka”.

Začetna odrgnina se pozdravi z antibiotičnim mazilom (mora biti učinkovito za stafilkoka), v napredovalih – hujših primeruih z rdečino nosu, oteklino ali celo vročino pa je potrebno sistemsko zdravljenje z antibiotikom (pogosto celo intravensko).

Če bi imeli tumor, ta ne bi izginjal.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close