puljenje
Lep pozdrav!
V ponedeljek sem naročena pri zobozdravniku zaradi puljenja sedmice.
Nekaj časa je poskušal zdraviti zob z zdravilom, po kakih 14 dneh pa me začel zelo boleti, poslal me je na slikanje. Po sliki je ugotovil, da imam vnetje okrog korenin in da je za puliti. Zanima me do kdaj je možno rešiti zob? Zaradi velikega strahu pred puljenjem sem že zdaj zelo živčna, a zaradi tega ker dojim ne smem vzeti kakega pomirjevala. Ker mi še nikoli niso pulili zob, tudi mlečni zobje so šli lepo ven, me zanima kako to poteka, saj me že zdaj vsi strašijo.
Upam, da vprašanja niso preveč otročja, toda res si ne predstavljam, kako lahko zob kar izpulijo.
p.s. tudi vrtanje je zame groza
Hvala za odgovor
Branka
Spoštovana Branka,
če je zobozdravnik ocenil, da se zoba z zdravljenjem ne da več ohraniti, potem ga je potrebno odstraniti, da vam ne bo povzročal dodatnih težav.
Pred posegom boste dobili anestezijo, ki vam bo popolnoma odvzela občutek bolečine (čutili pa verjetno še boste). Po 10-15 minutah lahko zobozdravnik prične z ekstrakcijo. Najprej bo s posebnim vzvodom zob omajal, nato pa s kleščami potegnil iz čeljusti. V primeru, da je zobna krona močno okvarjena in ne dopušča dobrega oprijema, bo potrebno zob separirati in odstraniti vsako korenino posebej (spodaj 2, zgoraj 3). Po ekstrakciji bo še očitil rano, da odstrani vse vnetne ostanke in postopek je končan. Anestezija vam bo držala vsaj 2 uri. Svetujem vam, da še v tem času zaužijete kakšen analgetik (npr. Lekadol – lahko tudi če dojite), da bo že deloval, ko popusti anestezija.
Kar pogumno, prijaznih pripovedovalcev strašljivih zgodb pa nikar več ne poslušajte.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana Andreja,
ne vem, če je smiselno jemati analgetik že pred posegom, v katerem boste dobili lokalno anestezijo. V tem času bolečine ne boste čutili, analgetični učinek pa bo tudi prej nehal delovati. Za preprečevanje bolečine po posegu je dovolj zgodaj, če vzamete analgetik po posegu oz. takoj, ko začutite, da je lokalna anestezija začela popuščati.
Lepo pozdravljeni!