Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje puberteta

puberteta

Imam devetletnika, ki že mutira in je tudi že poraščen. Skrbi me, da je to že nekoliko prehitro, saj izgleda od svojih vrstnikov vsaj dve leti starejši. Celo desetletniki izgledajo mlajši od njega. Je zelo hitro utrujen in brez energije. Spoznali smo kiropraktika, ki je rekel, da ima premalo razvita pljuča za svojo velikost. V enem letu je zrasel za 25 cm – iz 120 cm na 145 cm (števika noge iz 33 na 39). Skratka, bil je med najmanjšimi v razredu, sedaj pa je največji. Če bo pri desetih letih že po obrazu poraščen, se bodo že otroci iz njega norčevali.
Ali gre lahko za hormonske motnje?

Konec tretjega razreda so imeli sistematski pregled. Splošna zdravnica ni glede tega nič omenila, sestra je samo rekla, da nekateri pač hitreje odraščajo. Je pa zdravnica opazila nekakšno majhno kilo v levem modu. Napisala je napotnico in naročeni smo šele konec novembra. Ker sem glede teh stvari zelo neuka, me skrbi, da bi bilo karkoli narobe oz. prepozno za zdravljenje. Sina v modih nič ne boli.

Lepo prosim za hiter nasvet, ker imam ponoči more in sanjam, da se moj sin spreminja iz sladkega, nežnega otročka v volkodlaka.

Spoštovani!

Pri vašem sinu gre najverjetneje za normalne spremembe v zgodnji puberteti. Manjša kila v levem modu ni v povezavi z dokaj naglo rastjo vašega sina. Menim, da ni razloga za preplah.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close