Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Pu mi je predlagal naj se obrnem na vas

Pu mi je predlagal naj se obrnem na vas

Pri nas nimamo pediatra. Hodiva k splošnem zdravniku. 5 tednov nazaj je bil naš 2 letnik bolan- dobil Ceclor. Nanj dobil po nekaj dnevih alergijo in znova vročino(2 dni), poslali so ga v bolnico na pregled. Levkocitov 21, sedimentacija povišana. Prehlad, dobil sirup proti alergiji. Šla domov – nič našli. Vročina padla vse o.k.. Ko dama po 3 dneh kri slabokrevn. Po 1 tednu kri bolje, levkociti še vedno 20. Po 14 dneh levkociti narastli na 23. Nima vročine, malo teče iz nosu. Drugače o.k.. Ful me je strah kaj bi lahko bilo ? Prosim svetujte mi ?

Spoštovana Janja!

Na osnovi navedenih podatkov, (žal), ne morem reči nič določnega. Otrok ima stalno povišane levkocite: 20, 23, 21 niso bistvene razlike. Pri dalj časa trajajči okužbi so lahko tudi levkociti dlje povišani. Navedli ste tudi nekaj znakov okužbe: vročina, izpuščaj (pred 3 tedni), kasneje pa izcedek iz nosu. Celoten potek bolezni me močno spominja na infekcijsko mononukleozo pri majhnem otroku, predvidevam pa, da so ustrezne teste opravili v bolnišnici?? (infekcijsko mononukleozo povzroča – Ebstein virus, ki spada v skupino herpes virusov)
Taki testi so:
– npr. diferencialna bela krvna slika; z njo ugotavljamo kakšne vrste levkocitov so prisotne, pri infekcijski mononukleozi pa iščemo značilne enojedrne limfocite;
– določanje C-reaktivnega proteina (CRP)- ki nam pripoveduje o vnetju in novih zagonih vnetja; v grobem tudi razlikuje med virusno in bakterijsko okužbo;
– specifične serološke preiskave, s katerimi določamo specifična protitelesa.

Nekatere okužbe lahko trajajo kar dolgo (4 do 6 tednov), taka je npr. tudi virusna okužba infekcijska monukleoza. (Tudi nekatere druge okužbe lahko trajajo več tednov – npr. adenoviroze…).
Glavno vodilo pri oceni otrokovega stanja naj vam bo vsekakor “splošno stanje” – dobro počutje. Otroka je potrebno spremljati. Za razjasnitev infekcijske bolezni vsekakor svetujem spremljanje CRP, določitev diferencialne bele krvne slike in po potrebi tudi serološko diagnostiko.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close