Pu mi je predlagal naj se obrnem na vas
Pri nas nimamo pediatra. Hodiva k splošnem zdravniku. 5 tednov nazaj je bil naš 2 letnik bolan- dobil Ceclor. Nanj dobil po nekaj dnevih alergijo in znova vročino(2 dni), poslali so ga v bolnico na pregled. Levkocitov 21, sedimentacija povišana. Prehlad, dobil sirup proti alergiji. Šla domov – nič našli. Vročina padla vse o.k.. Ko dama po 3 dneh kri slabokrevn. Po 1 tednu kri bolje, levkociti še vedno 20. Po 14 dneh levkociti narastli na 23. Nima vročine, malo teče iz nosu. Drugače o.k.. Ful me je strah kaj bi lahko bilo ? Prosim svetujte mi ?
Spoštovana Janja!
Na osnovi navedenih podatkov, (žal), ne morem reči nič določnega. Otrok ima stalno povišane levkocite: 20, 23, 21 niso bistvene razlike. Pri dalj časa trajajči okužbi so lahko tudi levkociti dlje povišani. Navedli ste tudi nekaj znakov okužbe: vročina, izpuščaj (pred 3 tedni), kasneje pa izcedek iz nosu. Celoten potek bolezni me močno spominja na infekcijsko mononukleozo pri majhnem otroku, predvidevam pa, da so ustrezne teste opravili v bolnišnici?? (infekcijsko mononukleozo povzroča – Ebstein virus, ki spada v skupino herpes virusov)
Taki testi so:
– npr. diferencialna bela krvna slika; z njo ugotavljamo kakšne vrste levkocitov so prisotne, pri infekcijski mononukleozi pa iščemo značilne enojedrne limfocite;
– določanje C-reaktivnega proteina (CRP)- ki nam pripoveduje o vnetju in novih zagonih vnetja; v grobem tudi razlikuje med virusno in bakterijsko okužbo;
– specifične serološke preiskave, s katerimi določamo specifična protitelesa.
Nekatere okužbe lahko trajajo kar dolgo (4 do 6 tednov), taka je npr. tudi virusna okužba infekcijska monukleoza. (Tudi nekatere druge okužbe lahko trajajo več tednov – npr. adenoviroze…).
Glavno vodilo pri oceni otrokovega stanja naj vam bo vsekakor “splošno stanje” – dobro počutje. Otroka je potrebno spremljati. Za razjasnitev infekcijske bolezni vsekakor svetujem spremljanje CRP, določitev diferencialne bele krvne slike in po potrebi tudi serološko diagnostiko.
Lep pozdrav!
Nina