Najdi forum

PTH

Moj mož ima že nekaj časa preveč kalcija v krvi. Sedaj so ugotovili da ima povišan PTH in so ga napotili k endokrinologu. Iz KC je dobil včeraj obvestilo, da so se na podlagi priloženih izvidov ugotovili, da ga bi za nekaj dni hospitalizirali. Kaj sploh pomeni taka motnja, kakšne preiskave lahko pričakujemo in kakšno je zdravljenje?

Spoštovani,

iz napisanega ni moč postaviti diagnoze. Predvidevam pa, da je predlagana hospitalizacija namenjena opredelitvi vzroka povišanega kalcija in potrditvi prevelikega delovanja obščitničnih žlez. Običajno v sklopu preiskav opravijo laboratorijski pregled krvi in urina, ultrazvok vratu in ev. pregled ščitnice, scintigrafijo obščitnic, merjenje kostne gostote. Če je diagnoza potrejena, sta v nadaljevanju dve možnosti, odvisni od izsledkov prej naštetih preiskav – operacija ali spremljanje.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Končno smo dočakali hospitalizacijo. Možu so danes opravili UZ ščitnice, kjer se baje vidijo neke premenbe in so mu nekako nakazali da bo potrebna operacija. Pred enim letom je imel PET CT, ki ni pokazal nobenega metabolnega kopičenja. Kakšne, bi lahko bile te spremenbe in kaj pričakovati za naprej?

Spoštovani!

Spremembe, ki so jih opazili na UZ ščitnice so verjetno gomolji ali ciste, ki niso metabolno aktivni in jih zato na PET CT niso opazili. Spremembe so najverjetneje benigne, predvidevam pa, da bodo opravili tudi dodatne preiskave za opredelitev stanja: scintigram, po potrebi tankoigelno biopsijo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close