PSVT
Pozdravljeni,
Stara sem 23 let. Ze dve leti in pol imam tezave z anksioznostjo, ki se kaze z hitrim pulzom, ko me daje panika.
4 tedne nazaj sem imela rutinsko laparaskopsko operacijo ciste ne jajcniku. Pres operacijo sem imela tudi EKG. Zaradi visokega pulza (150/min) so mi ga merili 15min in najnizja vrednost je bila 123/min. Na EKG je pisalo supraventrikularna tahikardija. Npr pri enem izmed ekg-jev, ko sem imela isto visok pulz, pa je na izvidu pisalo samo sinusna tahikardija. Kaksna je razlika?
Zanima me tudi, koliko je to stanje nevarno? Naj se 1x spomnem, da se mi take vrednosti pojavijo, ko me daje panika (npr pri zdravniku), doma mi utrip gre max do 110.
Drugace je moj utrip normalen 60-80/min, pritisk normalen.
Hvala in lp!
Srčni utripi pri zdravem srcu se sprožijo v skupini celic na meji med desnim preddvorom in desnim prekatom. Imenujemo jih “sinusni vozel”. Hitrost “delovanja” sinusnega vozla je različna. V mirovanju pri odraslem človeku se sprožijo dražljaji za krčenje srca v veliki večini primerov med 60 – 80 krat na minuto, pri športno aktivnih ljudeh malo pod 60, pri živčnih ljudeh okrog 100 in več, čemur pravimo sinusna tahikardija. V izjemnih primerih se dražlaji ne sprožijo v “sinusnem vozlu” pač pa v drugih predelih preddvorov in so vedno mnogo hitrejši kot dražljaji, ki nastanejo v “sinusnem vozlu”. Ni jih težko ugotoviti zato ker je slika EKG povsem drugačna kot slika EKG pri delovanju sinusnega vozla. Te dražljaje imenujemo “paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (PSVT). Taki napadi so lahko zelo kratki, lahko zelo dolgi, lahko se ponavljajo poredkoma lahko pogostoma. Če trajajo več ur bolnika kar utrudijo. Napade PSVT preprečujemo in zdravimo z različnimi zdravili.