Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija psoriaza in artritis

psoriaza in artritis

Pred približno letom dni sem zbolela z psoriazo.Dobila sem jo po komolcu najhuje pa je na glavi.Žal pa se je bolezen tako razvila da sem dobila zraven psoriaze še artritis tako da se sedaj reče moji bolezni psoriatični artritis.V neki zdravstveni knjigi pa sem prebrala da 5% bolnikov s psoriazo zboli z mojo vrsto artritisa.Žal pa kaj več o te bolezni nisem našla na nobeni drugi spletni strani zato se obračam na vas in vas prosim če mi lahko še kaj svetujete o tej bolezni. za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovana Damjana!

Kljub povezavi z luskavico (psoriazo) obravnavajo psoriatični artiritis pri nas revmatologi in ne dermatologi.
Zato le nekaj osnovnih informacij: psoriatični artiritis je vnetna sklepna bolezen, ki je pridužena kožni obliki luskavice. Dejansko se pojavlja psoriatični artritis pri pribl. 5% bolnikov z luskavico, enako pogosto pri moških in ženskah, običajno pa izbruhne med 30. in 55. letom starosti. Mehanizem povezave med spremembami na koži in sklepih še ni zadovoljivo pojasnjen.
Pogosto so prizadeti mali sklepi rok in nog, prizadeti prsti so lahko otekli in klobasasti. Na rentgenski sliki so vidne spremembe na hrbtenici. Spremembe na sklepih se ponavadi pojavijo pozneje kot spremembe na koži, včasih pa tudi sočasno ali prej kot spremembe na koži.
Glavni cilji zdravljenja so lajšanje bolečin, umiritev vnetja, ohranjanje gibljivosti sklepov in hrbtenice ter preprečevanje nastanka deformacij sklepov. Pri hujših oblikah bolezni pridejo v poštev tudi imunomodulirajoči ali kortikosteroidni preparati.

Kot rečeno, pa se natančneje o bolezni in možnostih zdravljenja pogovorite z revmatologom.

Vem,da psoriatični artritis obravnavajo pri nas revmatologi.Žal pa je pri revmatologu takšna vrsta,da se z revmatologinjo o tej bolezni še nisva uspeli pogovoriti.Tako,da mi je predpisala Methotrexat in sedaj hodim na krvne preiskave vsako toliko.Ker pa sem največ o psoriatičnem artritisu prebrala prav v knjigi o dermatologiji sem se obrnila na vas.In za vaš odgovor se vam se vam prav lepo zahvaljujem saj vem ,da ste za ta odgovor zapluli v vode revmatologije.Še enkrat prav lepa hvala od Damjane.

Spoštovani! Ker sem bila z vašim odgovorom prezadovolna bi vas rada vprašala še nekaj.Zaradi psoriaze sem bila že pri dermatologu.Predpisal mi je mazilo deprosalic v lekarni pa sem kupila še šampon saj imam največ luskavice prav na glavi.Zelo pa me moti da se mi lasje sedaj zelo hitro mastijo in mi tudi zelo ispadajo tako, da imam spredaj lase že zelo redke.Zanima pa me ali bojo lasje ponovno zrastli in postali gosti kakor so bili prej?In če obstaja kakšno sredstvo,ki bi pomagalo pri odstranitvi odmrlih lusk ,ki mi padajo iz lasišča. Saj ne morem obleči nobene bluze ,ki bi bila temne barve,ker zgledam kakor da bi me negdo posul z prhlajom.Tudi razna olja sem že poskusila a brez uspeha.Ali obstaja še kakšen šampon za odstranitev odmrlih lusk? Ali bi pomagal šampon had and shoulders?
Za ponoven odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav! Damjana

Spoštovana Damjana!

Če imate obsežnejša žarišča luskavice v lasišču, samo šampon verjetno ne bo zadostoval. Pogovorite se z vašim dermatologom in verjetno vam bo predpisal dodatno še kak losijon. Pri obsežnem prhljaju lahko lasje močneje izpadajo, vendar se to izpadanje po umiritvi prhljaja ponavadi tudi umiri.

Pozdravljena Damjana
Moj mož je star 35 let in že 20 let boleha za psoriazo, ki sedaj zdravniki v bolnišnici Maribor so ugotovili še artritis, sedaj ima diagnozo psoriatični artritis. Mi dva z možem sploh nič nisma bila seznanjena o psoriazi, ko se je pa prijavil DRUŠTVO PSORIATIKOV v Celju in sedaj čisto vse vema, ki tudi so mu odobrili za zdravljenje na Debeli rtič, točno sedaj ne ven nekaj malega je treba plačati, za letno članarino. Sedaj imajo vsako sredo sestanek v Laškem o tej bolezni nato pa lahko se greš malo kopati in telovaditi, no to je dobra volja vsakega. Vam povem draga Damjana, da nisva z možem še videla kako so še nekateri bolani, ko to vidiš se malo zamisliš, ki sem videla hujše oblike psorijaznega artritisa vam povem,da mi je srce paralo, ko sem to gledala ampak kaj si moremo pomagati življenje je pač tako, in ga moramo živeti kot nam je dano. Jaz osebno mojemu možu stojim ob strani pa sem se poročila z možem, ki je imel še tedaj psoriazo, sedaj sem mu pa priporočala, da se maže z ognjičovo mazilo in vam povem, da mu pomaga. Probajte še vi se mazati z ognjičevim mazilom mož isto ima veliko po glavi in mu tudi lasje odpadajo in si vsak drugi dan umiva z šamponom, ki mu ga je zdravnik prepisal, pa še mu je prepisal neko tekočino za mazanje po lasišču, ki pravi da po tistem mazanjem ga peče eno uro nato je dobro in se super počuti. Sedaj draga Damjana prosite vašega zdravnika za nasvet, ki ne vem z katerega konca ste doma, in se vpišite v to DRUŠTVO, zagotovo se boste bolje počutili. Sedaj vam želim vso srečo pri zdravju, kot stari pregovor pravič če zdravja bo bomo imeli vsega dosti.
Veliko sreče vam želi marelica pa pišite kaj

New Report

Close