Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Psoriasis in morebitna rešitev?

Psoriasis in morebitna rešitev?

Pozdravljeni.
Pisal sem že v rubriki dermatologija, pa bom še tukaj:

Med raziskovanjem bolezni sem našel članek o novem zdravilu, ki naj bi pomagal. Ne gre za mazilo, pač pa tabletke. Seveda ga ni možno dobiti pri nas, kaj šele na recept. Imenuje se Dermylex, znan tudi kot XP-828L.

Več informacij:

http://www.dermylex.com/us/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17234108

http://en.wikipedia.org/wiki/Psoriasis#Systemic_treatment

( A new natural systemic option, XP-828L, for mild to moderate psoriasis relief has been developed by a Canadian life science and technology company. This oral product with clinically proven efficacy and safety is extracted through a patented process from whey and has immuno-modulatory effects.[16][17][18])

Tablete je treba užiti približno 2 meseca. Rezultati so, če ste pregledali povezave, ki sem jih navedel nekoliko zgoraj, zelo optimistični.
Ker se nebi rad prenaglil, se obračam na Vas in me zanima, če ste seznanjeni s tem zdravilom, kakšna so Vaša mnenja (če ste prebrali povezave)? Vesel bom kakršnih koli informacij.
Hvala

Spoštovani,

pregledala sem povezave. Dermylexa sicer ne poznam, razumela pa sem, da to pravzaprav ni strogo gledano “zdravilo”, pač pa bolj v smeri prehranskega dopolnila. Manjkajo podatki o natančnem mehanizmu delovanja (če je poznan), o stranskih učinkih (ki jih ima vsako zdravilo), klinične raziskave pa so bile opravljene na premajhnem vzorcu, da bi bili rezultati lahko reprezentativni.
Na podlagi prebranega bi se zelo težko opredelila za ali proti, svetujem vam obisk in posvet pri svojem zdravniku/dermatologu.

Lep pozdrav, Katarina

Dermatolog ni poznal tega “zdravila”. Ker ste se najprej opredelili da gre za prehransko dopolnilo, nato pa govorili, da ima vsako zdravilo stranski učinek – se to navezuje prav tako na “prehranska dopolnila”?
Glede na to da imajo kontaktni e-naslov, jim seveda lahko pišem, a ne vem kaj specifično vprašati, da se lahko potem osebni zdravnik / dermatolog odloči, ali se splača probati ali ne.
Se strinjam, test je bil delan na zelo majhnem številu ljudi.

Našel sem še tole:

Natural health products (NHPs) or complementary and alternative medicine (CAM) are commonly used to prevent disorders or support the usual treatments of many diseases. XP-828L, a whey protein extract, has demonstrated potential benefits for the treatment of mild to moderate psoriasis. The aim of this study was to analyze further clinical data that demonstrated the clinical benefits and safety of the XP-828L in patients with psoriasis and the potential mechanism of action of this product in vitro. Oral administration (2.5 g, twice a day, over 112 days) of XP-828L in 42 human subjects with mild to moderate psoriasis improved their PGA scores (physician’s global assessment). Moreover, no significant changes in haematology or hepatic and renal parameters were observed throughout the study period, indicating the safety of the product. In vitro experiments showed that XP-828L decreased the proliferation of concanavalin A (ConA)-stimulated murine splenocytes and their production of interleukin (IL)-2 and interferon (IFN)-γ. Although the in vivo mechanism of action of XP-828L remains unknown, XP-828L represents an NHP to be used as an alternative or concomitant treatment for mild to moderate psoriasis and potentially for other immune-mediated diseases.

vir: http://rparticle.web-p.cisti.nrc.ca/rparticle/AbstractTemplateServlet?calyLang=eng&journal=cjpp&volume=85&year=&issue=9&msno=y07-084

Spoštovani,

seveda, tudi prehranska dopolnila imajo lahko stranske učinke. Pravijo sicer, da ni bilo sprememb v hemogramu in testih jetrne in ledvične funkcije… spet – premajhen vzorec.
Moje mnenje je, da vam jemanja ne bo “požegnal” noben uradni zdravnik, ker snov v Sloveniji ni registrirana in je posledično “neznanka”. Lahko pa se seveda odločite sami in poskusite.

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close