Najdi forum

Dober dan!
Imam problem, ki se tiče moje mame. Zadnje čase se zelo čudno obnaša in po tem, kar sem prebrala v knjigah, ima psihozo. Ves čas ima nekakšno preganjavico, misli, da ji vsi hočejo nekaj slabega, živi popolnoma v svojem svetu in se včasih realnega sploh ne zaveda. Očeta zmerja, da kliče njeno službo in sporoča informacije o njej. Ko ji povemo, da nekaj ni v redu, vse zanika in pravi, da je z nami nekaj narobe. Ves čas govori sama s sabo in ko je kdo od nas v bližini, nas zmerja, zakaj šepetamo, v bistvu pa sploh nihče ni spregovoril.
Za mojo družino je to zelo stresno, mene osebno pa grozno prizadane.
Kaj naj storimo?
K psihiatru ne bo šla, ker pravi, da ga ne rabi, mi pa grozno trpimo.
Prosim, če mi lahko svetujete.
Hvala v naprej.

Sonja pozdravljeni,

Vsekakor razumem vašo stisko. Težko je namreč, človeku, ki ne vidi da je v stistki oz. da potrebuje pomoč, to pokazati, ne da bi se počutil napadenega ali ogroženega. Kaj je tisto, kar bo prepričalo vašo mamo, ne vem. Vsaka taka stvar ponavadi traja in ljudje si svojih težav ne priznamo kar čez noč. Predlagam pa vam, da poiščete ostali člani družine pomoč zase, za lažje premagovanje svoje stiske. Pri nas imate možnost vključiti se v skupino svojcev, kjer boste deležni podpore in informacij drugih svojcev, kako se soočati z vašo stisko. Za več informacij pokličite: 01 43 82 760.

lepo vas pozdravljam,

Tanja

Enake simptome je imela moja mama…tako, da se pozanimaj, da ni to slučajno začetek demence !

ko govorima o psihozi bi ti imela veliko za povedat, saj je imel eno od teh oblik moj fant. prični takoj z delom, to pomeni iskanje nasvetov, pomoči. najprej pa začni pri sebi. v roke vzemi knjigo realitetna terapija v praksi, še prej pa bi ti svetovala da prebereš teorijo izbire. glasser je izdal tudi knjigo z naslovom opozorilo, psihioatrija lahko škoduje vašemu duševnemu zdravju. Glasser namreč nasprotuje velikim odmerkom tablet, seveda pa je potrebno klienta na dialog pripraviti. Če bo mama postala agresivna, lahko do vas, lahko pa se pojavi avtoagresija (grožnja s samomorom) ti svetujem da se takoj obrneš na splošnega zdravnika. ta te bo, s kupaj z mamo napotil na zdravljenje. vedi pa, govorilm ti iz lastnih iskušenj, nikoli, nikoli ne pristani samo na tablete. Obvezno zahztevaj psihoterapijo (le ta naj ne dela predvsem na ustvarjalnih delavnicah, temveč predvsem na dialogu.) če boš to prebrala in te bo še kaj zanimalo se oglasi.
sama sem imela podoben primer (fant je napravil lani samomor), a sem o tem spregovorila v pisnem delu.
bodi dobro in pazite nase!

Živjo!

V kolikor gre res za psihozo (in simptomi so precej podobni) realitetna terapija (brez terapevta, torej iz knjige) ne bo pomagala. Vsekakor bi bilo dobro, če bi se mama oglasila pri zdravniku, saj se lahko v primeru odlašanja bolezen razvija naprej. Menda je najbolj učinkovita kombinacija medikamentozne terapije in psihoterapije, pri čemer je v slabših primerih potrebno začeti s tableti, da se psihoterapija sploh lahko začne odvijati (da oseba pridobi stik z realnostjo).

Lp, K

Kako pa ravnati, če svojec nikakor ne pristane na zdravljenje?
Pri nas je po sredi še alkohol in ljubosumnost, ki je prerasla vse razumne meje. Groza me je, ko pomislim, da je zadnjič hotel zaklati mamo. Opažamo, da se vse skupaj stopnjuje k polni luni!
S svojim obnašanjem pa je mami pripeljal do depresije in brezvoljnosti.
Je sploh kakšna rešitev?
LP

Pozdravljen,

Žal smo svojci velikokrat postavljeni pred težke odločitve in tudi vaš primer je tak. Mislim, da je pomembno, da se zavedate, da je velika verjetnost, da vaš oče tudi v bodoče ne bo želel sodelovati, kar pa pomeni, da ste primorani ukrepati vi.
Ker gre v vašem primeru za ogrožanje življenja drugega in ker ga ne morete sami odpeljati v psihiatrično bolnišnico vam svetujemo, da v primeru ponovitve ogrožanja pokličete nujno zdravniško pomoč 112 in policijo. Ti so dolžni preveriti stanje vašega očeta in bodo ocenili, če je primerno bolnišnično zdravljenje ali kateri drug ukrep.
Želim vam, da zberete pogum in da se ne obsojate, če boste poklicali policijo, saj je na prvem mestu v takih trenutkih predvsem to, da zaščitite sebe in ljudi, ki jih ogroža.

Lepo vas pozdravljam,

Tanja

New Report

Close